01 Ekim 2014 22:26

Davutoğlu’ndan Kobanê’ye destek için tezkere şartı

Yeni Yasama Yılı'nın açılışı dolayısıyla düzenlenen TBMM'deki resepsiyona katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a, tezkereye 'hayır' dememeleri gerektiğini söylediğini belirterek, "Kendisine söyledim, Kobani'ye yardım etmemizi bekliyorsanız bu tezkereye hayır dememeniz lazım” dedi.

Davutoğlu’ndan Kobanê’ye destek için tezkere şartı
Paylaş

Yeni Yasama Yılı'nın açılışı dolayısıyla düzenlenen TBMM'deki resepsiyona katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a, tezkereye 'hayır' dememeleri gerektiğini söylediğini belirterek, "Kendisine söyledim, Kobani'ye yardım etmemizi bekliyorsanız bu tezkereye hayır dememeniz lazım” dedi.

‘DEMİRTAŞ'A ‘TEZKEREYE HAYIR DEMEYİN’DEDİM’

Başbakan Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a, tezkereye 'hayır' dememeleri gerektiğini söylediğini belirterek, "Kendisine söyledim, Kobani'ye yardım etmemizi bekliyorsanız bu tezkereye hayır dememeniz lazım. Bu tezkere Suriye'de IŞİD'e karşı ve benzeri terör örgütlerine karşı, bütün terör örgütlerine karşı çıkartılan bir tezkere" diye konuştu.

‘PYD, SURİYE MUHALEFETİNE KATILMIŞ OLSAYDI...’

PYD'nin bir dönem yaptığı hataları bugün Kürtlerin ödediğini savunan Davutoğlu şöyle konuştu; "PYD ile geçen sene diyalog kurduk. O dönemde yapılan hataların bedelini şimdi Kobani'deki Kürtler ödüyor. Çünkü o zaman PYD'ye söylenen çok açık bir mesaj vardı; Özgür Suriye Ordusu ile birlikte davranın, bu kuzey kuşağında teröre ve rejime izin vermeyin, birlikte çalışın. Suriye rejimi ile aranıza mesafe koyun ve Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirin. Eğer bunlar yapılmış olsaydı, geçen sene Özgür Suriye Ordusu ile PYD, Suriye muhalefetine katılmış olsaydı rejim ile işbirliği yapmak yerine, bugün IŞİD alanda böylesine bir güç bulamazdı."

MÜLTECİLERE İLKELİ EŞİT DAVRANILMALI


Mülteciler konusunda herkesin eşit davranması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, "Bizim arzumuz, beklentimiz, herkesin mülteciler konusunda ilkeli ve eşit davranmasıdır. Bir gurup mülteci geldiğinde benim akrabam deyip sahip çıkmak, başka mülteci grup geldiğinde, ona sahip çıkıldığında eleştirmek, bu doğru bir şey değil" ifadelerini kullandı.

'YORUM YAPMAM DOĞRU OLMAZ'

Resepsiyona katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilerin yarın Meclis'e gelecek tezkereyle ilgili soruları üzerine Erdoğan, "Grupların kanaatleri üzerine yorum yapmam doğru olmaz. Her grup kendi kanaatini açıklamakta serbesttir. Ben bu tezkereyi destekliyorum. Tehdit altında olan ülke konumdayız. Bunlara karşı tavrı ortaya koymamız lazım. Yarın parlamentoda hükümetin düşüncelerini göz önüne alarak bir karar verecektir. Türk askeri gidecek mi falan onları konuşmamız doğru değildir. Birçok devlet başkanıyla görüşmemiz var görüşmelerin içeriğini açıklayamam" dedi.

ERDOĞAN'DAN, 'SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ' AÇIKLAMASI: HEPSİ UYDURMA

Süleyman Şah Türbesi'nin kuşatıldığı iddialarıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Süleyman Şah bunların hepsi uydurma şeyler. Türbeye herhangi bir şey olması durumunda Türkiye'nin atacağı adım bellidir hassasiyetimiz bellidir" açıklamasını yaptı.

BAHÇELİ'DEN ÇÖZÜM SÜRECİ ELEŞTİRİSİ

Burada, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, gazetecilerin çözüm süreciyle ilgili sorularını yanıtladı. Bahçeli, çözüm sürecini kabullenmedikleri için süreç için atılan yeni adımları düşünmediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çözüm sürecine yönelik yaptığı açıklamaların sorulması üzerine Bahçeli, "Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan olduğu dönemden itibaren çözüm süreci ile ilgili her değerlendirmesini, aldığı her kararı gözden geçirmesinde yarar var. Bunun başlangıç tarihi 1 Ağustos 2009'dur. O günden bu güne kadar ne yapılmışsa gözden geçirmesinde ülkemiz açısından yarar vardır, kendisi açısından da çelişkilerden kurtulma olur" dedi.

Bahçeli, Meclis'e gelecek tezkerede yabancı askerin konuşlanmasına izin veren içeriklerin bulunduğunun hatırlatılması üzerine, "Tezkereler standarttır. Bürokrasinin bir kalıbı vardır, bu kalıp çerçevesinde oluşturulur. MHP'nin görüşleri yarın Mecliste anlatılacak" dedi.

KILIÇDAROĞLU: "AMAÇ SURİYE REJİMİNİ DEVİRMEK"


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, resepsiyonda gazetecilerin tezkereyle ilgili sorusunu yanıtladı. Türk askerinin yabancı ülkenin sınırlarına girmesini istemediklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Tezkereye 'evet' derdik, ancak doğru tespit yapılmadı. Sadece IŞİD olsaydı işin ucunda 'evet' derdik. Kesinlikle Türk askerinin yabancı topraklara girmesini istemiyoruz. IŞİD ile mücadele etmek istiyorsanız önce Türkiye sınırları içinde edilmeli. IŞİD işin gerekçesi asıl amaç Suriye rejimini devirmek" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, gazetecilerle sohbeti sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlık divan odasına girmesini eleştirdi. Gazeteciler de TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e Bahçeli'nin eleştirisini sordu. Çiçek, "Saygı duyarım, ama bir yanlış bilgi olarak söylenmiş olması lazım. Ben uzun süre burada bulundum. Ondan sonra sayın Cumhurbaşkanı ile beraber şeref salonunun önemli bir kısmını dolaştık. Birkaç dakikalık dinlenme molasıdır. Başbakan da zaten en son geldi. İçerde kaldığı süre 2-3 dakikayı geçmez. Buna özel bir anlama yüklemek doğru değil" diye konuştu. (HABER MERKEZİ))
 

ÖNCEKİ HABER

Sınırda asker intiharı

SONRAKİ HABER

Diyarbakırlılar Kobanê için sokaklara döküldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...