09 Ekim 2014 09:00

İtiraf gibi savunma: 'Vurmadım diyen yalan söylüyor'

Ali İsmail Korkmaz'ın darp edildiği noktadaki kamera görüntülerini inceleyen TÜBİTAK, görüntülerde darp edilen kişinin Ali İsmail Korkmaz olduğunu doğruladı. Sanık avukatları, basına da yansıyan görüntülerde darp edilen kişinin Ali İsmail olmadığını ileri sürmüş ve görüntülerin TÜBİTAK tarafından incelenmesini istemişti.

İtiraf gibi savunma: \'Vurmadım diyen yalan söylüyor\'
Paylaş

Eda YILDIRIM
Kayseri

Ali İsmail Korkmaz davasının bugün görülen duruşmasında TÜBİTAK raporuyla da Ali İsmail’i darp ettikleri doğrulanan 8 sanıktan Ebubekir Harhar’ın avukatından itiraf gibi savunma geldi. Harhar’ın avukatı, “Herkes vurdu, vurmadım diyen yalan söylüyor” dedi.

Gezi direnişinde Eskişehir’de 4’ü polis 8 kişi tarafından darp edilerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz davasının 4. duruşması Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşma öncesi adliye çevresi ve içi yine polis ablukasına alındı. Sabah saatlerinde Ali İsmail için adalet talebinde bulunmak için çok sayıda kişi adliye önünde bir araya geldi. Bu sırada polisle kitle arasında arama noktasında arbede  yaşandı. Öte yandan anne Anne Emel Korkmaz ve Baba Şahap Korkmaz’ın ellerinde taşıdığı Ali İsmail’in fotoğrafı bile x-ray cihazından geçirildi.

GÖRÜNTÜLER SİLİNMESEYDİ!

Duruşma adli tıp raporunun okunmasıyla başladı. Raporda Ali İsmail’in vücuduna ve başına aldığı darbe sonucu beyin kanaması geçirdiği ifade edildi. Adli tıp raporunun ardından Korkmaz’ın darp edildiği ana ilişkin TÜBİTAK raporunda yer alan görüntüler izletildi. Bunun üzerine anne Emel Korkmaz sanıklara dönerek “İyi bakın kendinizi iyi izleyin televizyonda” diye tepki gösterdi. Öte yandan hem Harman Ekmek Fırını hem de Beşik Otel’deki görüntülerin olay öncesi, olay anı ve sonrasını kapsayan belli dakikalarda kaydın silindiği tespit edildi. TÜBİTAK  raporuna ilişkin sanık beyanları ise oldukça dikkat çekti. Sanık polislerden Mevlüt Saldoğan, görüntülerdeki kişinin kendisi olduğunu ancak kendisinin kanun çerçevesinde müdahale ettiğini ileri sürerek, “Bu hakkı kullandığım kişi Ali İsmail değildir. Bu görüntüler silinmeseydi orada bize taş atanlar görünecekti” dedi. Gösterilen tepki üzerine Saldoğan’ın “Ben şerefli bir polisim. Her duruşma hakaret ediyorsunuz” diye çıkışması dikkat çekti.

‘BU KİŞİ BANA BENZİYOR!’

Saldoğan’ın bu çıkışı salondaki gerilimi yükseltti. Yine raporda darp olayına karışan 6. şahıs olarak tespit edilen tutuksuz sanık polis Yalçın Akbulut da, yine o gün sadece kovalamacaya katıldığını, kimseyi darp etmediğini ileri sürdü. TÜBİTAK raporunda Beşik Otel’e giderek kamera kayıtlarının durdurulmasını istediği belirlenen sanık polis Hüseyin Engin de, “Bu kişi bana benziyor. Ben oraya gittim. Ama böyle bir konuşmada bulunmadım” dedi.

SAVCI TUTUKLAMA İSTEDİ

Korkmaz’ın darp edildiği ana ilişkin kamera görüntülerinin açıldığı sırada anne Emel Korkmaz salonu terk etti. Yine görüntülerin izlendiği süre boyunca salonda gözyaşları dinmedi. Duruşmanın yeni savcısı mütalaa vererek TÜBİTAK raporu ve adli tıp raporu içeriğine herhangi bir itirazının bulunmadığını söyledi. Esasa ilişkin mütalaanın hazırlanması için dosyanın Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesini talep eden savcı, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına sanık polis Yalçın Akbulut’un da tutuklanmasını istedi.

TÜBİTAK RAPORU MALUMUN İLAMI

Korkmaz ailesi avukatlarından Aykut Altınok ise TÜBİTAK raporu hakkında konuştu. Sanık polis Akbulut’un mahkumiyetini sağlayacak delillere rağmen hâlâ tutuksuz yargılandığını söyleyen avukat Ayhan Erdoğan, polislerin bir husumet içerisinde Korkmaz’a saldırdığını ifade etti.

Duruşmada söz alan sanık Ebubekir Harhar’ın avukatı ise şunları söyledi: “İlk benim müvekkilim vurdu. O durdurmak için vurdu. Ama şunu açık konuşalım burada. ‘Ben vurmadım diyen’ doğru söylemiyor. Görüntüler ortada.”

Avukat ve sanıkların beyanlarının ardından ara kararını veren mahkeme heyeti sanık avukatlarının adli tıptan yeniden rapor alınmasına ilişkin taleplerinin reddine, olay yerine ilişkin görüntü kayıtlarının yeniden incelenmesi talebinin reddine, tutuklu sanıklarının tutukluluk hallerinin devamına, sanık polis Yalçın Akbulut’un tutuklama talebinin reddine karar verildi. Duruşma 26 Kasım tarihine ertelendi.


‘EZİYET EDEREK ÖLDÜRDÜLER’

Baba Şahap Korkmaz, “Bu insanların gerçek katil olduğuna inanıyorum” dedi. Korkmaz ailesi avukatlarından Özlem Şenabay, dosyaya giren adli tıp raporu hakkında konuştu. Şenabay, 10 temmuz 2013 tarihli otopsi raporu ve adli tıp raporunun birbirini tamamladığını söyledi. Korkmaz’ın gittiği dört hastanede de boyun, baş, sırt, sağ bacak ve sol bacakta darp izlerinin tespit edildiğini hatırlatan Şenabay, “Biz Ali İsmail’in beyin kanaması geçirmesine neden olacak darplardan bahsetmiyoruz. Adli tıp raporu ve TÜBİTAK bunu kanıtlıyor. Ama burada sadece öldürme kastı yok. Burada eziyet çektirecek şekilde vücudunu komple çürütecek şekilde dövülmesi söz konusudur” dedi.


MAĞDUR ROLÜ OYNADI

Duruşmada ikinci kez beyanda bulunan sanık polis Saldoğan, canavarca bir hisle hareket etmediğini, 74 saat görevde olduğunu ve psikolojilerinin bozulduğunu öne sürdü. Saldoğan, “Yakınlarım mağdur edildi. İki çocuğum, karım ameliyatlık halde” dedi. Sivil sanık Ramazan Koyuncu da darp edilen kişinin  kendilerine küfür ettiğini, görüntülerdeki kişinin Ali İsmail olmadığını iddia etti. Bunun üzerine tepkiler yükseldi. Sanık polis Yalçın Akbulut, raporlara rağmen görüntülerdeki kişinin yine Ali İsmail olmadığın ileri sürdü.
Tüm sanıklar beraatlerini talep etti. Sanık avukatlarından Mutlu Karayılan da, TÜBİTAK raporunu kabul etmediklerini, darp edilenin Ali İsmail Korkmaz olmadığını söyledi. Yine görüntülerin yeniden incelenmesi ve Ali İsmail’in kullandığı ilaçların tek başına ölüme neden olup olmadığının araştırılmasını istedi.

ÖNCEKİ HABER

Kobanê\'de üç cephede çatışmalar sürüyor

SONRAKİ HABER

Aydınlar, Kobanê\'ye yardım koridoru için imza topluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...