03 Ekim 2014 06:00

Bebeğinizin kalp sağlığını anne karnındayken öğrenin

Yeni doğan her yüz bebekten birinde doğumsal kalp hastalığına rastlanıyor. Uzmanlar anne karnındaki bebeğin kalbinin incelenmesi ve olası kalp hastalıkları açısından değerlendirilmesinin hayati önem taşıdığını belirtiyor.

Bebeğinizin kalp sağlığını anne karnındayken öğrenin
Paylaş

Çocuk Kalp Hastalıkları Uzmanı Pediatrik Kardiyolog Doç. Dr. Evren Semizel, doğumsal kalp hastalıklarının bebek doğmadan tespit edilebildiğini dile getirdi. Anne karnındaki bebeğin kalbinin ekokardiyografi ile incelenmesi işlemi anlamına gelen ‘fetal ekokardiyografi’ hakkında bilgi veren Doç. Dr. Semizel, bu yöntemin güvenilir ve hassas bir tanı metodu olduğunu söyledi. Bu yolla, kalp hızı ve ritminin değerlendirilebildiğini ve cenindeki dolaşım fonksiyon ve bozukluklarının erken tanısının konulabildiğini kaydetti.

Semizel, fetal ekokardiyografinin, gebeliğin 16. haftasından itibaren yapılabileceğini, en uygun zamanın

18-22 haftalar olduğunu dile getirdi. Detaylı inceleme için 24-28 haftaların uygun olduğunu belirten Semizel, geç gelişen anomaliler için 34-36 haftalarda tekrar fetal ekokardiyografik inceleme uygulanmasının gerekliliğini ifade etti.

FETAL EKOKARDİYOGRAFİ GEREKTİREN DURUMLAR
 
* Anne şeker hastasıysa:Bebekte kalp hastalığı ortaya çıkma ihtimali diğer bebeklere oranla 3-5 kat daha yüksektir.
* Anne otoimmun hastasıysa: Annede, vücudun kendisinin otoantikor üretimi ile giden kronik hastalıklar var ise bebekte kalp hastalığı görülme riski artış gösterir. 
* Ayrıca annede Fenilketonüri varsa, bebekte doğumsal kalp hastalığı görülme olasılığı, diğer bebeklere oranla daha yüksektir ve uzmanlar, bu annelerin bebeklerinin de gebelik döneminde fetal eko ile değerlendirilmesini önermektedir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Saldırıya uğrayan gazeteci Durgut yoğun bakımdan çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Geçmişin umutlarını kurtarmak gerek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...