16 Ekim 2014 06:00

Soba zehirlenmelerine dikkat

Havaların soğuması ile birlikte bazı bölgelerde kurulan odun ve kömür sobalarının baca temizliği yapılmadığında karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açtığı hatırlatıldı.

Soba zehirlenmelerine dikkat
Paylaş

Havaların soğuması ile birlikte bazı bölgelerde kurulan odun ve kömür sobalarının baca temizliği yapılmadığında karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açtığı hatırlatıldı. Uzmanlar, karbonmonoksit zehirlenmelerinin başlıca belirtisinin baş ağrısı, baş dönmesi ve halsizlik olduğunu belirtirken, koma hali ve felce kadar rahatsızlıklara neden olabileceğini söyledi.

İLK BELİRTİ BAŞ AĞRISI

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi İlk ve Acil Yardım Uzmanı Dr. Türker Yıldırım, sobalardan sızan karbonmonoksit gazlarından çok sayıda zehirlenme olduğunu söyledi. Kömürden kaynaklı zehirlenmelerde bazen koku oluştuğunu ve erken fark edildiğini hatırlatan Uzman Dr. Yıldırım, önde gelen belirtiler arasında baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, bulantı, kusma ve kulak çınlaması olduğunu belirtti.

NE YAPILMALI?

Fark edilmeyen zehirlenmelerde koma hali oluştuğunu belirten Dr. Türker Yıldırım, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Hastaların akciğerlerine dolan zehirli gazın temizlenmesi amacıyla ilk olarak hastaların üzerindeki kıyafetler gevşetilmeli ve temiz havaya çıkarılmalı, ardından en yakın teşekküllü sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Ağır zehirlenmelerde, şiddetli baş ağrısı, hakimiyet bozukluğu, görme yetisinde bozukluk, nabzın hızlanması, kan basıncının düşmesi, nöbetler ve bayılmalar meydana gelebilir. Yaşlı, gebe, çocukların yanı sıra kalp ve akciğer hastalığı bulunan kişiler zehirlenmelerde risk altında bulunuyor.”

Uzman Dr. Türker Yıldırım, solunum düzensizliği ve koma hali görülen hastalarda, hastanın battaniyeye sarılarak vücut ısısının korunması gerektiğini vurguladı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu: Halep, İdlip, Ayn el Arab güvenli bölge ilan edilmeli

SONRAKİ HABER

Yücel Kayıran’ın Son Akşam Yemeği için sorularımın mektubu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...