06 Ekim 2014 06:00

Bayramda ağzınız tatlansın

Adana'da bayram ziyaretlerinin vazgeçilmezi tahin, cezerye, şeker ve maraş sucuğudur. Tahin, cezerye ve lokum ürünlerinin asıl şehri Tarsus olmasına rağmen. Adanalıların daha kaliteli üretimi, geleneği sürdüren ve markalaşan köklü üreticileri ile daha ismi duyulur hale gelmiş durumda.

Bayramda ağzınız tatlansın
Paylaş

Emre AYDIN
ADANA

Adana'nın Sarıyakup Mahallesi'nin Büyüksaat ve Kazancılar Çarşısı civarı, ilin tarihi dokusunu yansıtan en önemli mekanlardan. Adana Ulu Cami ve Ziya Paşa'nın mezarı da bu civarda bulunuyor. Ne ararsanız bulabileceğiniz, her köşesinde bir çay ocağına bir de tablada kebapa rastlamak mümkün olan Büyüksaat civarında sandalyeciler, kalaycılar, bıçakçılar, av malzemeleri, kunduracılar, Adana'nın şalvarcıları, çadırcılar, tespihçiler... Bir de cezeryeciler var ki envai çeşit helva, lokum ve cezerye ile müşterisini çeker kendine.

Adana'da bayram ziyaretlerinin vazgeçilmezi tahin, cezerye, şeker ve maraş sucuğudur.

Tahin, cezerye ve lokum ürünlerinin asıl şehri Tarsus olmasına rağmen

Adanalıların daha kaliteli üretimi, geleneği sürdüren ve markalaşan köklü üreticileri ile daha ismi duyulur hale gelmiş durumda.

Tarihi Büyüksaat, Kazancılar Çarşısı’nda müşterilerine güler yüzle kapılarını açıyor hepsi, dükkanı gezerken istediğiniz ürünün tadına bakma şansınız var. Üreticiler bayramın gelmesiyle şeker ve lokum satışlarının arttığını belirtiyor. Dükkanların birinde işçi olan Fadime Yıldırım, helva ve tahinin şekere nazaran daha çok satıldığını, kurban etinden sonra iyi bir lezzet olduğunu ifade etti.

Çikolata fiyatlarının kilosunun 15 ile 45 lira arasında değişebildiğini her bütçeye göre fiyatlarının olduğunu söyleyen Yıldırım, Adanalı müşterilerin özellikle tarihi kazancılar çarşısındaki üretim dükkanına gelip alışveriş yaptıklarını, üretim yerinden alışveriş yapmanın atmosferinin farklı olduğunu söylediklerini ifade etti. Satılan ürünün sıcak ve imalattan halka direkt sunuluyor olmasının önemine değinen Yıldırım, kendilerine özgü ballı fıstıklı lokum, incirli ve dört çeşit çerezli lokum ve çifte kavrulmuş güllü hürrem lokumunun yanı sıra, bademli ballı sucuklar, atom cezerye, cezerye ve helva çeşitleri satışı yaptıklarını dile getirdi.

İL DIŞINDAN YOĞUN TALEP

Kazancılar çarşısında bir helva ve cezerye üreticisi olan Sema Efe ise il dışından talebin yoğun olduğunu, tahin üretimi ve satışının kendileri için önemine değindi. Tahinlerini Çukurova yöresinden temin edilen susamlardan ürettiklerini söyleyen Efe, tahin ve cezeryenin aslında Tarsus'ta çıktığını Adanalıların daha kaliteli üretim yapıyor olması dolayısı ile tüketicinin ilgisinin Adana'da olduğunu ifade ediyor. Kendilerine özgü üretimleri olan baklava helvası; yerli susamlardan elde edilen tahin ile yapılan helvayı oklava ile açıp arasına antep fıstığı yerleştirilerek yapılıyor. Bir de susam ezmeleri var ki leziz, şekersiz sadece yerli susam sıkıştırılarak yapılıyor, üstelik hafif...

ÖNCEKİ HABER

Salih Müslim: Kim ne yapacaksa şu anda yapsın

SONRAKİ HABER

Marsilya’da bir dahi: Marcelo Bielsa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...