02 Ekim 2014 06:00

AKP evleri gazladı

AKP iktidarı döneminde, “Enerji fiyatlarının artmadığı” iddiası gerçeği yansıtmıyor. Makina Mühendisleri Odası’ndan (MMO), “söz konusu iddiayı sıkça kullanan bu iktidar döneminde doğal gaz fiyatları yüzde 355 oranında artmıştır” açıklaması geldi.

AKP evleri gazladı
Paylaş

AKP iktidarı döneminde, “Enerji fiyatlarının artmadığı” iddiası gerçeği yansıtmıyor. Makina Mühendisleri Odası’ndan (MMO), “söz konusu iddiayı sıkça kullanan bu iktidar döneminde doğal gaz fiyatları yüzde 355 oranında artmıştır” açıklaması geldi.

Son zamla birlikte oluşan doğal gaz fiyatını geçmişle kıyaslayan MMO açıklamasında şu veriler paylaşıldı. Doğal gaz 2011 eylül fiyatlarına göre yüzde 67.7 oranında daha pahalı.
2012 mart ayına göre yüzde 45.8, son zamdan önceki 2012 eylül ayına göre ise yüzde 21.5 zamlı.

YENİ ZAMLAR KAPIDA

Doğal gaz, elektrik zammının ardından konutlarda doğal gaz metreküp fiyatı Ankara ve İstanbul’da 1.18-1.20 TL düzeyine yükselecek. Artış bununla sınırlı kalmayacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının yapılan bu zammın üç ay süreyle geçerli olacağını söylemesi, ocak ayında yapılacak yeni zamların habercisi!

Elektrikte de durumun farklı olmadığını ortaya koyan MMO şu rakamları paylaştı: “Elektrik fiyatlarına son yapılan yüzde 9 oranındaki zamla 2008 başından bu yana değişik elektrik tüketici grupları için fiyatlar yüzde 79-109 aralığında artmış, konutlarda artış yüzde 109 oranında olmuştur.”

Elektrik üretiminin yarısına yakınının doğal gaza dayalı olması nedeniyle, 1 Ekim’de yapılan doğal gaz zammının, önümüzdeki aylarda elektrik fiyatlarına da yansıyacağına dikkat çeken MMO’nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Diğer yandan elektrik tarifelerinin değişik kalemlerinde özelleşen dağıtım şirketleri lehine yapılan değişiklikler de yeni zamların gerekçesi olacaktır. Elektrik ve doğal gaza yapılan zamlar, bu enerji girdilerini kullanan tüm sektörlerde yeni fiyat artışlarına da neden olacak ve şimdiden yüzde 10’a varan enflasyonu daha da artıracaktır.”

BAĞIMLILIK OLDUKÇA ZAMLAR SÜRECEK’

Makina Mühendisleri Odası (MMO), doğal gaz ve elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 9’luk zamma ilişkin yaptığı açıklamada, yerli ve yenilenebilir kaynaklar kullanılmadığı sürece yeni zamların kapıda olduğunu vurguladı.  

Elektrikteki artışların altında üretimin doğal gaz ve ithal kömüre bağlı olmasının yattığının kaydedildiği açıklamada, “Bu olumsuz gidişatı durdurmak için yerli ve yenilenebilir kaynaklara öncelik verilmesi gerekir” denildi.

KDV, ÖTV ve elektrik tarifelerinin yeniden düzenlenmesi çağrısı yapılan açıklamada, doğal gaz ve elektrikte KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesi gerektiği belirtildi.

SEÇİM BÜTÇESİNİN AÇIĞI KAPATILACAK

Hükümetin zamlarla birlikte dağıtım şirketleri üzerinden finansmanını sağladığı ifade eden Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) yaptığı açıklamada, AKP’nin seçim bütçesinden oluşan açığı kapatmak için zamlarla kaynak yaratma peşinde olduğunu ifade etti. Ekim 2014 zammının elektrik faturaları üzerinden tahsil edilen vergi, fon ve payları da arttırdığı belirtilerek, sadece bu artış sebebiyle bir yılda konut kullanıcıları üzerinden 546 milyon TL daha fazla tahsilat yapılacağı kaydedildi.

ZAMMIN YARISI ‘KAYIP KAÇAK’

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) hükümetin konutlarda kullanılan elektrik tarifelerine yüzde 9 olarak yansıyan zammın yüzde 51.6’sının kayıp ve kaçak bedelindeki artıştan kaynaklandığı uyarısı yaptı.

EMO’dan yapılan açıklamada, “Elektrik alış maliyetini gösteren çıplak elektrik fiyatı mevcut tarifeye göre yalnızca yüzde 5 artarken, kayıp ve kaçak bedeli ise yüzde 39.76 arttırıldı. Böylece kayıp ve kaçak bedelinin birim kilovat saat elektrik tarifesindeki payı, konutlar için yüzde 11.67’den yeniden yüzde 14.97’ye kadar yükseltilmiş oldu. Tarifedeki kayıp ve kaçak payı alçak gerilim sanayi abonelerinde yüzde 17.73’e kadar çıktı. Hükümetin bayram hediyesi elektrik zammıyla 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik gideri ise 90 lirayı aştı.”

VATANDAŞTAN  2.6 MİLYAR ÇIKACAK

EMO açıklamasında Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) tarafından açıklanan yeni tarife ile birim kilovat saat başına konutlar için elektrik fiyatının yüzde 9 artışla 28.49 kuruştan 31.05 kuruşa çıkarıldığı anımsatılarak, şu hesaplamaya yer verildi:

“4 kişilik bir ailenin asgari aylık tüketiminin 230 kilovat saat olduğu dikkate alındığında, mevcut durumda 83.2 lira olan fatura, 90.65 liraya yükseltildi. Aylık 7.5 liralık artışla, şirketler hane başına yıllık en az 90 lira fazladan tahsilat yapacaklar. Bu da yaklaşık 29 milyon mesken abonesi olduğu dikkate alındığında dağıtım şirketlerine yıllık 2 milyar 610 milyon liralık aktarım olanağı sağlamaktadır. Yurttaşlardan yapılacak bu aktarımın 1 milyar 58 milyon lirası ise kayıp ve kaçak bedelindeki, şirketlerin hedeflerini tutturamamaları nedeniyle yapılan yükseltmeden kaynaklanıyor. Üstelik bu hesaplamalar yalnızca konut tüketicileri bazında yapıldığı için dağıtım şirketlerine yapılan aktarımın daha da büyük olduğu açıktır.”
(EKONOMİ SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli Türkmenlerin yaşam mücadelesi

SONRAKİ HABER

Tezkereyle barış olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...