01 Ekim 2014 15:02

Darülbedayi ile 100 yıl daha...

İstanbul Şehir Tiyatroları 100. yılında perdelerini açmaya hazırlanıyor. Genel Sanat Yönetmenliğine Erhan Yazıcıoğlu’ nun getirildiği yeni yönetimde Engin Alkan, Yiğit Sertdemir, Hakan Arlı, Nihal Kaplangı, Ayhan Doğan, Arzu Işıtman, Arif Akkaya, Berna Demirer ve Perihan Savaş yer alıyor.

Darülbedayi ile 100 yıl daha...
Paylaş

İstanbul Şehir Tiyatroları 100. yılında perdelerini açmaya hazırlanıyor. Genel Sanat Yönetmenliğine Erhan Yazıcıoğlu’ nun getirildiği yeni yönetimde Engin Alkan, Yiğit Sertdemir, Hakan Arlı, Nihal Kaplangı, Ayhan Doğan, Arzu Işıtman, Arif Akkaya, Berna Demirer ve Perihan Savaş yer alıyor.

Darülbedayi’ nin 100. sezonuna girmesinden dolayı onur duyduğunu belirten Erhan Yazıcıoğlu, bu sezona yakışacak bir repertuar hazırlığı içinde olduklarını, yeni yönetim ekibiyle beraber ilk defa sahneye koyulacak oyunların da hazırlığı içinde olduklarını belirtti.

Ekim programında 5 yeni oyun yer alan sezon başlangıcında, Engin Alkan’ın yönettiği Çürük Temel ve Orhan Alkaya’nın yönettiği Lillian, Ayşe Emel Mesci’nin yönettiği Kerbela, Nedret Denizhan’ın yönettiği Cibali Karakolu ve Arif Akkaya’nın yönettiği On İki Öfkeli Adam ilk kez perde açacak.

Eski yönetimin yaptığı güzel işlere sahip çıkılacağını dile getiren Yazıcıoğlu, geçen sonda açılan oyun yazma yarışmasının bu yıl da devam edeceğini söyledi. 100. Yıl üst başlığında, Darülbedayi’nin ilk oyunu Çürük Temel repertuarda yer alırken, Ahmet Sami Özbudak’ın yazdığı Laçin Ceylan’ın yöneteceği, Türk Tiyatrosu’nun ve Darülbedayi tarihinin iki önemli kadını Afife Jale ve Bedia Muvahhid’i konu alan “İki Kadın” ile Hüseyin Köroğlu ‘nun hazırladığı bir aktörün gözünden Darülbedayi tarihini anlatan “Düş Oyuncakları” oyunu da bu kapsamda perde açacak oyunlar arasında olacak.

KULLANILMAYAN KOSTÜMLER ALTERNATİF MEKANLARA

Alternatif tiyatrolarla ilgili yeni uygulamalara gidileceğini bunlardan birinin repertuardan kalkan oyunların dekor, kostüm ve aksesuarlarını tiyatrolarla paylaşma kararı alındığını aktaran Yazıcıoğlu, alternatif tiyatroların da kendilerine yaklaşmasını beklediklerini söyledi.Bu tiyatrolara sahne uygun olunan zamanlarda sahnelerin de açılabileceğini vurgulayan yönetmen Yazıcıoğlu, “Olabildiğince sahnelerimizi açacağız çünkü biz aşırı oyun yetiştirmeyeceğiz ama az ve öz oyun çıkaracağız, yapacağımız 5 oyun masrafını tek oyuna indirgeyeceğiz.” dedi.

Makedon yönetmen AleksandarPopovski, Alman Yönetmen RobertoCuilli ve görüşmelerin devam ettiği Avrupalı yönetmenlerin çalışmaları 2014-2015 sezonunda seyirciyle buluşacak.

Yurtdışındaki tiyatroları da izleyeceklerini belirten Genel Sanat Yönetmeni Yazıcıoğlu, “Yardımcım ve repertuar kurulu üyesi Yiğit Sertdemir’in önderliğinde dünya tiyatrosunun takip altında ve onun gösterdiği oyunları izleyerek, yurtdışında da özellikle izlemeye giderek oradan oyun ve yönetmen yönlendirmesine sahip çıkacağız.” dedi.

Yeni yönetimde yer alan Engin Alkan önümüzdeki tiyatro sezonuna dair heyecanını paylaşırken, kadrosunda yer alan isimler, “büyük bir heyecanla Erhan abinin yanındayız. Kuruldaki 5 kişi yaptıkları işler açısından farklı üsluplara sahip olsalar da tiyatronun geleceği ve işleyişi için benzer kaygıları olan, dirsek temasında olan 5 kişi. Neredeyse aynı dönemlerden arkadaşlarla biz neler yapabiliriz diye düşündük ve Erhan abiye beşimiz bir yerde olarak biz senin yanındayız dedik.” dedi.

TİYATROYU TİYATROCULAR YÖNETİR

Yiğit Sertdemir,“beraber olmaya  karar verdiğimizde düsturumuz şuydu; “Tiyatroyu tiyatrocular yönetir.” ve bunun için de elimizden geleni yapacağız. Bu anlamda da hem repertuar politikasında hem de çıkardığı ürünlerin niteliği anlamında da doğru yolu çizmeye çalışacağız. Şehir Tiyatroları’nın genel yapısını, ulaştığı seyirci sayısını, hiç kimseyi dışarıda bırakmadan Türkiye tiyatrosunun küçük bir modeli gibi de davranarak pek çok farklı esere olanak açmaya çalışacağız.”dedi. (KÜLTÜR SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Altın Portakal\'dan \'sansür\' açıklaması

SONRAKİ HABER

YPG, IŞİD\'den ağır silahlar ele geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...