16 Ekim 2014 17:11

Cevap istiyoruz

Durum böyle olunca bize düşen de ders çalışmaya ayrılabilecek ortalama süreyi 2-3 katına çıkarmak oluyor. Yani her şeyimizden ödün vermek zorunda kalıyoruz. Bu çalışma temposu bile istediğimiz bölümü kazanmak için yetmiyor

Cevap istiyoruz
Paylaş

Berfin AYDIN
Sağlık Meslek Lisesi öğrencisi
Gaziantep

Hayatının hatası ne diye sorsalar meslek lisesinde okumak diye yanıtlardım. Sorun mesleki eğitim derslerindeki yetersizlik değil; üniversiteyi kazanabilmek için görmemiz gereken derslerin eksikliği.

Okuduğumuz bölümü değiştirip üniversitede istediğimiz bölüme gitmek bile imkansız. Bunu bir tarafa bırakın, üniversitede kendi bölümümüze girmek için yeterli puanı almamızı sağlayacak eğitimi dahi göremiyoruz.

Durum böyle olunca bize düşen de ders çalışmaya ayrılabilecek ortalama süreyi 2-3 katına çıkarmak oluyor. Yani her şeyimizden ödün vermek zorunda kalıyoruz. Bu çalışma temposu bile istediğimiz bölümü kazanmak için yetmiyor. Çoğu arkadaşımız tercih yapmadan bir sene daha üniversite hazırlığına veriyor kendini.

YAPMA(MA)MIZ GEREKENLERİ ÖĞRENİYORUZ

Genelde son sınıflarda yaptığımız okul stajları var bir de tabi. Staj yerlerinden ve sömürünün ana kaynağı olan meslek liselerinden birkaç örnek verelim. Öğrencilere hiçbir ücret vermeden yaptırılan okul sıraları diğer okul ve dershanelere satılarak buradan kar elde ediliyor. Yine öğrencilere yaptırılan okul ve iş kıyafetleri diğer kurumlara satılarak okul ve staj yerleri bizim üzerimizden para kazanmış oluyor. Özellikle sağlık meslek liselerinde stajyer öğrenciler stajları süresince yapması gerekenlerin yanında yapmaması gerekenleri de öğreniyor. Yerleri silmek de buna dahil! Bu soluksuz çalışmanın ardından öğrencilere maaş dedikleri asgari ücretin çeyreği bile etmeyen bir ücret ödeniyor. Staj yerlerinde köle gibi çalıştırılan öğrencilerden, okulda verilmeyen eğitim ile iyi bir üniversite kazanması bekleniyor bir de. Peki bunun ne kadar mümkün olabileceği düşünülüyor mu? Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı; “Allah yardımcıları olsun” diyerek kendini temize çekmeye çalışıyor. Vicdan demiyorum zira bunların insan mefhumunun neresinde oldukları bile merak konusudur. Şu sorunun cevabını istiyoruz: Meslek lisesi öğrencilerinin hayatlarından boşa harcanan yıllarının bedelini kim ödeyecek?
 

ÖNCEKİ HABER

Birlikte daha güçlüyüz

SONRAKİ HABER

40 Kobanêli daha sınır dışı edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...