02 Ekim 2014 14:44

TBMM önünde tezkere protestosu

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla Meclis Dikmen Kapısı önünde bir araya gelen emek-meslek örgütleri ve siyasi partiler bugün Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) görüşülecek olan tezkereyi protesto etti.

TBMM önünde tezkere protestosu
Paylaş

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla Meclis Dikmen Kapısı önünde bir araya gelen emek-meslek örgütleri ve siyasi partiler bugün Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) görüşülecek olan tezkereyi protesto etti. Türkiye’nin birçok ilinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen protesto gösterilerinde AKP Hükümetinin Meclise sunduğu, Irak ve Suriye’ye asker gönderilmesini sağlayan “tezkereye hayır” diye haykırıldı.

“Emperyalizme, AKP’ye, IŞİD’e TEZKEREYE HAYIR! Direnen Kobanê kazanacak” pankartı taşıyan Ankara Barış Anneleri Meclis önünde bekleyen emek ve meslek örgütleri tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı. Eylemde KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fevzi Yılmaz, işçi ve emekçilerin, gençlerin sokaklara çıkarak tezkereyi kabul etmediklerini haykırdıklarını belirterek, “Türkiye IŞİD’e desteğini askeri ve ekonomik anlamda devam ettirmektedir. Bu halk AKP Hükümetine güvenmiyor. Bu halk tezkereye hayır diyor” dedi. Eylemde gençler de “Çıkarsa tezkere Bilal gitsin askere” sloganı attılar.

‘SAVAŞA KARŞI BARIŞ, DÜŞMANLIĞA KARŞI KARDEŞLİK’

Genel-İş Sendikası Genel Sekreteri Remzi Çalışkan da insanlığın emperyalist güçler tarafından beslenip büyütülen ve AKP Hükümeti tarafından da sahiplenilen IŞİD barbarlığı ile karşı karşıya olduğunu ifade etti. Bugün Kobanê’de, Rojava’da sadece Kürt halkının değil bütün insanlığın varlık-yokluk mücadelesi verdiğini ifade eden Çalışkan, kendi ilkel anlayışı dışında kalan bütün halkları vahşice katleden IŞİD’le mücadelenin insanlık görevi olduğu vurgusu yaptı. Tüm kesimlerin Kobanê’yi ve onurlu direnişini sahiplenmesi gerektiğini söyleyen Çalışkan, AKP Hükümetine “Tezkere kime karşı ve kimin yanında olmak için çıkarılmaktadır, tampon bölge kime karşı oluşturulmaktadır?​” diye seslendi. Çalışkan, “Savaşa karşı barışı, düşmanlaştırmaya karşı kardeşliği temel aldığımızı belirterek tüm Ortadoğu halklarının barış ve demokrasi çerçevesinde kaderlerini tayin etmesini talep ediyoruz” dedi.

Çalışkan, ülke sınırları dışındaki operasyonlara ülkenin dahil olmasına karşı olduklarını dile getirdi. Bölgedeki savaşların kışkırtılmasında ciddi payı olan AKP’nin bölgedeki askeri varlığının çözüme değil sorunun derinleşmesine hizmet edeceğini söyleyen Çelik, “Bizim dayanışmamız bu değerleri sahiplenen güçlerdir. Barış ile, demokrasi ile özgürlük ile, kardeşlik ile derdi olan bir iktidara verilecek en iyi cevap savaş tezkeresine karşı direnmektir, bu bizim için bir görevdir” dedi.  (Ankara/EVRENSEL)


BURSA’DAN SAVAŞ TEZKERESİNE HAYIR!

Bursa’da bir araya gelen sendikalar ve siyasi partiler Mecliste gündeme getirilen savaş tezkeresine hayır diyerek IŞİD saldırılarına karşı Kobanê halkıyla dayanışma çağrısında bulundu. Setbaşı’da bir araya gelen yüzlerce kişi savaşa karşı mücadele çağrısıyla buradan Heykel’e yürüdü. Heykel Meydanı’na ulaşan kitle adına Çağdaş Hukukçular Derneği Bursa Şubesi Av. Aslı Evke Yetkin açıklamada bulundu. Evke, ‘Bizler Emek ve Demokrasi güçleri olarak Ortadoğu’da kan ve gözyaşı değil, tüm hakların eşitlik ve kardeşlik içinde özgürce yaşamasını istiyoruz” dedi. (Bursa/EVRENSEL)


TEZKEREYE HAYIR ÇALIŞANA BÜTCE

Dersim’de de Dersim belediyesinin önünde tezkereye karşı bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı yapan TÜM BEL-SEN Dersim Şube Başkanı Mazlum Doğan, “Bugün Rojava ve Kobanê de sadece Kürt halkı değil tüm insanlık varlık yokluk mücadelesiyle karşı karşıyadır” dedi. Doğan, Hükümete Irak ve Suriye’de savaş yetkisi verecek olan tezkereye kesin olarak karşı olduklarını söyledi. (Dersim/EVRENSEL)


VERİLECEK CEVAP DİRENMEKTİR

Adana’da DİSK, KESK, TMMOB, Adana Tabip Odası TBMM’deki tezkereyi protesto etmek için İnönü Parkı’ndan Atatürk Parkı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından kurumlar adına açıklama yapan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz, İŞİD’in Ortadoğu’daki katliamlarına dur demek ve İŞİD’e destek verecek tezkereye hayır demek için Ülke’nin her yerinde alanlarda olacaklarını ifade etti. Karagöz, AKP’nin Suriye ve Irak’ta yapılacak askeri operasyonlar ile ilgili yetki isteyen iki tezkereyi Meclise getirmesine kesin olarak karşı olduklarını belirtti. (Adana/EVRENSEL)


ADLİYEDE OTURMA EYLEMİ

İzmir Adliyesinde oturma eylemi yapan avukatlar Kobanê’de yaşanan gelişmelere dikkat çekerken, hükümetin çıkarmak istediği tezkereye karşı olduklarını belirttiler. Çağdaş Avukatlar Derneği ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği İzmir Şubelerinin çağrısıyla İzmir Adliyesi içinde bir araya gelen avukatlar burada bir oturma eylemi yaptılar. Eyleme katılan çok sayıda avukat ‘Kobane Halkı Yalnız Değildir’ ve ‘IŞİD’e Desteğe Son’ gibi yazılı dövizler açarken, bölgede yaşanan insanlık dramıyla ilgili de mini bir fotoğraf sergisi açıldı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Asasız Musa yarın vizyonda

SONRAKİ HABER

Hayatının filmi, hayatının rolü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...