02 Ekim 2014 07:39

YPJ Komutanı: Kobanê kent savaşına da hazır

Rojava’nın Kobanê şehri dün gün boyu süren IŞİD saldırılarının ardından gece saatlerinde 17 günlük direnişin en şiddetli çatışmalarına sahne oldu. YPJ Komutanı Meryem Kobanê, IŞİD'in batı cephesinde kent girişine yaklaştığını, artık kent savaşı ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Kobanê, "Sokak sokak, ev ev direneceğiz" dedi.

YPJ Komutanı: Kobanê kent savaşına da hazır
Paylaş

Rojava’nın Kobanê şehri dün gün boyu süren IŞİD saldırılarının ardından gece saatlerinde 17 günlük direnişin en şiddetli çatışmalarına sahne oldu ANF’nin haberine göre Ağır silahlar ve tanklarla saldırarak kente yaklaşan IŞİD, dün akşam saatlerinde kent merkezine girmek amacıyla ağırlıklı olarak doğu ve güney cephelerinden olmak üzere her üç cepheden saldırı başlattı. YPJ Komutanı Meryem Kobanê, IŞİD'in batı cephesinde kent girişine yaklaştığını, artık kent savaşı ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Kobanê, "Sokak sokak, ev ev direneceğiz" dedi.

KOBANÊ'DE SON DURUM

YPG / YPJ Kobanê Komutanlarından Meryem Kobanê son duruma ilişkin ANF'ye şu bilgileri verdi:

"Doğu cephesinde çatışmalar Kaniya Kurda bölgesinde yoğun bir şekilde devam ediyor.

Batı cephesinde Kobanê Asayişinin kontrol noktasında, IŞİD kentin girişine dayandı, güney bölgesinde de çatışmalar şiddetli bir şekilde sürüyor."

Koalisyon güçlerinin hava saldırılarının da değerlendiren Komutan Meryem Kobanê, “Hiçbir temel noktayı vurmadılar. Savaşı etkilemeyecek bazı noktaları vurdular” dedi. 

Dün geceden beri yaşanan gelişmeler ardından kent savaşı ihtimalinin artık çok yüksek olduğunu belirten YPG / YPJ komutanı Meryem Kobanê, “Biz de buna karşı bütün tedbirlerimizi aldık. Sokak sokak, ev ev sonuna kadar direneceğiz” dedi.

Bütün Kürt halkı ile dünya kamuoyuna seslenerek destek çağrısında bulunan YPG / YPJ komutanı Meryem Kobanê, “Biz Kobanê’de sonuna kadar direneceğiz. Moralimiz yüksek, umutsuz değiliz asla olmayacağız. Bütün savaşçılarımızın da morali üst düzeyde. Kobanê’yi DAİŞ için cehenneme çevireceğiz” dedi.

HALK 'ÖZ SAVUNMA' İLE DİRENECEK

Kobanê'de artık kent savaşına hazırlanılırken IŞİD'in elinde bulunan ağır silahların işlevini ortadan kaldırmak için yeni taktik geliştiriliyor ve halk öz savunmasını sağlıyor.

DİHA'dan İsmail Eskin'e konuşan Yekitiya Star Kobanê sorumlusu Bıhar Kobanê, "Kobanê'de direniş için herkes seferber olmuş durumda" dedi.

Haberde YPG -YPJ güçleri ile milislerin, kantonda öz savunmalarını sağladığı aktarıldı.

Eli silah tutan ve topraklarının işgale edilmesine izin vermeyen Kobanê halkı, 17. günden bu yana IŞİD'in elindeki tüm ağır silahları kullanmasına rağmen direnişte ısrarlı.

Yeni bir füze ve top saldırısının beklendiği kantonda, yaşlı, genç, erkek ve kadın herkes silahlandı. Mahalle mahalle öz savunmasını sağlayan halk, kanton çevresinde giderek şiddetlenen çatışmaların kanton içine sıçraması durumda hazırlıklarını tamamladı. Kararlı ve morali yüksek olan savunma güçlerinin oluşturduğu direniş hatlarına saldıran ancak sonuç alamayan IŞİD'in kantona girmesi ile yeni bir direniş süreci başlayacak.

Kobanê'de halkın örgütlemesi ve direniş sahalarını örgütleyen isimlerden olan Yekitiya Star Kobanê sorumlusu Bıhar Kobanê, savunma sistemlerinin bulunduğunu, vahşi çetelere karşı direnişin büyük bir kararlılık ile sürdüğünü ifade etti. Halkın, hükümet yönetiminin ve savunma güçlerinin tüm hazırlıklarını yaptıklarını kaydeden Kobanê, "Herkes elinden tüm imkanları kullanıyor. Direniş için herkes seferber olmuş durumda" dedi. Koalisyon güçlerinin hava operasyonlarına da değinen Kobanê, bu atışların daha fazla yapılması ve nokta vuruşu yapması gerektiğini söyledi. "IŞİD tüm insanlığın ortak düşmanıdır" diyen Kobanê, bu vahşi örgütün yaptıklarının insanlık ile örtüşmediğini belirterek, "Vicdanı olan herkes buna karşı durmalıdır. Ölüm bir kezdir. Ama insanlığımızı ve onurumuzu kurtarmak için bunlara karşı durmalıyız ve direnmeliyiz" şeklinde konuştu. Uluslar arası güçleri bir an önce harekete geçmeye çağıran Kobanê, IŞİD çetelerin bir zaman sonra herkese büyük zararlar vereceğini kaydetti. Kobanê, "Halkımızın tüm kesimleri, genç, yaşlı tüm insanlarımız burada direniyor" diyerek, kendisine insanım diyen herkesin harekete geçmesi zamanının geldiğine vurgu yaptı. Kobanê'de sivil bir katliamın hedeflendiğine özellikle dikkat çeken Kobanê, elinde ağır silahları bulunduran çetelerin sivil halka saldırdığını ve devamında büyük bir katliamı gerçekleştirmek istediklerini kaydetti. "Elimizden geldiğince düşmanımızı içeri koymayacağız, ancak tüm hazırlıklarımızı yaptık" diyen Kobanê, "Hazırlıklarımız ile direniş hattını IŞİD'e cehennem olacak" şeklinde konuştu.


YPG'DEN SON BİLGİLENDİRME

YPG Basın Merkezi, 15 Eylül'den bu yana devam eden çatışmaların son 24 saatine ilişkin bilgi verdi.

Basın Merkezi'nin açıklaması şöyle:

"DAIŞ(IŞİD) çetelerinin Kobanê'yi işgal etmek amacıyla başlattığı saldırılar 17'nci gününde tüm şiddetiyle devam etmektedir. Halkımız ve güçlerimiz güney, doğu ve batı yönünden şehir çevresinde tarihi önemde bir direniş sergilemektedir. Geçtiğimiz 24 saat içinde tank, top ve ağır silahlar desteğinde tüm gücüyle saldıran çetelerin ilerleyişleri durdurulmuştur. Kobanê'nin güney ve güneydoğu cephesinde yoğunlaşan çatışmalarda çetelere ağır darbe vurulmuştur.

Kobanê'nin güneyinde bulunan Newroz salonu çevresine ve Helinc köyünde dün gün ve gece boyunca şiddetli çatışmalar yaşanmıştır. Birçok farklı kol şeklinde onlarca kez saldırı düzenleyen çetelerin saldırıları kırılmıştır. Helinc köyü çevresinde yaşanan çatışmalarda 43 çete üyesi öldürülmüştür. Bu alanda çetelere ait 10 adet kaleşnikof, 1 adet karnas (dragunov), 1 adet B7 roketatar, 1 adet gece 1 adet gündüz dürbünü ve çok sayıda cephane güçlerimizin eline geçmiştir. Newroz salonu çevresindeki saldırılarda ise çetelere ait 1 adet tank darbelenmiş, 1 adet 23'lük ve 1 adet 14.5'luk doçka imha edilmiştir. Bu alandaki çatışmalarda tespit edilebilen 11 çete öldürülmüştür. Bu alanlardaki çatışmalar yer yer devam etmektedir.

Kobanê'nin doğu ve batı yönlerinden şehre girmeye çalışan çetelerle güçlerimiz arasındaki çatışmalar ise devam etmektedir. Çatışmaların ayrıntıları ulaştıkça kamuoyuyla paylaşılacaktır."


MÜSLÜM: ONLARIN SALDIRILARINI KIRMA SÖZÜ VERİYORUZ

Müslüm, "çok şiddetli bir savaş" yaşandığını belirterek, "Şehrin içine girdiği haberleri doğru değil" dedi. "YPG'nin direnişi çok büyük ama saldırılar da çok büyük ve şiddetlidir" diyen Müslüm, IŞİD'in Kobanê'ye girerek katliam yapmak istediğini söyledi.  Müslüm, "Biz Kobanê'de direniş sözü veriyoruz. Onların saldırılarını kırma sözü veriyoruz" diye konuştu.

Uluslararası güçlere de çağrıda bulunan Müslüm, "Eğer DAİŞ Kobane'ye girer ve katliam yaparsa, uluslararası güçler bundan sorumludur" diye belirtti. Koalisyon güçlerini de daha fazla uçakla IŞİD mevzilerini vurmaya çağıran Müslüm, katliamların önüne geçmek için tüm Kürdistani güçlere, Güney Kürdistan Hükümeti'ne, Doğu, Güney ve Kuzey Kürdistan halkına eylemlerini daha yükseltmeleri çağrısında bulundu.

Müslüm, Kobanê'nin durumunun kötü olduğunu belirtti ve "17 günlük direnişin intikamını alıp, katliam yapmak istiyorlar. İçerde hazırlığımız var. YPG güçleri canları pahasına direniş sözü verdiler" şeklinde konuştu.

İKİ NOKTAYA HAVA SALDIRISI

Gece boyu çatışmalar yaşanırken IŞİD’e karşı kurulan uluslararası koalisyona bağlı uçaklar doğu cephesinde iki noktayı bombaladı. Yerel kaynaklar bombardımanda IŞİD’e ait iki tankın hedef alındığını belirtti.

Bombardımanın ardından şehir üzerindeki hava hareketliliği devam ederken sabah saatlerine kadar başka bir bombardıman gerçekleşmedi.

SINIRDA ELEKTRİKLER KESİLDİ

Öte yandan sınırın Türkiye tarafında çatışmaların yoğunlaşmasıyla birlikte elektrikler kesildi. Sınırın güvenliği için kullanılan tüm aydınlatmalar kapanırken sınır hattı tamamen karanlığa gömüldü. Elektriklerin kesilmesine rağmen sınır hattındaki eylemciler nöbetlerine devam etti.

Günün ışımasının ardından IŞİD’le YPG-YPJ arasında doğu cephesinde şiddetli çatışmalar yaşanmaya başladı. Batı cephesinden de yer yer silah seslerinin yükseldiği bildiriliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

\'Libya\'daki ENKA şantiyesi mühimmat ve silah deposuydu\'

SONRAKİ HABER

Karaman\'da yangın: Anne ve 3 çocuğu hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...