01 Ekim 2014 07:39

Hong Kong'da da protestolar 'Ulusal Gün'de de sürüyor

Hong Kong'da ‘Demokrasi için merkezi işgal et’ eylemcileri, Çin Halk Cumhuriyeti'nin 65. kuruluş yılı olan 'Ulusal Gün'de de protestolarını sürdürüyor.

Hong Kong\'da da protestolar \'Ulusal Gün\'de de sürüyor
Paylaş

Hong Kong'da  ‘Demokrasi için merkezi işgal et’ eylemcileri, Çin Halk Cumhuriyeti'nin 65. kuruluş yılı olan 'Ulusal Gün'de de protestolarını sürdürüyor.

On binler meydanlarda toplanarak Pekin yönetiminin Hong Kong'da 2017'de yapılacak başkanlık seçiminde aday tercihlerine müdahale etmemesini ve seçimlere kısıtlama getirmemesini talep ediyor.

Göstericiler sivil itaatsizlik eylemlerini güçlendirerek devam edeceklerini belirtiyor.

Resmi törenlerin yapıldığı sabah saatlerinde göstericilerin bu fırsatı dinlenerek değerlendirdiği belirtilirken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı önündeki meydanın yeniden dolmaya başladığı duyuruldu.Göstericilerin kentin Tsim Sha Tsui bölgesinde de toplanmaya başladığı aktarıldı.

Hong Kong Yönetimi Başkanı CY Leung, göstericilere "evlerine gitmeleri" çağrısı yaptı. Leung, göstericilerin "istifa" çağrılarını da reddetti.

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ise Pekin'in Hong Kong'daki etkinliğini vurguladı ve Komünist Parti liderlerine yönelik konuşmasında "hükümetinin Hong Kong ve Makao'nun uzun dönemde refahını ve istikrarını muhafaza etmek için kararlı davranacağını" söyledi.

EYLEMLER NASIL BAŞLADI?

Dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri olan Hong Kong’da demokrasi gösterileri ve ‘işgal et’ eylemleri patlak verdi. Şimdilerde en ünlü finans şirketlerinin yer aldığı şehrin merkezinde Hong Konglular çadırları ve uyku tulumlarıyla direnişe geçtiler.

‘Şemsiye devrimi’ olarak başlayan gösteriler, cumartesi günü öğrencilerin eylemine polisin sert müdahalesi sonucu patlak verdi.  Hong Kong devlet başkanının seçileceği 2017 seçimlerinde, son düzenlemelere göre halk sadece Çin yönetimi Pekin Hükümeti tarafından gösterilen adayları oylayabilecek. Kendi adaylarını kendi seçmek isteyen ve bu seçim sisteminin uluslararası demokratik standartlara uymadığını düşünen Hong Konglular bu durumdan rahatsız olduklarını ve seçim yasası değişene kadar eylemlerine devam edeceklerini söylüyorlar.

İLK ÇAĞRI 2013’TEYDİ

‘Merkezi  İşgal Et’ eylemleri birdenbire ortaya çıkmadı. 16 Ağustos 2013’te Benny Tai Yiu-ting isimli bir hukuk profesörü, makalesinde insanları şehrin iş ve finans merkezinde düzenlenecek eyleme çağırdı. Benny Tai’nin planladığı bu eylemin amacı 2017 devlet başkanlığı seçimlerinde daha demokratik bir seçim ortamının yaratılmasıydı. 22 Haziran 2014’te resmi olmayan, katılımcılara seçim sistemini daha demokratik kılacak üç reform planından birini seçme imkanı veren bir referandum yapılmıştı. Bu referanduma 100 bin kişinin katılması hedeflenirken sayı 780 bine ulaşmıştı. Son olarak planlanan ‘Merkezi İşgal Et’ ismindeki sivil itaatsizlik hareketi 27 Eylül’de başlatıldı. Polisin göz yaşartıcı gaz kullanmasıyla birlikte tepkiler çoğaldı ve protestolar şehrin diğer kısımlarına da yayıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İlk Ebola hastasını antibiyotikle eve yollamışlar

SONRAKİ HABER

Hükümet medyasının da hedefi Kobanê

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...