20 Ekim 2014 06:00

Patronlara cesareti Türk Metal veriyor

Metal patronlarının sendikası MESS, Türk Metal ile yaptığı son görüşmede dayattığı maddeler, işçilerin tüm haklarını askıya almayı hedefliyor. İkramiye ve sosyal hakların çalışılan süreye göre ödenmesini gündeme getiren patronlar, doğum, hastalık gibi nedenlerle kullanılan izin dönemleri için kesinti yapılmasını istiyor.

Patronlara cesareti Türk Metal veriyor
Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli


Metal patronlarının sendikası MESS, Türk Metal ile yaptığı son görüşmede dayattığı maddeler, işçilerin tüm haklarını askıya almayı hedefliyor. İkramiye ve sosyal hakların çalışılan süreye göre ödenmesini gündeme getiren patronlar, doğum, hastalık gibi nedenlerle kullanılan izin dönemleri için kesinti yapılmasını istiyor. Bu dayatmaları sorduğumuz Ford Otosan işçileri, patronlar kadar Türk Metal’e de tepkili. İşçiler Türk Metal’in teklifinde yer alan “kazasızlık ödülü” maddesinin patronlara cesaret verdiğini düşünüyor.
“Bu teklifin kendisi MESS’in işçileri insan yerine koymadığının göstergesi” diyen 10 yıllık bir Ford Otosan işçisi şöyle devam etti: “İstiyorlar ki işçi hastalanmasın, hiçbir nedenle izin almasın. Tıpkı bir köle gibi işe gelsin, gitsin. İşçi de bir insan, ailesi var, çocukları var, eşi dostu var onların umurunda mı? İşçi insan değil makine onların gözünde. Yoksa böyle bir teklifle gelirler mi?​”

‘BU İŞÇİ NİYE HASTA OLUYOR!’

Fiilen çalışılmayan süreler için kıstelyevm yapılması ve biriken paranın bir fonda toplanarak, devamsızlık yapmayan işçilere verilmesi önerisine tepki gösteren Ford Otosan işçisi “Neden rapor alıyor işçiler, rahatsızlandığı için. Çalışma temposu ağır. Biz 6 aydır hafta tatilleri de dahil sürekli fazla mesailerle çalışıyoruz. Bu tempoya beden dayanır mı? Bel fıtığı, boyun fıtığı, eklem rahatsızları hemen hemen herkes de var. Tedavisi için rapor alıyor insanlar, onların düşündüğü gibi işten kaytarmak için değil. Ama onların mantığı bu. ‘Eğer bir işçi rapor almışsa, işten kaytarmak için almıştır’ diye düşünüyorlar” dedi. Kimsenin “İşçi niye bel fıtığı oldu, sorun nerede, nasıl çözeceğiz” diye düşünmediğini ifade eden işçi, şunları söyledi: “Tamam patronlar düşünmüyor da sendika neden bir şey yapmıyor bu konuda? Şimdi de diyorlar ki rapor alan işçilerin ikramiye ve yakacak yardımlarından keselim, bir fon oluşturalım, onu da devamsızlık yapmayana verelim. Benim paramı kes, başkasına ver. Bunun kabulü falan olmaz. Güleriz buna sadece.”

KAZASIZLIK ÖDÜLÜ!

MESS’in böyle bir teklifle gelmeye cesaret etmesinin tek nedeninin sendikanın ‘kazasızlık ödülü’ maddesiyle işverenlerin karşısına çıkması olduğunu söyleyen başka bir Ford Otosan işçisi “Sendika iş kazasında işçiyi kusurlu bulduğunu söyler ve sözüm ona kazaları sıfırlamak için de iş kazası yapmayan işçiye prim verelim derse patron sendikası da bunu der. Bu yolu patronlara Türk Metal açtı. Şimdi de diyor ki ‘Kabul etmiyoruz biz bu teklifi’. Yok, bir de kabul etselerdi. Şu zamana kadar işçi sağlığı, iş güvenliği ile ilgili hiçbir adım atmayan, bel fıtığı, boyun fıtığı olan arkadaşlarımızın işten çıkarılmasına göz yuman Türk Metal’den de başka bir şey beklemiyoruz aslında” diye konuştu. İşçi, en başta Türk Metal’in taslağına karşı olduklarını çünkü kendilerini temsil etmediğini dile getirdi.

İŞ KAZASI, MESLEK HASTALIĞI, DOĞUM...

MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) ile son görüşme 14 Ekim’de yapıldı. Sözleşmenin 3. oturumu olan bu görüşmede, patronlar sektördeki devasa büyümeye karşın sosyal yardımlarda geriye dönük enflasyonun bile altında bir artış teklifiyle masaya geldi.

Deneme ve denkleştirme sürelerinin 4 aya çıkarılmasını isteyen MESS, metal işçilerinin kazanılmış haklarını da masaya yatırdı. MESS, ikramiyeler ve yakacak yardımı ödemelerinde fiilen çalışılan sürelerin esas alınmasını istedi. Patronların getirdiği bir diğer teklif ise metal patronlarının nasıl bir çalışma sistemi istediklerini göstermesi açısından oldukça çarpıcı. Türk Metal Sendikası tarafından bu dönem ilk kez taslağa konulan ve işçilerce çokça eleştirilen ‘kazasızlık ödülü’ maddesine işaret eden metal patronları, iş kazası ve meslek hastalıkları raporları, 20 günden fazla alınan raporlar, doğum izni ile işverence verilen izin dışındaki her türlü fiilen çalışılmayan süreler için kıstelyevm (çalışılmayan günler için kesinti) yapılmasını istedi. Bu sürelere ait biriken ödemelerin ise bir fonda toplanmasını öneren MESS, taraflarca anlaşılacak bir sistemle de fonda biriken paranın devamsızlık yapmayan işçilere dağıtılmasını teklif etti.

ÖNCEKİ HABER

\'Birlik olmazsak baştan kaybettik\'

SONRAKİ HABER

Erdoğan, Türk milliyetçiliği kartına oynuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...