01 Ekim 2014 18:41

Biz sınırı geçerken asker izledi

Diyarbakır’da, IŞİD’e eleman kazandıran biri tarafından ‘cennet vaadiyle’ kandırılarak Suriye’ye götürüldüğünü söyleyen 15 yaşındaki R.G, Suriye’ye geçişlerin Hatay üzerinden yapıldığını belirterek, “Sınırı geçtiğimiz sırada askerler hiçbir şey yapmayarak bizi izliyordu” dedi.

Biz sınırı geçerken asker izledi
Paylaş

Hayri DEMİR

Diyarbakır’da, IŞİD’e eleman kazandıran biri tarafından ‘cennet vaadiyle’ kandırılarak Suriye’ye götürüldüğünü söyleyen 15 yaşındaki R.G, Suriye’ye geçişlerin Hatay üzerinden yapıldığını belirterek, “Sınırı geçtiğimiz sırada askerler hiçbir şey yapmayarak bizi izliyordu” dedi.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Selahattin Eyyübi Mahallesi’nde yaşayan 15 yaşındaki R.G, ‘cennet vaadiyle’ kandırılarak, Suriye’ye götürüldü. Hatay üzerinden Suriye’ye geçen R.G’nin “Sınırı geçerken asker bir şey yapmadı” sözleri IŞİD’e verilen desteği bir kez daha ortaya koydu. R.G. aynı mahallede yaşayan O.M. isimli bir kişinin kendisini ikna ettiğini ve geçen hafta Hatay’ın Reyhanlı ilçesi üzerinden Suriye’ye geçtiğini söyledi. Kendisinin IŞİD’e eleman kazanmak için çalışanların hep cihattan bahsettiğini ve kendisine okuması için tevhit kitapları verdiklerini anlatan R.G, “Onlara göre Allah’tan korktuğum için Suriye’ye gitmem gerekiyordu. Devamlı o yönlü konuşmalar yapıyordu. Genelde Batıkent’teki bir çay ocağındaki buluşmalarımızda bana, benim de oraya gidip savaşmam gerektiğini söylüyordu. Ben de bu şekilde gitmeye karar verdim. Benim gibi yüzlerce kişiyi bu şekilde kandırarak götürmüşler” dedi.

‘HİÇ BİR ZORLUK YAŞAMADIK’

Aynı mahallede yaşayan bir arkadaşıyla birlikte IŞİD’e katılmaya karar verdiklerini söyleyen R.G. önce Hatay’ın Reyhanlı ilçesine götürüldüklerini burada IŞİD üyelerinin geçişleri sağlamak için bir ağ kurduğunu ve bu ağ içindeki şahıslar aracılığıyla hiçbir zorluk yaşamadan Suriye’ye götürüldüğünü söyledi. Sınırı geçtikleri sırada askerlerin kendilerini fark ettiğini ancak herhangi bir engellemede bulunmadığını söyleyen R.G. sınırı geçtikten sonra iki gün boyunca sınır hattına yakın bir evde tutulduklarını aktardı. R.G. yaklaşık 20 kişi olduklarını ve kendilerine silah eğitiminin yanı sıra dini eğitimler verildiğini belirtti.

“Orada olduğum süre içerisinde haberleri takip edemedim ve Kobanê’de yaşananlardan habersizdim” diyen R.G. “Suriye’nin içinde olduğumuz için, savaşı göremiyorduk. Savaşa katılmak için gidip geri dönenler oluyordu, ama bizimle hiç konuşmazlardı. Bu yüzden kimle, niçin savaştıklarını bilmiyorduk” dedi.

Ailesinin kendisini Suriye’ye götürenlerin ailesine baskı yapması üzerine IŞİD’in kendisini Suriye’den geri gönderdiğini belirten R.G. “Ben orayı görünce kandırıldığımı anladım. Bizi ölüme götürmüşlerdi. Ben ölümden korkmaya başladım. Babamın baskı yapması sonrası beni geri göndereceklerini söylediler. Ben onların bazı konuşmalarından, hal, hareketlerinden şüphe duymuştum ve geri dönmek istiyordum. Fakat onlardan korktuğum için söyleyemiyordum. Bana gelip, ‘Gitmek istiyor musun’ diye sordu biri, ‘Evet istiyorum’ dedim. Sonra beni aynı kişiler sınırdan geçirerek Hatay otogarına bıraktı. Ben de iki gün önce ailemin yanına geri döndüm” dedi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Hükümet algıları değiştirmek için pratik adımlar atmalı

SONRAKİ HABER

251 askerin öldürüldüğü görüntüler yayınladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...