19 Ekim 2014 20:26

Suruç'a giden kadınlar deneyimlerini paylaştı

Kartal ve Alibeyköy’de kadınlar haftasonu Barış için Kadın Girişimi öncülüğünde Suruç’a giden heyetteki kadınları ilçelerine konuk etti.

Suruç\'a giden kadınlar deneyimlerini paylaştı
Paylaş

Kartal ve Alibeyköy’de kadınlar haftasonu Barış için Kadın Girişimi öncülüğünde Suruç’a giden heyetteki kadınları ilçelerine konuk etti. Heyette yer alan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Nükhet Sirman, Feride Eralp ve Hayat Televizyonu’nda yayınlanan Ekmek ve Gül programının sunucusu Gülşah İmrek’in katıldığı söyleşide kadınlar Suruç deneyimlerini paylaştı.

ALİBEYKÖYLÜ KADINLAR YARDIM TOPLAMAYA BAŞLIYOR

Alibeyköy’de Emek Partisi ilçe binasında toplanan kadınlar ile söyleşi için ilk sözü alan Gülşah İmrek, Suruç’ta karşılaştıkları manzaranın topyekün bir seferberlik ve savaşın getirdiği yoksulluk olduğunu söyledi. Kobanê Kampı’nda Rojava’nın kantonlarında okuma-yazma seferberlikleri ile, kadın-erkek eşitliği üzerine eğitimleri ile, toplum sözleşmesi ile yeni bir yaşam inşa edildiğini ifade etti. IŞİD’in sadece Kobanê topraklarını değil, kadınların elde etitkleri hakları da gasp ettiğini söyleyen İmrek, "Batı'daki kadınlara bunu anlatmanın yollarını aramalıyız” dedi.

Barış İçin Kadın Girişimi adına söz alan Öğretim Üyesi Nükhet Sirman ise katıldığı bir konferanstan anektotlar aktarırken, Kobanê’nin neresi olduğunun, tarihinin ne olduğunun, Rojava Devrimi’nin sadece bir romantizm olmadığının anlatılması gerektiğine işaret etti.

Suruç ziyaretinde tasnife ve kamp gezilerine katılan Feride Eralp ise; “Belki sınırda savaşı izleyen pozisyondaydık. Ama niyetimiz kendi illerimizde yaşayan kadınlara bunu anlatmaktı. Savaşın gündelikleştiğine, şiddetin süreklileştiğine orada tanık olduk. En küçüğünden en büyüğüne herkes iz mermisinin ne olduğunu, havan toplarının kaç kişi öldürebileceğini biliyordu” dedi.

Heyetten kadınların Suruç’ta artık koşulların süreklileştiğine dikkat çekmesi üzerine somut ihtiyaçlar çocuklar için ayakkabı, çorap, oyuncak kadınlar için (giyilebilecek) entari, para şeklinde sıralandı. Kadınlar ise söyleşinin sonucunda bir yardım kampanyası başlatma kararı aldı.

KARTAL’DA KADINLAR SAVAŞIN ŞİDDETİNİ KONUŞTU

Pazar günü ise aynı söyleşiyi Kartal’da farklı kadınlarla gerçekleştiren Ekmek ve Gül okuru kadınlar sabah kahvaltısında buluştu. Benzer deneyimlerin ifade edildiği sohbette, kadınların yaşadığı gündelik şiddetin, savaş gerçeğinden bağımsız olmadığı ifade edildi. “Yaklaşan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet ile Uluslararası Mücadele Günü’nde hem savaşa hem de savaşın sonucu olan şiddete karşı Kartal’da ne yapabiliriz?​” sorusunu soran kadınların önerileri ise şöyle; Kadınların toplandıkları sokakta her kadının savaşı yaşayan bir kadını canlandırmak, farklı yörelerden kadınların giysileri ile Kartal sokaklarında yürümek, afiş atölyesi yapmak.

Etkinlik kadınların Lazca, Kürtçe, Türkçe, Zazaca söyledikleri türküler ve horonlar ile sonlandı. Toplantılarına daha çok kadını katma derdinde olan kadınlar bir dahaki buluşmalarını ise yaşadıkları mahallelerde gerçekleştirecekler. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bağdat\'ta Şii\'lere ait camide intihar saldırısı: 15 ölü

SONRAKİ HABER

Muğla\'nın 3 ayrı bölgesinde orman yangını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...