02 Ekim 2014 12:08

EMEP: Tezkereye, işgale hayır!

Emek Partisi (EMEP) bugün TBMM'de görüşülecek olan tezkereye ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada tezkerenin kabulünün Türkiye'nin Irak, Suriye ve Rojava'ya savaş ilan etmesi anlamına geleceği vurgulanarak hükümetin amacının IŞİD'in tasfiyesi olmadığı belirtildi.

EMEP: Tezkereye, işgale hayır!
Paylaş

Emek Partisi (EMEP) bugün TBMM'de görüşülecek olan tezkereye ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada tezkerenin kabulünün Türkiye'nin Irak, Suriye ve Rojava'ya savaş ilan etmesi anlamına geleceği vurgulanarak hükümetin amacının IŞİD'in tasfiyesi olmadığı belirtildi.

EMEP'in açıklamasının tam metni şöyle:

AKP Hükümetinin savaş politikasını sürdüreceği kapsamlı tezkeresi genel kurulda görüşülecek. Bugün gündeme gelen tezkere AKP hükümetinin "Yeni Osmanlıcı"  yayılmacı dış politikasının ve ABD'nin bölge politikalarının uygulanmasında ortak ülke olma halinin tezahürüdür. Çünkü; hem Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem Başbakan Davutoğlu hem de diğer hükümet sözcüleri müdahaleye dair rotayı, Esad’ın iktidardan indirilmesi, Rojava kantonlar yönetiminin tasfiye edilmesi ve tampon-güvenlikli bölge oluşturulması olarak çizmektedir. Tezkere ayrıntılarında sınırdışına asker çıkarmadan, yabancı askerlerin konumlanmasına kadar geniş yetkiler içermektedir.
 
Gündeme gelen tezkere, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD dönüşünde, bölge  egemenlerinin bölge hesaplarında Türkiye'nin tanımlanmış ve belirlenmiş görevlerinin düzenlemesi olarak değerlendirilmelidir. IŞİD vahşetinin yarattığı korku ve endişeyle birlikte gelişen bölge siyasetinde ABD, Afganistan ve Irak işgaliyle kovulduğu bölgeye kurtarıcı olarak kendini davet ettirerek hesaplarını yeniden görmeyi arzu ediyor. Görüşülecek bu tezkere ABD'ye bir davetiye olacaktır.
 
Bugün Meclisten tezkere geçerse, Irak, Suriye ve Rojava'ya Türkiye'nin savaş ilanı anlamına gelir ki, halen süren barış ve çözüm sürecinin de zora girmesi demektir. IŞİD terörizminin bölgeden defedilmesinin yolu koalisyon, bölge egemenleri ve onların müttefiklerinin bölgeyi işgaliyle olamaz. Bölgede işgallerin acı sonuçlarını en yakın tarihimizde halklar Irak'ta, Afganistan'da, Balkanlar'da yaşadı ve hala yaşanan vahşet hafızalarımızdadır.
 
AKP hükümetinin tezkeredeki amacı IŞİD katliamcılarının, terörist çetelerinin tasfiyesi değildir. Böyle bir niyeti olsaydı, aylardır bu çetelere açık ya da örtülü destek vermezdi. Sınırda çeteler ellerini kollarını sallayarak geçerken, devletin yapmadığını yapan ve sınır güvenliğini sağlamaya çalışan sivil halkı gaz bombasına boğmazdı. Şimdi hükümet borazanları tezkereye hayır diyenleri IŞİD’çi ve Esad’çı ilan ederek tezkeresine meşruiyet sağlamaya çalışıyor. Ama biz biliyoruz ki, bu tezkere savaş ve işgal tezkeresidir. Bu tezkere, AKP’nin bölgede kendi ekonomik ve politik hesaplarına hizmet etmek üzere hazırlanmıştır. Milli mesele diyerek bu gerçeğin üstünü örtemeyecektir hükümet.
 
Bu nedenle ülkenin emek ve demokrasi güçleri tezkereye hayır diyor. Vicdan, ahlak sahibi, ülkesinin ve halkının geleceğini dikkate alan, savaş politikaları yerine barışın tesisini isteyen tüm milletvekillerini hayır oyu kullanmaya davet ediyoruz. Nasıl ki, 1 Mart tezkeresinin reddi ülkenin, demokrasi ve barış güçlerinin itibarını artırmışsa bu tezkere de yapılacak her tercih de tarihte gereken yerini alacaktır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hong Kong\'da eylemler sürüyor: Hükümet için istifa zamanı

SONRAKİ HABER

Kobanê ile dayanışma sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...