09 Ekim 2014 08:46

Kobanê'de üç cephede çatışmalar sürüyor

25 gündür IŞİD'in saldırıları altında olan Kobanê'de, IŞİD ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar gece boyunca her üç cephede şiddetli bir şekilde sürüyor.

Kobanê\'de üç cephede çatışmalar sürüyor
Paylaş

25 gündür IŞİD'in saldırıları altında olan Kobanê'de,  IŞİD ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar gece boyunca her üç cephede şiddetli bir şekilde sürüyor.

Çatışmalar, Kobanê'nin doğusu, güneyi ve batısında devam ederken, IŞİD'in akşam saatlerinden itibaren güneyden kente saldırılarda bulunduğu öğrenildi. YPG güçlerinin karşılık vermesiyle çatışmalar şiddetlendi.

KENTİN YÜZDE 75'İ YPG DENETİMİNDE

Kobanê Kantonu Başkanı Enver Müslim Rûdaw’a yaptığı açıklamada kentin yüzde 75’inin YPG denetiminde olduğunu ve bölge halkının da YPG’liler ile birlikte direndiğini söyledi. Sendika.org'un yansıttığı bilgiye göre Müslim, Rûdaw aracılığıyla uluslararası kamuoyuna da bir çağrı yaptı: "Tüm dünya ülkelerini, Kürt partilerini ve Kürdistan Bölgesi’ni bir an önce Kobani’ye yardıma gelmelerini ve burayı IŞİD’den temizlemelerini istiyoruz."

IŞİD'İN HEDEFİ SINIR KAPISI

Mürşitpınar Sınır Kapısı'nı ele geçirmek isteyen IŞİD, Kobanê'de doğudan saldırılarını sürüyor. Üç gündür kuzey cephesi üzerinden Kobanê'yi çembere almak IŞİD'in tüm saldırıları bugüne kadar geri püskürtüldü.

YPG/YPJ savaşçılarından ve hava saldırılarından peş peşe darbe alan IŞİD, Kobanê'ye saldırılarını şiddetlendirdi. Çatışmalar doğu, batı ve güney cephesinde sürerken, çatışmaların özellikle doğu cephesinde yoğunlaştığı kaydedildi. Sıcak çatışmaların dinmediği doğu cephesinde havan topu ve tank atışlarını sürdüren IŞİD'in hedefi bugün de Mürşitpınar Sınır Kapısı oldu.

Til Abyad ve Rakka'dan takviye gelen askeri güç ve cephanelikle beslenerek doğu cephesinde ayakta kalan IŞİD, Kobanê'yi tümden kuşatmak için kuzeyde bulunan Mürşitpınar Sınır Kapısı'na saldırıyor.

Sınır kapısını ele geçirmek için her gün saldırılarını daha da yoğunlaştıran IŞİD'in saldırıları üç gündür geri püskürtülüyor. Gündüzden başlayan IŞİD'in saldırıları hâlâ devam ediyor.

Öte yandan Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda görevli bir polisin IŞİD'in açtığı ateş sonucu elinden yaralandığı bildirildi. Polisin Suruç Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı belirtildi.


ACİL YARDIM ÇAĞRISI

Kanton Hükümeti yetkililerinin verdiği bilgilere göre Kobanê'nin dışa açılan tek kapısı da kapatılırsa kentteki binlerce sivil, büyük bir katliam tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Kobanê Kanton Yönetimi Sözcüsü Mahmud Beşar, Kobanê halkının her koşul altında direnişini sürdüreceğini, ancak güvenlik nedeniyle köylerini boşaltarak kent merkezine yerleşen binlerce sivilin insani yardıma muhtaç olduğuna vurgu yaptı.

Ambargo ve kuşatma altında bulunan Kobanê'deki sivillerin yaşamsal ihtiyaçlarının karşılamadığına dikkat çeken Beşar, Kürdistani ve uluslararası kurum ve kuruluşlara insani yardım çağrısında bulundu. Beşar, “Binlerce yurttaş güvenlik nedeniyle her şeylerini bırakarak kent merkezine geldi. Kobanê de ambargo ve kuşatma altında olduğu için yaşamsal ihtiyaçlar karşılanamıyor. Bu nedenle sivil halka yiyecek, içecek, giyecek, ilaç, battaniye vb. yaşamsal gereksinimlere ihtiyacı bulunmaktadır" dedi.

Kürdistan ve dünya kamuoyuna acil insani yardım çağrısında bulunan Beşar, “Kobanê halkı aç ve susuz da kalsa direnişini sürdürecektir. Ancak tüm Kürdistan halkı, dostları ve uluslararası insani kurum ve kuruluşların da sorumluluk duygusuyla hareket ederek, acil yardımda bulunması gerekiyor” diye belirtti. 

HAVA OPERASYONU SÜRÜYOR

ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin savaş uçakları Kobanê'deki IŞİD hedeflerini vurmaya bugün de devam etti. Savaş uçaklarının sesinin duyulması ardından Kobanê'nin güney ve batı kısmındaki bazı IŞİD mevzileri vuruldu. Uçakların bombardımanın ardından IŞiD'e ait olduğu belirtilen hedeflerden yükselen dumanlar Türkiye tarafından da görüldü.

'HAVA OPERASYONLARI KOBANÊ'Yİ KURTARAMAZ'

Öte yandan, Pentagon Sözcüsü John Kirby, "Sadece hava operasyonları Kobanê'yi kurtaramaz. Bunun farkındayız" dedi. Çarşamba günü bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise "Kobanê'de yaşananları izlemek dehşet verici" demiş ve "Yine de ABD'nin stratejik hedeflerini göz önünde bulundurmamız gerekiyor" diye devam etmişti.

ABD, IŞİD'in komuta merkezlerini ve askeri altyapısını hedef alan hava saldırıları düzenlediğini ifade ediyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENCOM ise Çarşamba günü Kobanê'de gerçekleştirilen hava operasyonlarına dair detaylı bilgileri paylaştı. 8 operasyonun gerçekleştirildiğini belirten CENTCOM, "Operasyonlara koalisyon güçlerinden Ürdün de katıldı" dedi. Vurulan IŞİD hedefleri arasında 5 zırhlı araç, bir depo binası, bir ileri komuta karargahı ve lojistik destek birimi ve sekiz sığınak bulunduğu ifade edildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Genelkurmay \'bayrak yakıldı\' dedi, İzmir Valiliği yalanladı

SONRAKİ HABER

İtiraf gibi savunma: \'Vurmadım diyen yalan söylüyor\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...