16 Ekim 2014 17:26

Kobane hepimiz için direniyor

Nasıl Türkiye içinde AKP barbarlığına ve diktatörlüğüne karşı direniyor, halk demokrasisinin sağlanmasını istiyorsak; Kobanê’de oluşturulan halk demokrasisine saldıran IŞİD’e direnen halkın yanında olmalı ve dayanışmayı büyütmenin yollarını aramalıyız. Çünkü Kobanê sadece Kürt halkı için değil, her türlü barbarlığa ve gericiliğe karşı çıkan halklar için direniyor

Kobane hepimiz için direniyor
Paylaş

Hakan YILDIZ
Erciyes Üniversitesi
Kayseri


IŞİD’in Kobanê’ye saldırmaya başlamasının üzerinden yaklaşık bir ay geçti. Kobanê’de YPG ve IŞİD arasında günlerdir şiddetli çatışmalar yaşanıyor. IŞİD’e karşı emperyalist ülkelerin oluşturmuş olduğu koalisyon güçleri ise saldırılarını son birkaç gün içinde biraz daha arttırarak savaşa gerçek anlamda etki edecek saldırılar gerçekleştirmeye başladı. YPG güçleri tüm imkansızlığa rağmen IŞİD karşısında yaklaşık bir aydır direnmeye devam ediyor.

Kobanê’de IŞİD’in saldırılarının başladığı günden bu yana Pirsûs (Suruç) halkı diken üstünde, sürekli endişeli bir bekleyiş içinde. Bir ayı bulan çatışmalar sonucunda Pirsûs’a sığınan Kobanêlilere ev sahipliği yapan halk, misafirleri için bütün imkanlarını seferber ediyor. Şehir halkı sınır köyleri olan Alizer, Dewşen, Bethê, Etmanek, Boydê’de her gün nöbetteler. Bir yönüyle Kobanê direnişine sahiplenişlerini gösterirken diğer bir yönüyle de artık Türkiye sınırlarına dayanmış olan IŞİD’in Pirsûs’a kaçmaları, destek almalarını engellemek için genci, yaşlısı, kadını, erkeği, omuz omuza sınırdalar.

PİRSÛS KOBANÊ’DİR, KOBANÊ PİRSÛS’TUR

Türkiye hükümetinin çıkarmış olduğu tezkere kararı ile sınırda başlayan askeri hareketlilik halkı tedirgin ediyor. Bununla beraber Kobanê’ye gönderilen yardımların engellenmesinin ardından tüm Türkiye’de olduğu gibi Pirsûs’ta da sokağa çıkarak“PirsûsKobanê’dir, KobanêPirsûs’tur’’ sözüne karşılık gelen bir direniş ve eylemlilik gösteriyor. Sınırdaki yaralıların şehre ulaşmasının engellenmesi, çoğu yaralının sınırlarda bekletildiği için kan kaybı ve çeşitli nedenlerle hayatını kaybetmesi bu eylemlilikleri daha da şiddetlendiriyor. Sokaklarda polis ve askeri güçlerle karşı karşıya gelen halk barikatlar kurarak polis saldırılarına cevap veriyor. Bu çatışmaları sadece merkezde bulunan camiden yapılan anons durdurabiliyor. Milletvekilleri ve halkın baskısıyla zar zor içeri alınan yaralılar ambulanslarla hastaneye taşınıyor. Yapılan anonsta barikatların kaldırılması ve geçişlere izin verilmesi söyleniyor. Bu anonsun ardından halk kurdukları barikatları kaldırarak ambulansların geçişine izin verip sloganlarla geçen ambulansları karşılıyorlar.

BİZE DÜŞEN SORUMLULUK

Kobanê’de gösterilen direniş sadece Kürt halkı için değil dünya halkları için de örnek niteliğindedir. Rojava-Kobanê’de oluşturulan demokratik yapılar dünya üzerinde emsal teşkil etmektedir. İşte Türkiye gençleri olarak burada bize de sorumluluk düşüyor. Nasıl Türkiye içinde AKP barbarlığına ve diktatörlüğüne karşı direniyor, halk demokrasisinin sağlanmasını istiyorsak; Kobanê’de oluşturulan halk demokrasisine saldıran IŞİD’e direnen halkın yanında olmalı ve dayanışmayı büyütmenin yollarını aramalıyız. Çünkü Kobanê sadece Kürt halkı için değil, her türlü barbarlığa ve gericiliğe karşı çıkan halklar için direniyor.
Kobanê Hepimiz İçin Direniyor…
 

ÖNCEKİ HABER

Ölmeden özgürlük istiyoruz

SONRAKİ HABER

Bir rektör düşünün ki...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...