08 Ekim 2014 06:00

Sendikaya sözde karşı değiller

Dora Hotel bünyesinde 2013 yılının 9. ayında garson pozisyonunda işe başladım. Çalışma hayatım boyunca sık sık çalışanlar aleyhine davranışlar, haksız ve gerekçesiz işten çıkarmalar yaşadığımız için bu konuyu diğer iş arkadaşlarımızla konuşup paylaştık, neler yapılabileceği hakkında kafa yorduk.

Sendikaya sözde karşı değiller
Paylaş




Muhammed*

Dora Hotel bünyesinde 2013 yılının 9. ayında garson pozisyonunda işe başladım. Çalışma hayatım boyunca sık sık çalışanlar aleyhine davranışlar, haksız ve gerekçesiz işten çıkarmalar yaşadığımız için bu konuyu diğer iş arkadaşlarımızla konuşup paylaştık, neler yapılabileceği hakkında kafa yorduk. Ortak görüş sendikalı olmak konusunda kilitleniyor ama nasıl yapılacağı nereden başlanacağı bilinmiyordu. Bir arkadaşımız bu konuda yardımcı olabileceğini anlattı. Ve otel içindeki ilk sendikal faaliyetlere ben otele girdikten yaklaşık iki ay sonra başlamış olduk.
Çekirdek bir grup ile sendikayla iletişime geçtik. Bu çekirdek grup aynı zamanda otelin ilk işyeri komitesi oldu. Çalışmalarımızı otel içinde ve dışında arkadaşlarla iletişim kurarak genişlettik. Son 3 aydır ise çalışmamızı diğer insanlarla daha açık paylaşmaya başladık.
Çalışmalarımız sonucunda önemli sayıda kişiyi sendikaya üye yapmayı başardık. Dokuzuncu ayın üçüncü haftası yönetimin örgütlenmemizden haberdar olduğuna dair bir bilgi aldık. 24 Eylül 2014 günü akşam üzeri 17.00 gibi işten çıkarken 5 kişinin işten çıkarıldığı haberini aldık. Sendika yönetimi ve bizler toplanarak neler yapabileceğimizi konuştuk. İş yavaşlatma ve gerekli olur ise iş durdurma yönünde karar alındı.
25 Eylül 2014 sabahı iş yavaşlatma eylemi ile işe başlanıldı. Hizmeti alan misafirlere de sendika üyesi olan arkadaşlarımızın işten atılmalarına tepki gösterdiğimizi anlattık. Misafirlerin çoğu (acenta yetkilisi veya sahibi olanlar hariç) bu eylemi destekledi. Bu eylem üç bölümde aynı anda yürüdü.
Saat 09.00 gibi departman yöneticileri ve departman yöneticimiz (24.09.2014 gecesine kadar sendikanın üyesi idi) geldi. “Ben macera aramıyorum”, “Hak hukuk böyle aranmaz” cümlelerini kullandı. Biz sendika üyesi diğer arkadaşlar “Siz de bu sendikanın üyesisiniz, bizim gibi hareket etmelisiniz” dedik. Hiç aldırış etmeden çalışmaya devam ederken bir yandan da “Çalışmayacaksanız dışarı çıkın” diyordu. Biz çalışma alanını terk etmedik. Ama bir noktadan sonra beni ve diğer arkadaşları restauranttan çıkardı.
Daha sonra eylem ve nedeni ile ilgili genel müdürden bir görüşme talep ettik. Genel müdür şimdi müsait olmadığını söyleyerek yerine vekil olarak satın alma müdürünü görevlendirmiş. Satın alma müdürünün ilk söylediği cümle “İşten çıkarmaların sendika ile ilgisi yok” oldu. 20 dakika sonra genel müdür görüşmeyi kabul etti.
Bizim talebimiz işten atılan arkadaşların işlerine iadesi idi. Genel müdür bunu kabul etmedi. Sendika yetkilileri dışarı çıkıp bilgiyi bize aktardılar. Yarım saat sonra Genel müdür tüm çalışanları toplantıya çağırdı. Toplantıda, “Maaşlarınızı zamanında almıyor musunuz? Size adil davranmıyor muyuz? Sendikaya karşı değilim herkes sendikalı olsun” dedi.
Maaşları zamanında alıyoruz, aldığımız ücret asgari ücretten biraz fazla. Sadece ev kirasına ve faturalara yetiyor. Genel müdür 12 bin lira maaşına ek olarak rezidans kirası, aracının benzinini, günlük yeme-içme parası otel tarafından karşılanıyor. Yani biz ödüyoruz. “Adil davranıyorum” diyor. Yardımcısı çalışanlara mobbing uyguluyor, etnik ve inanç ayrımcılığı yapıyor. Ayrıca sendika üyesi olarak tahmin edilen herkes işten çıkarılıyor.
24 Eylül 2014 tarihi itibari ile 11 kişi işten çıkarıldı. Ve bu işler taşeron çalışanlara yaptırılıyor. Genel müdür örgütsüz çalıştırmanın yollarını öğrendi ve uyguluyor.

*Sendikalaştığı için Dora Otel’den atılan bir işçi

ÖNCEKİ HABER

İŞKUR işçisi kazanmadan dönmeyecek

SONRAKİ HABER

Kobanê\'nin geleceği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa