02 Ekim 2014 17:52

Tezkerenin TBMM'de görüşülmesine başlandı!

TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye tezkerelerini görüşmek üzere Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.

Tezkerenin TBMM\'de görüşülmesine başlandı!
Paylaş

TBMM Genel Kurulu, Irak ve Suriye tezkerelerini görüşmek üzere Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.

Milletvekillerinin gündem dışı konuşmaları sonrası Irak ve Suriye tezkerelerinin görüşülmesine başlandı.

HDP'Lİ ZOZANİ: TÜRKİYE BU VAHŞET ÖRGÜTÜNÜN PALAZLANMASINDA PAY SAHİBİDİR

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Adil Zozani, TBMM Genel Kurulu'nda Irak ve Suriye tezkerelerinin görüşülmeye başlamasından önce bir konuşma yaptı. Türkiye'nin bu çetenin palazlanmasında pay sahibi olduğunu savunan Zozani, "Tezkereyle tekrar bunların bir süre daha devam etmesini mi sağlamaya çalışacaksınız? Orada bir insanlık kıyımı var. İnsanlar güpegündüz evlerinde katlediliyor.Bu tezkereyle bir şey daha yapıyorsunuz: Kendini savunan, meşru savunma hâlinde olan insanlar ile sivil halk ile IŞİD çetelerini bir tutan bir tezkereyi karşımıza çıkarıyorsunuz. Kobanê halkını IŞİD çeteleriyle, bu insanlık düşmanı vahşet çetesiyle bir tutan bir tutumu ortaya koyuyorsunuz. Sonra da çıkıp diyorsunuz ki: "Efendim, ya tezkereye evet diyeceksiniz ya da IŞİD çeteleriyle dirsek teması içerisinde olduğunuzu ifade etmiş olacağız." Yok öyle bir yağma.Sizin üzerine atılı ve tespit edilmiş, sabit olan suçu başkasına yamayamayacaksınız. Çıplak gerçeklik ortadadır. Türkiye, bu çetenin, bu vahşet örgütünün palazlanmasında pay sahibidir ve günahını ortadan kaldırması için yapabileceği şey bu değildir" dedi.

BAHÇEKAPILI : DİL SÜRÇMESİ OLDU, ÖZÜR DİLERİM

Gündem dışı konuşmaların ardından Suriye ve Irak'taki tehdit ve riskler nedeniyle yurt dışına asker gönderilmesine izin verilmesine dair Başbakanlık Tezkere okundu. Bu sırada HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani ayağa kalkarak, tezkerenin Anayasa'ya aykırı olduğunu ve geri çekilmesini istedi. Bunun Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Tezkere Meclis Başkanlığı'na geldi, gelen kağıtlarda yayınlandı, işleme alındı ve sunuşlarda yer aldı. Biraz sonra görüşmeye geçeceğiz, oylanacak ve Genel Kurulca kabul edilecek. Divan olarak böyle bir yetkim yok. Talebinize olumlu yanıt verme yetkim yok" dedi. Bu sözlere bazı milletvekilleri 'Kabul edileceğini nereden biliyorsunuz' diye tepki gösterdi. Bunun üzerine Bahçekapılı, “Kabul edilecek veya edilmeyecek. Dil sürçmesi oldu, özür dilerim. Ne Meclis Başkanlığı'nın ne de benim böyle bir yetkim yok" karşılığını verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz,Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda bir konuşma yaptı. Sınır güvenliği ile ilgili söz isteyerek konuşan Eryılmaz, Hükümetin üç buçuk yıldır IŞİD dâhil Suriye'de savaşan gruplara destek verdiğini savunarak "Hükûmet "Suriye yönetimini devireceğim." diye üç buçuk yıldır IŞİD dâhil Suriye'de savaşan radikal, köktenci, selefi gruplara silah dâhil her türlü lojistik desteği sağladığını, koruyup kolladığını, çatışmalarda yaralanan militanları devlet hastanelerimizde tedavi ettirdiğini, beş yıldızlı otellerde ağırladıklarını çok iyi biliyoruz. Şimdi bütün bu iş birliği ve dayanışma ortada iken, Hükûmet çıkmış sözüm ona "Suriye'de IŞİD'le mücadele edeceğim." diye önümüze teskereyi getiriyor. Adana'da ve Reyhanlı'da durdurulan TIR’larda Suriye'de savaşan gruplara nasıl füze ve bombaların gönderildiğine ilişkin hazırlanan iddianamede bununla ilgili mahkeme kayıtlarını inceleyen oldu mu?" dedi.

‘IŞİD DAHİL SURİYE'DE MÜCADELE EDEN SİLAHLI MUHALİF GRUPLARA DESTEK VEREN AKP HÜKÜMETİDİR’

Tezkerenin kabulü ile geri dönüşü mümkün olmayan bir yola girileceğini söyleyen Eryılmaz, "Birazdan terör gruplarına karşı mücadele etme adı altında Suriye ve Irak'a asker göndermek dâhil, bunları da içeren bir tezkereyi oylayacağız. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum: Bu tezkerenin kabulü ve askerlerimizin Suriye ya da Irak'a gönderilmesi hâlinde telafisi ve geri dönüşü mümkün olmayan bir yola girileceğini burada ifade etmek istiyorum. Küresel güçler bu tezkereyle Büyük Ortadoğu Projesi'nin Türkiye ayağını gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Türkiye'yi karıştırmak ve bölmek isteyen bu güçler Türk ordusunu bir şekilde Orta Doğu bataklığına çekmeye çalışmaktadır. Bu tezkerenin kabulüyle birlikte Türkiye'nin birtakım provokatif eylemlere de maruz kalabileceği konusunda Hükûmeti uyarmak istiyoruz. Başbakan Davutoğlu, CHP'nin tezkereye ret oyu vermesi hâlinde IŞİD'e destek veren bir parti konumuna düşeceğini buyurmuştur. Hani bir söz vardır: Dinime küfreden Müslüman olsa. Davutoğlu'nun bu açıklamasını biz hiçbir şekilde ciddiye almıyoruz çünkü üç buçuk yıldır IŞİD dâhil Suriye'de mücadele eden bütün silahlı muhalif gruplara açıkça destek veren bugünkü AKP Hükûmetidir" ifadelerini kullandı.

‘SURİYE'DE VE IRAK'TA İŞLENEN SUÇ VE GÜNAHLARA ASLA ALET OLMAYACAĞIZ’


Hükümetin üç buçuk yıldır IŞİD dâhil Suriye'de savaşan radikal, köktenci, selefi gruplara destek sağladığını savunan Eryılmaz, "Davutoğlu'nun bu açıklamasını biz âcizliğin ve tükenmişliğin bir dışa vurumu olarak değerlendiriyoruz. AKP Hükûmeti özellikle son üç buçuk yılda uyguladığı yanlış dış politikanın günahlarına ve yanlışlarına Cumhuriyet Halk Partisini ortak etmenin çabası içindedir. Biz, bu kirli politikalara, Suriye'de ve Irak'ta işlenen suç ve günahlara asla alet olmayacağız. Hükûmet "Suriye yönetimini devireceğim." diye üç buçuk yıldır IŞİD dâhil Suriye'de savaşan radikal, köktenci, selefi gruplara silah dâhil her türlü lojistik desteği sağladığını, koruyup kolladığını, çatışmalarda yaralanan militanları devlet hastanelerimizde tedavi ettirdiğini, beş yıldızlı otellerde ağırladıklarını çok iyi biliyoruz. Şimdi bütün bu iş birliği ve dayanışma ortada iken, Hükûmet çıkmış sözüm ona "Suriye'de IŞİD'le mücadele edeceğim." diye önümüze teskereyi getiriyor. Adana'da ve Reyhanlı'da durdurulan tırlarda Suriye'de savaşan gruplara nasıl füze ve bombaların gönderildiğine ilişkin hazırlanan iddianamede bununla ilgili mahkeme kayıtlarını inceleyen oldu mu? Bize şunu söylüyorlar: "Hükûmetin Suriye'de mücadele veren ya da savaşan terör gruplarına destek verdiğine ilişkin elinizde belge var mı?" diyorlar, biz de "var" diyoruz. Bu belgelerin tamamı da resmîdir. Gidin Reyhanlı'da ve Adana'da durdurulan tırlarla ilgili hazırlanan iddianamede ilgili tarafların, şoförün ve diğer tanıkların beyanlarını bir okuyun. Orada bu tırlarda füzelerin taşındığı açıkça mahkeme kayıtlarına girmiştir" diye konuştu.

‘GELDİĞİMİZ NOKTADA TÜRKİYE ÇOK CİDDİ BİR TERÖR TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA’


CHP'li Refik Eryılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Şimdi, bu, sadece mahkeme kayıtlarına girmedi. Hatay Valisi, şu anda Emniyet Genel Müdürü yaptığınız Celalettin Lekesiz'in İçişleri Bakanlığına göndermiş olduğu bir rapor var. Bu rapor basına yansıdı ama bu raporu bugüne kadar ne Sayın Valimiz ne hiçbir hükümet yetkilisi reddetmedi. Bu raporda IŞİD'in bölgemizi ve ülkemizi nasıl açıkça kullandığını, nasıl organize olduğunu hangi sınırımızdan hangi köyümüzden giriş yaptığını ve ne kadar büyük bir tehdit oluşturduğunu raporunda açıkça ifade etmiştir. Biz bunları söylediğimizde bizi Baas'çı ilan ettiler. Oysa geldiğimiz noktada Türkiye'nin çok ciddi bir terör tehdidiyle karşı karşıya kaldığını ifade etmek istiyorum"
 

ÖNCEKİ HABER

Biji berxwedana Kobane

SONRAKİ HABER

Sınır hattından tezkereye tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...