20 Ekim 2014 06:00

Artık tahammülümüz kalmadı

2014-2016 MESS Grup Sözleşmesi başlayalı yaklaşık iki ayı geride bıraktı. Bu süreçte MESS ile işçi sendikaları arasında iki görüşme gerçekleştirildi. Bu görüşmelerde idari maddelerin bir bölümü geçerken değişiklik önerilen maddeler ertelenerek ilerlemektedir.

Artık tahammülümüz kalmadı
Paylaş

Metal işçileri*

2014-2016 MESS Grup Sözleşmesi başlayalı yaklaşık iki ayı geride bıraktı. Bu süreçte MESS ile işçi sendikaları arasında iki görüşme gerçekleştirildi. Bu görüşmelerde idari maddelerin bir bölümü geçerken değişiklik önerilen maddeler ertelenerek ilerlemektedir.
MESS son görüşmesinde ise sosyal haklara yüzde 9.5 verirken, ikramiyelerin çalışılan günler üzerinden ödenmesine yönelik sendikalara teklifler götürmektedir. MESS birinci görüşmeyi MESS binasında yaparken ikinci görüşmeyi sendika merkezlerinde gerçekleştirmiştir. İki ay içerisinde iki görüşmenin yapılması bu süreçte de herhangi bir hareketliliğinin işçiler açısından yaşanmaması nasıl görülüp okunmalıdır. Hem biz işçiler açısından hem de sendikalar açısından önemlidir. Birincisi grup sözleşmesinin MESS’in kontrolünde ve hakimiyetinde yürütüldüğü açık bir şekilde görünmektedir. MESS’in bu süreci profesyonel bir şekilde sendikalara taşıması, bu alçakça tekliflere karşı sendikaların hiçbir tepki vermemesi bu süreci işyerlerine taşımaması açıkça görünmektedir. İkincisi işçilerin büyük bir bölümünün sendikalardan umudunu kestiği özellikle Türk Metal tabanında açıkça görünmektedir. Birleşik Metal-İş içerisinde de bekleyip görelim politikası, temsilci, komisyonlar ve işçiler üzerinde hakim kılınmaya çalışılıyor. (Önceden bu teklifler karşısında Birleşik Metal-İş en azından ses getiren eylemler yapardı.)
Sözleşme sürecinde ülkede yaşanan diğer gelişmeler karşısında da işçileri dışarıda bırakarak bu süreçleri idare edeceğini düşünen anlayışlarla nereye kadar gidebiliriz tartışmalarına başlamalıyız. Yaşantımızı insanca sürdüremez duruma geldik. Elimizde kalan son hakları da alarak kölelik koşullarında çalışmaya razı olmayacağımızı bilin. İşçilerin bu süreci tartışmadığını düşünenler yanılıyor. İşçilerin birlikte hareket etmesini engelleyecek, onları korkutarak pasif haline getireceklerini sananlar bunun böyle olmayacağını göreceklerdir. Biz işçiler her gün süreci tartışıp eksikleri ortaya koyuyoruz. Harekete geçmekten de korkmuyoruz. Bizim geleceğimizle oynayan sermaye örgütü MESS’e de onlara çanak tutan sendikalara da fırsat vermeyeceğiz. Artık tahammülümüz kalmadı. Daha etkili şeyler yapacağız. Bu toplusözleşmeyi siz değil biz işçiler imzalayacak. Yazacak daha çok şeyimiz var ama yapacaklarımız çok daha acil ve önemlidir.

*GEBZE

ÖNCEKİ HABER

Yangında ilk kurtarılacak: ANKA

SONRAKİ HABER

Metal işçisi ne bekliyor sendikalar ne diyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...