18 Ekim 2014 18:46

‘Sevimli kusur’ okula ilgiyi azaltabiliyor!

Kepçe kulak anomalisinin, işitmeyi etkilemediği için anne babalar tarafından, acilen çözülmesi gereken bir sorun olarak algılanmadığını belirten Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ayşegül Sivri, “Kepçe kulak, okul öncesi dönemde mutlaka ameliyatla düzeltilmelidir" diyor

‘Sevimli kusur’ okula ilgiyi azaltabiliyor!
Paylaş

Kepçe kulak anomalisinin, işitmeyi etkilemediği için anne babalar tarafından, acilen çözülmesi gereken bir sorun olarak algılanmadığını belirten Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ayşegül Sivri, “Kepçe kulak, okul öncesi dönemde mutlaka ameliyatla düzeltilmelidir. Bu yapılmazsa yaşıtlarının alaycı sözlerine maruz kalan çocuğun ruh sağlığı bozulabilir ve bu durum tüm hayatını olumsuz etkileyebilir” diyor.

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ayşegül Sivri konu hakkında şunları söyledi.  “Kepçe kulak, çocukta davranış bozukluklarına ve psikolojik problemlere neden olabiliyor. Erken yaşlarda, bireyler sosyalleşmeden tedavi edilmezse kepçe kulak deformitesi eğitim, iş ve sosyal hayatta belirgin başarısızlıklara yol açıyor.  Kepçe kulak deformitesi ameliyat ile düzeltilebiliyor ve işinde uzman kişiler tarafından yapıldığında kesin ve kalıcı sonuç alınabiliyor. Kepçe kulağın nedeni doğum sonrasında kulak kıvrımlarının yeterince oluşmamasıdır. Kepçe kulakları bulunan çocukların aileleri mümkün olduğunca erken bu duruma müdahale edip özellikle okul öncesi dönemde yani çocuk sosyalleşmeden tedavi yoluna gitmelidirler. Kepçe kulaklı çocuklar okul hayatına başladığında okula olan ilginin azalması, sosyal fobi gibi ileride yaşanabilecek psikolojik sorunlara zemin hazırlanmaktadır.

İDEAL TEDAVİ YAŞI OKUL ÖNCESİ

OP. Dr. Ayşegül Sivri, kulak gelişiminin doğumdan sonraki 4-6 yaşlarda tamamlandığını ve kepçe kulak deformitesinin kulakta işitsel ve fonksiyonel herhangi bir probleme yol açmadığını söyledi. Dr. Sivri, “Kepçe kulağın düzeltilmesi ancak ameliyat ile olmaktadır. Maalesef müdahale etmeden kendiliğinden geçmesi mümkün değildir. Günümüzde iple askılama yöntemi denilen ameliyatsız metotlar da kullanılmaktadır fakat bu yöntemlerin kalıcılığı ameliyat ile düzeltmeye göre daha azdır. Zaman içinde kulağın eski haline dönmesi söz konusu olabilir. Ameliyat ileri yaşlarda lokal anestezi ile yapılır, yaklaşık 1 saat süren izsiz bir operasyondur ve çoğu zaman hastanede yatış dahi gerektirmez. Erkeklerde ve kadınlarda eşit oranda görülebilen kepçe kulak deformitesi erkeklerde daha travmatik olabilmektedir. Çünkü uzun saçlar ile çoğu zaman kadınlarda kamufle edilip üzeri kapatılmaktadır. Fakat kepçe kulak deformitesine sahip kadınların da en büyük şikayeti saçlarını hiç toplayamamaktır’’ dedi.

Op. Dr. Ayşegül Sivri,’’ İzsiz, ağrısız olan kepçe kulak ameliyatları plastik cerrahi operasyonları arasında en yüz güldürücü olanlardır. Ayrıca kısa süren bir operasyon olması, ameliyat sonrasında sonucun hemen görülmesi de diğer avantajları arasında yer almaktadır’’ dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Akmen: Bunlar umudun düşmanı ey halkım

SONRAKİ HABER

Karabulut ailesinden Mağden’e dava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa