07 Ekim 2014 14:17

Kobanê eylemlerine saldırılarda 16 kişi öldü

Kobanê'ye yönelik IŞİD saldırıları sonrası dünden bu yana başta bölge illeri olmak üzere halk sokaklarda. Özellikle Kürt illerinde polis, korucu ve Hüda-Par taraftarlarıyla halk arasında çatışmalar yaşanıyor. Muş'un Varto ilçesi, Mardin'in Kızıltepe ilçesi ve Siirt'in Kurtalan ilçesi ile Diyarbakır'da 16 kişi yaşamını yitirdi.

Paylaş

Kobanê'ye yönelik IŞİD saldırıları sonrası dünden bu yana başta bölge illeri olmak üzere halk sokaklarda. Özellikle Kürt illerinde polis, korucu ve Hüda-Par taraftarlarıyla halk arasında çatışmalar yaşanıyor. Diyarbakır’da 8, Mardin’de 3, Siirt’te 2, Van'da 1 ve Batman’da 1 kişi, gruplar arasında çıkan çatışmada öldü. Muş’ta da 1 kişi, başına isabet eden gaz fişeğiyle hayatını kaybetti.

ANF'nin haberine göre Diyarbakır'da Hüda-par'a yakınlığıyla bilinen bir derneğe düzenlenen silahlı saldırıda da 3 kişinin öldüğü aktarıldı. Yaşamını yitirenlerin isimlerinin Turan Yavaş, Riyad Güneş ve Hasan Gökgöz olduğu belirtildi.

Polis, korucu ve Hüda-Par saldırılarında yaşamını yitirenler ise şöyle: Varto'da Hakan Buksur, Diyarbakır'da Mahmud Enez, Süleyman Kale ve ismi öğrenilemeyen bir kişi, Kurtalan'da Y.Ç ile Mehdi Erdoğan, Van'da Hamdi Caner, Batman'da Emrah Demir, Dargeçit'te Sinan Toprak ve Bilal Gezer, Kızıltepe'de Kerem Karaaslan...

Doğan Haber Ajansı Diyarbakır'daki ölü sayısının 8 olduğunu öne sürdü. DİHA ise kentte ölü sayısının halen net olarak belirlenemediğini belirtti.

SON DAKİKA GELİŞMELER:

04.00 DİYARBAKIR'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UZATILDI

Diyarbakır Valiliği, kent merkezi ve bazı ilçelerde alınan sokağa çıkma yasağını 9 Ekim perşembe günü saat 06.00'ya kadar uzatıldığını belirtirken, birçok ilçenin de yasak kapsamına alındığını açıkladı. Diyarbakır Valiliği'nden yapılan yazılı açıklama şöyle:

"5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi gereğince ilimiz merkez Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir ilçeleri ile dış ilçeler Bismil, Silvan ve Lice ilçelerinde ortaya çıkan şiddet eylemleri nedeniyle bozulan asayiş ve güven ortamının tekrar tesis edilmesi için 07.10.2014 günü saat:22.00'den, 08.10.2014 günü sabah saat 07.00'ye kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Yapılan değerlendirme sonucu sokağa çıkma yasağı Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro, Kocaköy, Kulp İlçeleri de dahil edilerek 09.10.2014 Perşembe günü sabah 06.00'ya kadar uzatılmıştır. Şehrimizin huzuru, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği bakımından sokağa çıkma yasağına uyulması büyük önem arz etmektedir. Güvenlik, sağlık (112 Komuta Kontrol, 112 Acil Sağlık İstasyonları, hastanelerde vardiye değişimleri), itfaiye, su, doğalgaz, elektrik, ulaşım idaresi çalışanları hariç diğer kamu görevlileri idari izinli olacaktır."

01.30 DİHA: Kızıltepe ilçesinde iki gündür IŞİD protestoları devam ederken, sokağa çıkma yasağının ardından polisle beraber olaylara jandarma da müdahale etmeye başladı. İlçe merkezine 10 tane paletli tank gelerek çeşitli noktalarda durdu. Tankların yaşanan olaylardan dolayı ilçe merkezine getirildiği öğrenildi. İlçe merkezinde olaylar devam ediyor.

01.19 DHA: Yetkililerden edinilen bilgiye göre, Diyarbakır'da çıkan olaylarda 8 kişi hayatını kaybetti.

00.50 DİHA: Mardin'de yol kapatma eylemi sırasında başından gaz kapsülü ile ağır yaralanan Emrullah Çokan yoğun bakıma alındı.

Mardin'in merkez Artuklu ilçesinde bulunan Yeniyol Caddesi'nde Kobanê için yol kapatma eylemi yapan halka polisler, sert müdahalede bulundu. Akşam saatlerinden itibaren trafiğe kapatılan yolda eylemlerini sürdüren halka polislerin gaz bombalı saldırısında, hedef gözetilerek açılan ateş sonucu Emrullah Çokan (18) isimli genç başından ağır yaralandı. Mardin Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Çokan, burada ilk müdahalenin ardından yoğun bakıma alındı. Çokan'ın hayati tehlikesinin sürdüğü öğrenildi.

Öte yandan, Yeniyol Caddesi'nde eylemler devam ediyor.

00.39 DİHA: Hizbullah üyelerince Bağlar'da öldürülen bir gencin cenazesi hala girilemeyen mahallede sokak ortasında. Çok sayıda kişinin yaralandığı olaylarda ölü sayısı hala net değil.

00.34 DİHA: SİİRT'TE AKP ESKİ İL BAŞKANI İTFAİYE BİNASINI SİLAHLA BASTI

Siirt'te öğlen saatlerinde başlayıp halen devam eden çatışmalar sırasında bir akaryakıt istasyonunun ateşe verilmesi ve itfaiyenin yangına müdahale etmediği gerekçesiyle AKP Siirt eski İl Başkanı Ali İlbaş ve akrabaları, itfaiye binasına silahlı saldırıda bulundu.

Siirt'te öğlen saatlerinde başlayıp halen devam eden çatışmalar sırasında Eruh yolunda bulunan ve AKP İl Başkanı Ali İlbaş'ın akrabalarına ait bir akaryakıt istasyonunun ateşe verilmesi sonrası itfaiyenin yangına müdahale etmediği gerekçesiyle il başkanı 15 kişiyle ile Kızlar Tepesi'nde bulunan İtfaiye binasını bastı. Personelin tartaklandığı saldırıda, binada bulunan televizyona kurşun sıkıldı, binanın çerçeveleri indirildi.

Öte yandan bugün öğle saatlerinde Siirt'in kent merkezinde başlayan çatışmalar, Barış, Ulus, Conkbayır, Alan, Çal, Sakarya, İnönü, Algül, Doğan ve Yeni mahallelerinde devam ediyor. Gençlerin Yeni Mahalle'de bulunan Siirt Üniversitesi Merkez Yerleşkesi önünde yol kapatıp kimlik araması yatığı öğrenilirken, Conkbayır Mahallesi'nde bulunan okul ve yurtlar ateşe verildi.

00.00 HAMDİ CANER YAŞAMINI YİTİRDİ

ANF:  Van'da göğsüne aldığı kurşun ile ağır yaralanan Hamdi Caner (55) tedavi görmekte olduğu Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hayatını kaybetti. Caner, Serhat mahallesinde düzenlenen gösteriler sırasında açılan ateş sonucunda göğsünden yaralanmıştı.

23.55 Muş'un Varto ilçesinde "Sokağa çıkma yasağı" ilan edildi. Okul ve resmi kurumların ateşe verilmesi üzerine, saat 23.30 itibari ile polis zırhlı araçlarından anonslar yaparak, sokağa çıkma yasağını duyurdu.

23.49 DİHA: Yüksekova'da A.B. (12) adlı çocuk, panzerin çarpması sonucu ağır yaralandı. A.B., çevredeki yurttaşlar tarafından Yüksekova Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Durumu ağır olan çocuk yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı.

23.48 DİHA: DARGEÇİT'TE 2 KİŞİ KATLEDİLDİ

Dargeçit'te HÜR DAVA Partisi Dargeçit İlçe Başkanı Kadri Şengül tarafından açıldığı öne sürülen ateş sonucu yaralanan 2 yurttaş yaşamını yitirdi.

Mardin'in Dargeçit ilçesinde kitle ile polis arasında çatışmaların yaşandığı esnada HÜR DAVA Partisi Dargeçit İlçe Başkanı Kadri Şengül tarafından silahla açılan ateş sonucunda yaralanan 16 yaşındaki Sinan Toprak isimli çocuk ile 2 gençten Bilal Gezer Midyat Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yapılan müdahalelere rağmen Sinan Toprak isimli çocuk ile Bilal Gezer adlı genç yaşamını yitirdi.

23.43 DİHA: Van'da göğsüne aldığı kurşun ile ağır yaralanan Hamdi Caner (55) isimli yurttaşın hayati tehlikesi devam ederken, Ümit Işık isimli bir yurttaş ise akrep tipi zırhlı aracın çarpması sonucu yaralandı. Bitlis'in Hizan ilçesinde ise, polisin gerçek mermi kullandığı belirtildi.

23.40 Özer Akdemir: İzmir Karşıyaka'da yaralı sayısı 24. Bunlardan üçü silahla yaralandı.

23.29 DİHA: SURUÇ'TA KOBANÊLİ GENÇ GAZ BOMBASIYLA VURULDU

Kobanê sınırındaki Suruç'ta eylemler sokaklara yayıldı. Protestolara polis saldırdı. Kobanêli çocuklar gaz bombalarının hedefi oldu. Kaldığı evden ekmek almak üzere çıkan 12 yaşındaki Ahmed Mustafa 2 kez gaz bombasıyla başından vuruldu. İlk saldırıda başına gaz bombası isabet eden Mustafa, yerden kalkmaya çalışırken ikinci kez gaz bombalarının hedefi oldu. Etrafta bulunan yurttaşlar tarafından Suruç Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Mustafa tedavi olduktan sonra taburcu edildi.

BATMAN'DA BİR YURTTAŞ KATLEDİLDİ

DİHA: Hür Dava Partisi Batman il binasında bulunan kişilerin kitlenin üzerinde ateş etmesi sonucu Emrah Demir (22) adlı yurttaş yaşamını yitirirken, çok sayıda yurttaş da yaralandı.

Batman'ın Diyarbakır Caddesi'nde gençler ile polisler arasında çatışmalar devam ederken, cadde üzerinde bulunan Hür Dava Partisi binasında bulunan kişilerin, kitlenin üzerinde ateş etmesi sonucu Emrah Demir (22) adlı yurttaş yaşamını yitirirken, çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtildi. Demir'in cenazesi Batman Bölge Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığı öğrenildi. Batman'da 2 gündür devam eden olayların ardından Batman Valiliği tarafından sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağının duyurulması ardından kent merkezine askerlerin girdiği belirtildi.

23.09 DİYARBAKIR'DA OKULLAR TATİL

Çatışmaların devam ettiği ve şu ana kadar en az 5 kişinin yaşamını yitirdiği Diyarbakır'da sokağa çıkma yasağı sonrası, valilik okulları 1 gün tatil etti. Öte yandan sokağa çıkma yasağına rağmen kentin birçok noktasında eylemler sürüyor.

23.00 Esenyurt Kıraç Mahallesinde DBP ilçe binasına saldırıldı. Bina ateşe verildi. Çetelerin evleri de silahlarla taradığı belirtiliyor.

22.57 ETHA: Hizbullahçıların Diyarbakır'da halkı taradığı, 3 ESP'linin yaralandığı belirtildi.

22.45 Hakan Yıldız: Suruç merkezde halkla polis arasında şiddetli çatışmalar başladı. Polis biber gazıyla halka saldırıyor.

22.43 Batman Valiliği ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti.

22.40 DİHA: Cizre'de Kobanê'ye yönelik İŞİD saldırılarını protesto eden YDG-H üyesi gençlerle AKP ve Hür Dava Partisi üyeleri arasında silahlı çatışma yaşandı.

22.10 İzmir Muhabirimiz Eda Aktaş: İzmir Doğanlar'daki Kobanê eylemlerinde 2 kişi silahla vuruldu. Yaralılardan Ekrem Kaçaroğlu Ege Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

22.05 Diyarbakır'da 4 merkez ilçe ve Bismil, Lice, Silvan'da yarın sabah 07.00'a kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

21.55:  Kobanê direnişine destek eylemlerinin Türkiye'nin tüm kentlerine sıçraması nedeniyle Emniyet Genel Müdürlüğü, yıllık izindeki tüm polislerin izinlerini iptal ederek geri çağırdı.

21.50 DİHA: Diyarbakır'da 19 yaşındaki Süleyman Kale isimli bir genç Hizbullah üyelerinin silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

Diyarbakır'da, kentin farklı noktalarında Kobanê'ye dönük saldırıları protesto edenlerin üzerine Hizbullah üyeleri tarafından ateş açılması sonucu çıkan çatışmalarda bir kişi daha yaşamını yitirdi. Bağlar 5 Nisan mahallesine bulunan Lezgin Avcı Caddesi üzerinde Hizbullah üyelerinin silahlı saldırısına uğradığı belirtilen 19 yaşındaki Süleyman Kaya isimli bir genç ağır yaralandı. Çevredekiler tarafından hemen Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan Kaya, kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Üzerinde nüfus cüzdanından başka bir şey olmadığı için ailesine henüz ulaşılamayan Kaya'nın cenazesi hastane morguna kaldırıldı.

21.17 DİHA: Kobanê direnişine dönük protestolar nedeniyle "sokağa çıkma yasağı" kararı alınan Mardin Kızıltepe'de, Kerem Karaaslan (22) isimli bir genç, protestolar sırasında plakası belirlenemeyen bir araçtan açılan ateş sonucu hayatını kaybeti.

21.01 DİHA: KURTALAN'DA AKP'Lİ BAŞKANIN YAKINLARI HALKI TARADI: 2 ÖLÜ 13 YARALI

20.49 DİHA: Hakkari Üniversitesi rektörlüğüne ait bina ateşe verildi.

Hakkari'de gün boyu devam eden olaylar şiddetlenirken, Hakkari Üniversitesi rektörlüğüne ait bina ateşe verildi. Rektörlüğün otoparkında bulunan resmi plakalı 4 araç ise taş ve sopalarla parçalanarak, ateşe verildi. Kentte polis ile halk arasında çatışmalar devam ediyor.

20.45 Taksim'de Kobanê eylemine saldıran polis, DİHA Muhabiri Zuhal Atlan'ı "Ne çekiyorsun" diyerek darp etti.

20.28 DİHA: Çatışmaların sürdüğü Van'da, Hamdi Caner (55) isimli yurttaş göğsüne isabet eden kurşun ile ağır yaralandı.

20.14 DİHA: Batman'da HÜDA-PAR'lı olduğu iddia edilen bir grubun silahlı saldırısı sonucu 13 yaşındaki bir çocuk yaralandı.

Kobanê'ye yönelik IŞİD'in katliam girişimlerine karşı onlarca kentte protesto eylemi düzenleyen yüz binlerce kişiye yönelik polis müdahalesiyle başlayan olaylar büyüyerek sürüyor.

Şu ana kadar Muş'un Varto ilçesinde Hakan Buksur yaşamını yitirdi, 2 kişi yaralandı. Diyarbakır'da ise Mahmud Enez ve ismi öğrenilemeyen 1 kişi olmak üzere 2 kişi yaşamını yitirdi, 1'i gazeteci 10 kişi yaralandı. Siirt'in Kurtalan ilçesinde ise AKP'li Belediye Başkanı Nevzat Karatay'a yakın korucular tarafından açılan ateş sonucu Y.Ç. (17) ile Mehdi Erdoğan (35) yaşamını yitirirken, 1'i ağır olmak üzere 13 kişi de yaralandı. Van'da ise polisin açtığı ateş sonucu 1 kişi ağır yaralandı. İstanbul'un Esenyurt ilçesinde ise DBP'liler yönelik saldırılarda 4 kişi ateşli silahla yaralandı. 2 günlük olaylar sırasında 5 kişi yaşamını yitirirken, 2'si ağır 40 kişi yaralandı. Olaylar sınasında bir çok kentte onlarca kişi de hafif yaralanırken, çok sayıda kişi de gözaltına alındı. Türkiye'nin bir çok il ve ilçesinde protesto ve eylemler sürüyor. İstanbul'un

Mardin'in Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Nusaybin, Mazıdağı, Ömerli, Savur ilçelerinde ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

KIZILTEPE

Kobanê direnişine dönük protestolar nedeniyle "sokağa çıkma yasağı" kararı alınan Mardin Kızıltepe'de, Kerem Karaaslan (22) isimli bir genç, protestolar sırasında plakası belirlenemeyen bir araçtan açılan ateş sonucu hayatını kaybeti.

Kobanê'ye yönelik IŞİD tarafından yapılan saldırıları protesto etmek amacıyla Mardin Kızıltepe'de iki gündür devam eden protestolar, Valiliğin "sokağa çıkma yasağı" kararına rağmen devam ediyor. Eylemlerin sürdüğü akşam saatlerinde, binlerce kişi balkonlarına çıkarak tencere tava çaldıp, ışık söndürürek saldırıları protesto etti. Sokakları terk etmeyen ilçe sakinlerine dönük yapılan müdahalelere ilçedeki polis sayısı yeterli gelmeyince jandarma takviyesi istendi.

İlçeye bağlı Qûbikê köyü mevkisinde saldırıları protesto etmek amacıyla köy yolunu ulaşıma kapatan köy sakinlerinin üzerine ise plakası belirlenemeyen bir araçtan ateş açıldı. Açılan ateş sonucu Kerem Karaaslan (22) adlı bir genç yaşamını yitirdi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da dünden bu yana Kobanê'ye dönük destek eylemlerinde bulunan halka kentin üç farklı noktasında Hizbullahçı bir grup tarafından silahlı saldırıda bulunulması kenti daha da gerdi. Bağlar ilçesinde iki ayrı noktada, Sur ilçesinde ise Hançepek mahallesinde yaşanan saldırılar sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

DİHA'nın haberine göre Bağlar'da Şeyh Şamil mahallesinde protestolarını sürdüren halkın üzerine Hizbullahçı oldukları belirtilen bir grup tarafından pompalı silahla saldırıda bulunuldu. Yaşanan saldırı sonucu etrafa saçılan saçmalardan kaynaklı 10'a yakın kişi yaralanırken, yaralananlardan 4'ü silahlı saldırının halen devam etmesi nedeniyle çevredekiler tarafından Muhammediye Cami'nin içine götürüldü. Haber verilen ambulansın devam eden olaylar nedeniyle mahalleye gelememesi, yaralıların ise camiden çıkarılamaması yüzünden yaralananlar hala camide tutuluyor.

Saldırı sonrası söz konusu grup ile yurttaşlar arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Saldırıda yer alan grup üyelerinden bazılarının aynı mahallede 559. Sokak'ta yer alan bir eve girmesi üzerine gençlerin çoğunlukta olduğu kalabalık bir grup, evin etrafını kuşattı. Bu esnada evin etrafını kuşatanların üzerine içeridekiler tarafından pompalı tüfekle yeniden ateş açıldı. Açılan ateş sonucu etrafa saçılan saçmaların vücutlarına isabet etmesi sonucu Gele Kürdistan TV muhabiri Rojhat Doğru ile birlikte 3 küçük çocuk yaralandı. Yaralananlar çevredeki yurttaşlara ait özel araçlarla hastanelere kaldırıldı.

Yapılan bu saldırı üzerine evi kuşatan grup arasında yer alan bazı kişiler tarafından da eve doğru ateş açılmaya başlandı.

Yaşanan çatışmalara rağmen gün boyu halka müdahalede bulunan tek bir polise rastlanmazken, sadece gökyüzünden bir polis helikopteri uçuş yaptı.

Yine Hizbullahçı oldukları belirtilen bir grubun diğer saldırısı ise Sur ilçesinde yaşandı. Protestoların gün boyu sürdüğü Hançepek mahallesinde bulunan HAT-DER isimli bir derneğin çatısına çıkan grup, yurttaşların üzerine önce taş atmaya başladı.

Yurttaşların da taşlarla karşılık vermesi üzerine söz konusu grup halkın üzerine bu kez silahlarla ateş açmaya başladı. Açılan ateşte Mardin Derik nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenilen Mahmut Enez (55) isimli bir yurttaş boynuna isabet eden cisimle ağır yaralandı.

Çağrılan ambulansla hastaneye kaldırılan Enez, yolda hayatını kaybetti. Enez'in cenazesi götürüldüğü Özel Veni Vidi Hastanesi morguna kaldırıldı.

VARTO'DA 1 KİŞİ ÖLDÜ

Muş'un Varto İlçesi'nde, Kobanê'ye yönelik IŞİD saldırısını protesto için yapılan gösteriler sırasında açılan ateşle, 25 yaşındaki Hakan Buksur hayatını kaybetti, Umut Bozkurt da yaralandı.

Esnafın kepenk açmadığı ilçede tüm cadde ve sokaklarda barikat kuran Vartolular, Kobanê için sloganlar attı. Polis, barikat kurarak, ateş yakan gruba biber gazı ve basınçlı suyla saldırdı. Müdahaleye taş ve molotof kokteyli ile karşılık veren grupla polis arasında gerginlik tırmandı. Bu sırada açılan ateşle Hakan Buksur adlı genç hayatını kaybetti. Buksur'un cesedi Varto Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Varto'nun Buzlugöze Köyü'nde yaşayan Buksur'un ilçe merkezinde inşaatlarda çalıştığı öğrenildi. 

4 OKUL VE RESMİ KURUMLAR YAKILDI

Hakan Buksur adlı gencin yaşamını yitirmesi üzerine başlayan olaylar devam ederken 4 okul ve resmi kurumlar yakıldı.

Muş'un Varto ilçesinde, Kabanê direnişine destek vermek amacıyla yapılan yürüyüşe polisin müdahalesi sonucu 25 yaşındaki Hakan Buksur'un polis kurşunuyla katledilmesi ile başlayan çatışmalar sürüyor. Gün boyu çatışmaların devam ettiği ilçede, cadde ve sokaklar adeta savaş alanına döndü. Hürriyet Mahallesi'nde bulunan Hürriyet İlk Öğretim Okulu, Hürriyet Orta Okulu, Hürriyet Ana Okulu, Meslek Lisesi, Kültür ve Gösteri Merkezi, PTT ve FEM dershanesinin ateşe verildi. Çatışmalar ilçe merkezinin tamamına yayılarak devam ediyor. Tüm ara sokaklarda barikatlar kurulurken, ilçeye çevre illerden gelen çok sayıda polis takviyesi yapılmaya devam ediliyor.

KAYSERİ'DE 'ENTERNASYONAL DAYANIŞMAYI BÜYÜTECEĞİZ' EYLEMİ

ANKARA'DA POLİS SALDIRISI

Ankara'da, Kobanê'deki IŞİD saldırılarını protesto etmek için Sakarya Caddesinde toplanan grup AKP İl Başkanlığı'na yürümek istedi. Polis, grubun önünü İnkılap Sokakta kesildi. Polis kitleye tazyikli su ve biber gazıyla saldırdı.

Polis saldırısı sırasında başından yaralanan Cumhuriyet Gazetesi Fotomuhabiri Necati Savaş, hastanede müşahade altında. Savaş'ın durumunun sağlık durumunun iyi olduğu, kontrol amacıyla hastanede tutulduğu öğrenildi.

BATIKENT

Batıkent'te GİMSA Alışveriş Merkezi önünde toplanan onlarca kişi IŞİD'in Kobanê saldırısına lanet yağdırdı. Batıkent Mahalle Meclisleri, Batıkent Dayanışması ve HDK'nin çağrısıyla bir araya gelen vatandaşlar, ateşler yakıp halaylar çekerek Rojava'ya selam gönderdi. Yapılan konuşmalarda Kobanê halkının mücadelesine sonuna kadar sahip çıkma çağrısı yapıldı.

İZMİR’DEN KOBANE’YE DİRENİŞE DEVAM

İzmir’de Emek ve Demokrasi güçlerinin çağrısıyla Kobanê’de yaşananları lanetlemek ve Kobanê ile dayanışmak için yüzlerce kişi Konak Eski Sümerbank önünde toplandı.

“Biji berxwedan Kobane”, “Biji berxwedan YPG u YPJ”, “YPG direniyor, yer gök inliyor”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Diren Kobanê İzmir seninle” sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını KESK dönem sözcüsü Bülent Çuhadar okudu. IŞİD’in bugün Irak’ta, Suriye’de, Rojava’da halkları katlettiğini aktaran Çuhadar “Ortadoğu halklarına yönelik katliam ve soykırım girişimlerine Rojava devrimi bir set oluşturdu” dedi. Kobane’de direnen halkın Ortadoğu halkları için önerilen yeni yaşamı koruma ve insanlık onurunu savunmaya çalıştığını belirten Çuhadar “bugün gelinen noktada herkes seçimini yapmak ve yerini daha net bir şekilde belirlemek zorundadır”” dedi. Emek ve Demokrasi güçleri olarak Kobane’de yaşanan katliam girişimine karşı tüm insanlığı duyarlı olmaya çağırdıklarını söyleyen Çuhadar “7’den 70’e tüm Türkiye halkları sokağa, alan tutmaya, harekete geçmeye Kobane’deki kuşatma ve vahşi sardırganlık son bulana dek  süresiz direnişe çağırıyoruz” dedi.

Basın açıklamasının ardından kitle 2 saatlik oturma eylemine başladı. Oturma eylemi esnasında Barış Anneleri de konuşmalar yaptı. Konuşmaların ardından İzmir Müzisyenler Derneği müzik dinletisi düzenledi.

ADANA'DA EYLEME POLİS BARİKATI

Emek ve demokrasi güçlerinin çağırısıyla Kobané'ye yönelik saldırılara karşı İnönü Parkı'nda bir araya gelen binlerce kişi AKP İl Binasına yürümek istedi. "Kobané'nin katili Ankara'dadır" diye slogan atan kitle Atatürk Parkı civarında polis barikat ile karşılaştı. Polise ve AKP'ye tepki gösteren kitle basın açıklamasını Atatürk Parkı'nda gerçekleştirdi. Açıklamayı HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan yaptı. Buldan, IŞİD'in 2-3 yıllık bir süreç değil Şengal ile başlayan Habur ile devam eden şimdi de Kobané kapısına dayanan bir sorun olduğunu dile getirdi. IŞİD'e destek verenleri o gün de uyardıklarını ifade eden Buldan, bugün IŞİD'in tüm dünyayı tehdit eden bir girişim olduğunu dile getirdi. IŞİD'in sadece Kürt halkını değil tüm Ortadoğu halklarını tehdit ettiğini dile getiren Buldan, Adana'da dün IŞİD'lilerin Adana'nın Küçükdikili mahallesinde yaptığı saldırıya dikkat çekerek "Türkiye'nin bundan haberdar olması gerekir. IŞİD her yere girer, herkes için tehlikelidir" dedi. Çzüm sürecini önemsediklerini ısrarla vurgulayan Buldan Kobané düşerse çözüm süreci de biter" dedi. Açıklamanın ardından dağılan kitlenin trafiği engellediğini iddia eden polis gençlere müdahale etmek istedi.

TARSUS'TA MUSTAZAF DERNEĞİ'NDEN SALDIRI: 3 YARALI

Mersin'in Tarsus ilçesıne bağlı Çağlayan mahallesinde Kobanê için yürüyüş yapan kitleye Mustazaf Derneği üyeleri silahlı saldırıda bulundu. Saldırı sonucunda üç kişi vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılardan biri ameliyata alındı. Çatışmanın ardından IŞİD yandaşı olduğu öne sürülen kişilerin evleri yakıldı. Mahallede gerilim devam ederken bir köşede IŞİD yandaşlarının bir köşede ise HDP'lilerin bekleyişi devam ediyor. Yaralıların isimlerinin İhsan Kızılaslan, Orhan Abay ve Cevdet Gıpçak olduğu öğrenildi. Ameliyata alınan Gıpçak'ın durumu ağır.

ELAZIĞ

Kobanê için Elazığ’da da eylem vardı. Hozat Garajı’nda toplanan kitle sloganlarla Postane Meydanı’na yürüdü. BDP İl Başkanı Turan Çelik’in Kürtçe, Hdp İl Başkanı Yunus Güneş’in ise Türkçe yaptığı açıklamda, IŞİD saldırılarına tepki gösterildi. Eylem sırasında provokasyon yapmak isteyen bir kişi olay yerinden uzaklaştırıldı. Yarım saatlik oturma eyleminin ardından kitle sloganlarla Hozat Garajı’na yürüdü.

KADIKÖY'DE 1 KİŞİ BAŞINDAN VURULDU

Barış İçin Kadın Girişimi'nin çağrısıyla Suruç'a giden ve sınırda iki gün nöbet eylemi gerçekleştirmelerinin ardından İstanbul'a dönen kadınlar AKP Kadıköy ilçe binasının önünde basın açıklaması yaptı. "IŞİD'e destek Rojava'da savaş demektir" pankartını açan kadınlar "Kobanê her yerde kadınlar direnişte" ve "IŞİD kadınlara destek verecek" dövizlerini taşıdı. "Yaşasın kadın dayanışması", "Katil IŞİD işbilirkçi AKP" , "Biji Berxwedana Kobanê" sloganlarını atan kadınlar adına açıklama yapan Nebiye Arı, sınırda IŞİD'in Kobanê merkezine girmeye çalıştığı bugünlerde ABD bombardımanın görüntüden öteye gitmediğine tanıklık ettiklerini söyledi. Arı, bölge halkıyla dayanışma ve desteğe giden dayanışma güçlerinin asker ve polis saldırıları ile engellendiğini ve bu şekilde dayanışmanın kırılmaya çalışıldığını vurguladı. Açıklamanın ardından kadınlar HDP'nin çağrısı ile Kadıköy Boğa Meydanı'nda protesto eylemi yapmak için toplanan kitlenin yanına doğru yürüyüşe başladı. Kadınları kurdukları barikatla engelleyen polisin engellemesini ara sokaklara girerek Boğa Meydanı'na ulaştı. 

Boğa Meydanı ve çevresi ise kitlenin toplanmasının ardından polis ablukasına alınırken, "Katil IŞİD işbilirkçi AKP", "Biji Berxwedana Kobanê" sloganlarıyla protesto eylemine başlayan yüzlerce kişiye polis gaz bombaları ile saldırmaya başladı. Polisin saldırısına kitle havai fişekler ve taşlarla karşılık verdi. Polisin saldırısı sırasında, kitleye sivil faşist gruplar tarafından da saldı düzenlenmeye çalışıldı. Gözaltına alınan bir kişi polis gözetiminde sivil faşist grupların saldırısına uğradı. Çatışmalar Bahariye Caddesi'nde devam ederken KCK basın davası avukatlarından Tamer Doğan'ın kafasına ise polisin attığı gaz bombası kapsülü isabet etti. Doğan yurttaşlar tarafından hastaneye kaldırıldı.

IŞİD'in katliam tehdidi altında bulunan Kobanê'yi sahiplenme eylemleri giderek büyüyor. Kürt kentlerinde öğlen saatlerinden itibaren yoğunlaşan olaylar sırasnda kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların yanı sıra AKP ve HÜDA-PAR binaları hedef alındı. Kentin tüm ilçe, cadde ve sokaklarına yayılan on binler ellerine aldıkları sopalarla ses çıkararak, "Bijî YPG" sloganları atıyor. Diyarbakır on binlerin slogan sesleriyle inliyor. Diyarbakır ve ilçelerinin yanı sıra, Bingöl, Şırnak ve Dersim ile ilçelerinde de onbinler eylem alanından ayrılmıyor. 

BİNGÖL

Bingöl'de IŞİD'in Kobanê'ye saldırılarını protesto eden binlerce yurttaş DBP il binası önünden siyah pankart açarak yürüyüşe geçti. Kitle ilk olarak Dörtyol Saat kulesine ardından da Beşyol Mevkii'ne doğru yürüyüşe geçti. Yeni Mahalle'de IŞİD yanlılarına ait olduğu öne sürülen ISLAH-DER önünde bulunan kişilerin kitleye sataşması üzerine YDG-H üyeleri derneğin camlarını kırdı. Daha sonra tekrar çarşı merkezine yönelen kitleye Beşyol mevkiinde polis müdahalesi oldu. Polisin geri çekilmesi üzerine binlerce kişi Dörtyol mevkiine hareket etti bu esnada İnönü Caddesi üzerinde bulunan 3. Noter önünde bir grup IŞİD yanlısı, yurtsever kitleye taş sopa ve bıçaklarla saldırdı. Polisin halka gaz bombalarıyla saldırmasıyla IŞİD yanlıları tekrar toplanarak DBP il binasına yöneldi. Polisin IŞİD yanlılarını engellemediği görüldü. Ayrıca IŞİD yanlıları içerisinde 55-60 yaşlarında bir kişinin polise yanaşarak "siz aradan çekilin biz bunların hakkından geliriz" dediği, polisin ise "biraz daha sabredin" şeklinde telkinde bulunması dikkat çekti. Yaklaşık otuz kişilik bir IŞİD grubu polis korumasıyla birlikte toplanmış durumda.

Yeni ve Miraz Mahallesi'nde çatışmalar devam ediyor.

ERZURUM: 3 YARALI

Erzurum'un merkez Yakutiye ilçesi Mahallebaşı semtinde toplanan halka taş ve sopalarla mühadale edildi. Daha sonra 18 yaşlarındaki bir kişi elindeki pompalı tüfekle ateş etmeye başladı. 3 kişi yaralandı. Yaralılar ambulansla çeşitli hastanelere kaldırılırken olaylarda 3 kişi gözaltına alındı.

DOĞUBAYAZIT'TA ÇOK SAYIDA GÖZALTI

Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde de Kobanê protestoları nedeniyle ilçe savaş alanına döndü. Polis, halka, gaz bombaları ve TOMA'larla saldırdı. İlçe emniyet müdürlüğü ve banka şubelerinin taşlandığı olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

IĞDIR'DA 5 KİŞİ YARALANDI

Iğdır'da, Ordu Caddesi'nde toplanan gruba polis, izin vermeyince çatışma çıktı. 5 kişinin yaralandığı olaylarda çok sayıda işyerinin camlarını kırıldı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın Fiskaya mahallesinde bir araya gelen yüzlerce genç ile polisler arasında çatışmalar çıktı. Gençler cadde ve sokakların girişine taşlar, ağaçlar ve lastiklerle barikatlar kurarken, polislerin alana gelmesi ile çatışmalar çıktı. Polisin tazyikli su ve gaz bombalarına gençler taşlarla karşılık verdi. Polislerle çatışan gençlere mahalledeki kadınlarda taşlar toplayarak, balkon ve camlarda tencerelere vurarak destek verdi. Polisin rastgele gaz bombası atması sonucu bir çok evin camları kırılırken, gaz bombasının Fahri Bilen adlı yurttaşın evine düşmesi sonucu bir ev yandı. Evdeki malzemelerin bir kısmı yanarken, itfaiyenin müdahelesi ile evdeki yangın söndürüldü. Evde bulunan engelli yaşlı bir kadın ise şans eseri yangından zarar görmeden mahellediki yurtttaşlar tarafından kurtarıldı. Mahalledeki çatışmalar yer yer devam ediyor. 

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan Melikahmet caddesinde de gençler caddeye lastikler yakarak barikatlar kurdu. İlçede bulunan polis karakollarının önüne çok sayıda çevik kubvvet polisinin konumlandırılması ise dikkat çekti. Kentin bir bütününde çatışmalar devam ederken, Diyarbakır Valiliği'nin önünede TOMA ve çevik kuvvet polislerinin konumlandırılması dikkat çekiyor. Ayrıca Silvan yolu Seyrantepe Köprüsü üzerinde polisler tarafından oluşturulan arama noktasında kente giren araçlarda bulunan yurttaşların didik didik arandığı görüldü. 

BAĞLAR'DA HİZBULLAH SALDIRISI

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde İŞID'in Kobanê'ye saldırısını protesto eden yurttaşlara Hizbullah üyeleri silahlarla saldırdı. Hançepek Mahallesi'ndeki saldırıda ise, bir yurttaş yaralandı.

Hizbullah üyeleri ellerinde silahlarla 5 Nisan MahallesiYusuf İslam Caddesi'nden Sento Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Hizbullah üyeleri, eylem yapan yurttaşlara silahlar ile rast gele ateş açtı. Gün boyu eylem yapan kitleye gaz bombalarıyla müdahale eden polislerin, caddede yürüyen Hizbullahçılara müdahalede bulunmayışı dikkat çekti. Saldırgan grubun, "Ya Allah bismillah Biji Hizbullah" sloganıyla yürüyüşü devam ediyor. Saldırının ardından kitle Ensar Markete doğru yürüyüşe geçerken, Çarşamba Pazarı'nda da binlerce kişi toplanarak DBP Bağlar İlçe Örgütü'ne doğru yürüyerek, İŞİD yanlılarını kovalamaya başladı.

Hançepek Mahallesi'nde ise, HAT-DER Derneği'nin çatısına çıkan bir grup eylem yapan kitleye taşlarla saldırdı. Grubun, "Yaşasın İŞİD" sloganları attığı gözlendi. Taşlı saldırının ardından grup kitleye silahlarla saldırdı. Kitle içerisinden de silahlı saldırıya yanıt geldi. Saldırı sonucunda İŞİD yanlısı grubun silahından çıkan kurşunla 60 yaşanda bir yurttaş boğazından yaralanırken, yaralı kişi Venividi Hastanesi'ne kaldırıldı.

Bağlar ilçesi Şeyh Şamil Mahallesi Barış Caddesi'nde bulunan Muhamediye Camii'nde toplanan Hizbullahçılar da, satır ve silahlarla Kobanê için eylem yapan gruba saldırdı. Eylem yapan kitleye silah ve satırlarla saldırıda bulunan Hizbullahçıların birçok yurttaşı yaraladığı öğrenildi. Yaralılardan birinin isminin Yavuz Sena olduğu öğrenildi. Kitleyle Hizbullahçılar arasında saldırıyla başlayan çatışma devam ediyor.

Öte yandan Bağlar'da yoğunlaşan olaylar Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi civarında yoğunlaşırken, bu bölgede IŞİD yanlısı olduğu ileri sürülen bir grup da halka saldırdı. Edinilen bilgiye göre, isminin Hanifi Bulak olduğu belirtilen bir şahıs, aracıyla yüze yakın silah ve satır getirerek, kendisini bekleyen gruba dağıttı. Silah ve satırların dağıtılmasından sonra IŞİD yanlısı grup, Kobanê'ye destek eylemi gerçekleştiren halka saldırdı. Saldırıda yaralıların olduğu belirtiliyor.

BİNGÖL

Bingöl'de de Kobane direnişine destek vermek amacıyla Yeni Mahelle'de bulunan Beşyol'da bir araya gelen binlerce yurttaşa da poliz tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahale etti. Kitle ile polisler arasında çıkan çatışmalar mahalle genelinde devam ediyor. Yaşanan çatışmalar sırasında bir gurup IŞİD yanlısı da polisle birlikte halka saldırdı. 

LİCE

Gece boyunca gerçekleşen eylemler, yeni günde kepenk kapatma ve kontak kapatma protestosu ile sürüyor. DBP İlçe Örgütü, halka Kobanê'ye dönük sahiplenişin bugün de devam etmesi için çağrıda bulundu.

BİSMİL

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde ise BDP ilçe örgütü tarafından "yaşamı durdurma" çağrısı yapıldı. Yapılan açıklamada, IŞİD saldırılarına karşı Bismil halkının protesto eylemlerini yükseltme çağrısı yapılarak "IŞİD ve onun uzantıları olan Uluslar arası çetelerin Kobanê'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için tüm halkımızı bu çetelere karşı tepkisini göstermeye davet ediyoruz" denildi. 

Yapılan açıklamanın ardından DBP'li yöneticiler ve yurttaşlar, yarın saat 13.00'de ilçe binası önünde toplanarak yapılacak olan kitlesel yürüyüşe katılım için esnaflara el ilanı dağıttı.

Öte yandan Bismil Halk İnisiyatifi de "Yaşamı durdurma" çağrısı yaparak, "Esnaflar dükkan açmayacak, Belediye otobüsleri çalışmayacak, ilçede temizlik yapılmayacak, kontoklar kapalı kalacak kısacası herkes yarın yaşanan vahşete karşı tepkisini ortaya koymaya davet ediyoruz" denildi.

DERSİM 

Dersim Kent Meclisi Girişimi üyeleri, Yeraltı Çarşısı üzerinde bir araya gelerek Mameki Köprüsü'ne yürüdü. "İnsanlık onuru Kobanê'de direniyor, sessiz kalma!" pankartının açıldığı yürüyüşe Dersim Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Ali Bul da katıldı. Sık sık "Diren Kobanê, Dersim seninle", "Bijî berxwedana YPG", "Kobanê'nin ateşi, IŞİD'i yakacak" sloganları atan yüzlerce yurttaş Cumhuriyet caddesi üzerinde bulunan Şehit Naif Bulut Karakolu önünde ise bu kez "Tayyip'in itleri yıldıramaz bizleri", "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları attı. Yürüyüşüne devam eden kitle, Mameki Köprüsü'ne gelerek yolu çift yönlü trafiğe kapattı. Burada 5 dakikalık oturma eyleminde bulunan yurttaşlar adına konuşan Dersim Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Ali Bul, 90'lı yıllarda Kürt aydınlarını katleden zihniyetle bugün Kobanê'de aynı zihniyetin yaşatmak istediği saldırıların aynı olduğunu belirterek, "IŞİD çetelerinin 23 gündür Kobanê halkına yaşattığı zulmü Dersim halkı 1938'de aynısını yaşamıştır. Biz nasıl diyorsak Dersim'e sefer olur zafer olmaz, Kobanê'ye ve Rojava'ya da sefer olur zafer asla olmayacaktır" dedi. 

Bul, Kobanê devriminin tarihe geçeceğini vurgulayarak, Kürdistan, Türkiye ve dünyanın her yerinde bütün devrimcilerin ayakta olduğunu, çetelerin saldırılarına karşı kazanımların kadın devrimi olduğunu belirtti. AKP hükümetinin derdinin özgürlüğünü kazanmış halkları hazmedememesi olduğunu ifade ederek, 17.30'da, Sanat Sokağı'nda bir araya gelerek Seyid Rıza Meydanı'na doğru gerçekleşecek olan yürüyüşe tüm Dersim halkının katılması için yaptığı çağrının ardından konuşmasını sonlandırdı. Ardından yüzlerce kişi slogan ve alkışlarla kent merkezine doğru yürüdü. 

ŞIRNAK

Şırnak'ta da Kobanê saldırılarını protesto etmek isteyen gençler ile polis arasında çatışmalar çıktı. Ömer Kabak Meydanı ve Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan aralarında YDG-H üyesi gençler, barikay kırarak yolları trafiğe kapattı. Esnaf da kepenklerini kapatarak IŞİD'in Kobanê saldırılarını protesto etti. Bir süre sonra bölgeye ulaşan polislsr kitleye gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahaleye başladı. Gençler de müdahaleye molotof kokteyli, taş ve sopalarla karşılık verdi.

Burada başlayan çatışmalar kısa sürede kentin tamamına yyılırken, YDG-H'li gençler Fetullah Gülen cemaatine yakın FEM dershanesini ve kentin muhtelif noktalarında bulunan MOBESE'leri ateşe vererek kullanılamaz hale getirdi. 

MARDİN

Mardin'in Derik ilçesinde dün akşam saatlerinden itibaren başlayan eylemler, binlerce yurttaşın katılımıyla aralıksız bir şekilde devam ediyor. Sabah saatlerinden itibaren eczane ve fırınlar dışında esnafın kepenk açmadığı ilçenin tüm mahallelerinde yediden yetmişe tüm halkın katılımıyla yapılan eylemlere polis zırhlı araç ve gaz bombalarıyla müdahale etmesi üzerine öz savunmaya geçen halk, taş ve molotof kokteyleriyle müdahale etti. 

Dün akşamdan bu yana yaşanan olaylarda HÜDA-PAR İlçe Başkanlığı atılan molotof kokteyleriyle kullanılamaz hale geldi. Ayrıca Derik Kaymakamlık lojmanı, AKP İlçe Başkanlığı ve ilçede bulunan Mobese kameraları göstericiler tarafından tahrip edildi.

Polis ve göstericiler arasındaki çatışmalar başta Veysi Karagül, Aydın Ayaydın, Cevizpınar ve Amed caddeleri olmak üzere ilçenin tamamında devam ediyor.

DENİZLİ 

Denizli'de sabahın erken saatlerinde Esentepe ve Yeşilyurt'tan yürüyüşe geçen kitle, Denizli Büyükşehir Belediyesi önüne kadar yürüyüş yapmak istedi. Ancak kitlenin önünü kesen polis, biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. Yaralanan kişinin Denizli Hastanesi'ne kaldırıldığı öğrenilirken, durumumum iyi olduğu belirtildi. Müdahale sırasında 3 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

SULTANGAZİ

Sultangazi DBP İlçe Örgütü önünden AKP Sultangazi ilçe binasına yapılmak İstenilen yürüyüşe polis müdahale etti. Sultangazi DBP İlçe Örgütü önünde bir araya gelen yüzlerce kişi "Biji Berxwedana Kobanê" "Biji YPG u YPJ" sloganları ile Cebebeci Caddesi üzerinden AKP ilçe binasına yürümek isteyen kitlenin önü çevik kuvvet polisleri tarafından kesildi. TOMA ile barikat kuran polis, yürüyüşe izin vermeyeceğini söyledi. Bu sırada faşist bir grup polisin gözetiminde kitleye saldırmaya çalıştı. Polisin müdahale etmediği saldırı sırasında faşist grup içinde yer alan 2 provakatör kitle tarafından darp edildi. Daha sonra yürüyüşe devam etmek isteyen kitleye polis gaz bombaları ile müdahale etti. Polisin müdahalesine gençler havai fişekler ve taşlarla karşılık verirken çatışmalar devam ediyor.

VAN 

Van'da DBP il binası önünde toplanan kitle, Sanat Sokağı'na doğru "Her yer Kobanê her yer direniş" sloganları ile Sanat Sokağı'na doğru yürüyüşe geçti. Sanat Sokağı'na varan kitleye plastik mermi ve gaz bombaları ile saldıran polise taş ve Molotoflar ile karşılık verilmesi üzerine çatışmalar başladı. Bir kişinin atılan plastik merminin ayağına isabet etmesi sonucu yaralandığı çatışmalar Sanat Sokağı, Maraş Caddesi ve ara sokaklarda devam etti.

Akşam saatlerinde Van'da, Hamdi Caner (50) isimli yurttaş göğsüne isabet eden kurşun ile ağır yaralandı. Serhat Mahallesi'ndeki evinin önünde beklerken, nereden ve kim tarafından atıldığı belirlenemeyen kurşunun göğsüne isabet etmesi sonucu ağır yaralanan Caner, kaldırıldığı Özel Hayat Hastanesi'ndeki ilk müdahalesinin ardından Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

Caner'in hayati tehlikesinin olduğu belirtildi.

ERCİŞ

Van'ın Erciş ilçesinde Kobanê'ye destek için yapılan yürüyüşe polisin müdahalesi ile başlayan olaylar şiddetlenerek devam ediyor. Zîlan, Atatürk ve Dalan caddelerine toplanan binlerce yurttaşa, polisin tazyikli su, biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etmesi ve kitlenin taş ve Molotoflar ile karşılık vermesi üzerine çatışmalar tüm sokaklara yayarak devam etti. Tüm ilçeye yayılan çatışmalar esnasında geri çekilmek zorunda kalan polisin kalkan, cop ve biber gazını ele geçiren gençler, başta Ziraat, Halk ve İş Bankası olmak üzere devlet kurumlarını ateşe verdi. İlçe kaymakamlığını taş yağmuruna tutan kitle, Atatürk ve Ceylan caddeleri üzerinde toplanarak AKP ilçe binasına doğru yürüyüşe geçti. İlçede olaylar şiddetlenerek devam ediyor.

BAŞKALE

Başkale'de ise Hakkari- Van yolu üzerinde barikatlar kuran gençler, ateşler yakarak yolu trafiğe kapattı. İlçe merkezinde ise tüm mahallelerde polis ile yurttaşlar arasında çatışmalar devam ediyor. AKP binası ve devlet kurumlarına taşlarla saldırı gerçekleştiren kitleye polisin yanı sıra jandarma da müdahale de bulundu. Kale Mahallesi'nde de kadınlar sokağa çıkarak polisin mahallelere girişine izin vermiyor. Olaylar bütün ilçeye yayılmış durumda.

MURADİYE

Çatışmaların sürdüğü Van'ın Muradiye ilçesinde de polis halkın üzerine gerçek mermi ile ateş etmeye başladı. Müdahale esnasında 30'u aşkın kişi yaralanırken, polis hastaneyi ablukaya alarak yaralıların hastaneye girmesini engelliyor. Çok sayıda gözaltının olduğu ilçede olaylar devam ediyor. 

MERSİN 

Mersin'in Akdeniz ilçesi ile Toroslar ilçesinden çarşı merkezine doğru yürüyüş gerçekleştiren kitlelere polis tarafından müdahale edilmeye başlandı. Akdeniz'de toplanan binlerce yurttaş polisin kurduğu barikat ile durduruldu. Kitle barikatın açılmasını talep ederken polis araçları müdahale anonsları yapıyor.

Öte yandan Mersin'in Toroslar ilçesinde de çarşı merkeze doğru yürüyüşe geçen binlerce yurttaş polis müdahalesi ile karşılaştı. Polisin tazyikli su ve biber gazı ile müdahalesine yurttaşlar taşlar ile karşılık veriyor. Polisin müdahale esnasında gerçek mermiler kullandığı bilgileri geliyor.

ARTVİN 

HDP'nin çağrısına bir destek de Artvin'in Hopa ilçesinden geldi. Hopa Meydanı'nda toplanan onlarca kişinin, Kobanê'deki direnişe destek olmak için oturma eylemi başlattığı öğrenildi. Hopalılar dün gece de sabahın erken saatlerine kadar ilçe meydanında, "Diren Kobanê yalnız değilsin" sloganı ile Kobanê'ye destek mesajı iletmişti.

BALIKESİR 

Balıkesir Demokrasi Platformu üyeleri, Burhaniye ilçesi Demokrasi Meydanı'nda bir araya gelerek AKP ilçe binasına kadar kitlesel bir şekilde yürüyüş gerçekleştirdi. "Ortadoğu'da savaşa hayır. Rojava ve Filistin halklarının direnişini selamlıyoruz" yazılı pankart açılan yürüyüşte, "Biji berxwedana Kobanê", "Her yer Rojava, her yer direniş", "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP", "Kobanê halkı yanlız değildir", "Biji berxwedana YPG" sloganları atıldı. AKP ilçe binası önüne gelen kitle adına HDP İl Eş Başkanı Hanefi Şahin kısa bir konuşma yaptı. Şahin, katliama dünyanın sessiz kaldığını söyledi. AKP binası önünde yapılan eylemin ardından kitle, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyüş yaparak eyleme son verdi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Karayılan: AKP, 2011\'deki gibi savaş kararı verdi

SONRAKİ HABER

Erdoğan, \'Kobani de düşüyor\' diyerek Kürtlere yüklendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...