01 Ekim 2014 06:00

Suruç sınırında karanlık gece!

Suruç sınırında olağanüstü önlem alan askerler, önceki gece bölgeyi tamamen boşalttı. Askerin ışıkları da kapattığı ve bu sırada sınırın diğer yakasından IŞİD konvoyunun geçtiği iddia ediliyor.

Suruç sınırında karanlık gece!
Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul


Kobanê’ye dönük IŞİD saldırıları devam ederken, önceki akşam saat Suruç sınırında ilginç bir gelişme yaşandı. Haftalardır Mürşitpınar sınır kapısında olağanüstü güvenlik önlemleri alan, yüzlerce asker ve polisle, zırhlı araç ve tanklarla yığınak yapan askerler saat 21.00 civarında bölgeyi tamamen boşalttı. Askerlerin sınır kapısından tamamen çekilmesinin ardından, kapıyı sınır hattında nöbet eylemi yapan halk tuttu. Dün sabah saatlerinde ise asker ve polis yeniden sınır kapısındaki yerlerini alarak, geçişleri kontrol etti. Askerlerin çekilmesini haber alır almaz bölgeye giden HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, görgü tanıklarının sınırı boşaltan askerlerin önce karakoldan sinyal verir gibi ışıkları açıp kapadığını, ardından da ışıkları tamamen kapattığını söylediğini belirtti. Ayhan, “Burada çok karanlık işler dönüyor” dedi.

ASKER SINIRI BOŞALTTI

Önceki gece HDP Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve İbrahim Ayhan, twitter hesaplarından Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndaki askerlerin bölgeyi tamamen boşalttığını duyurdu. Bölgede bulunanların ardı ardına geçtiği mesajlarda da aynı gelişmeye işaret edildi. DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek de önceki akşam 21.00 sıralarında twitter hesabından önce ‘Gündüz bir tek sivil insanın yanaştırılmadığı Mürşitpınar sınır kapısında şu an tek bir asker ve polis yok. Kapı terk edilmiş. Neler oluyor?​’ yazdı. Tam da askerin sınırı boşaltmasından sonra, çok çarpıcı bir iddia gündeme geldi. Bu iddia, askerler bölgeden çekildikten bir süre sonra zırhlı araç ve ağır silahların bulunduğu bir IŞİD konvoyunun, Til Abyad’dan Kobanê’ye doğru harekete geçtiğiydi.

KAYMAKAM’DAN İLGİNÇ GEREKÇE!

Tüm bu iddiaları ve sınırda yaşananları, gelişmeleri yakından takip eden HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan’la konuştuk. Ayhan, gazetemize çarpıcı bilgiler verdi. Suruç’ta bulundukları sırada sınırda nöbet eylemini sürdürenlerden, ‘askerin bölgeyi boşalttığı’ haberini aldıklarını söyleyen Ayhan, “Bunun üzerine biz de hemen sınıra gittik. Gittiğimizde haftalardır büyük bir askeri yığınakla korunan sınır kapısında bir tek askerin bile bulunmadığını gördük. Bunun üzerine kaymakamı aradık. Kaymakam bize ‘Bölgeye top atışları yapılıyor. Askerin can güvenliği nedeniyle böyle bir gelişme yaşandı’ dedi. Ancak bu hiç tatmin edici bir cevap değildi. Bugüne kadar bölgeye defalarca havan topu atıldı ama asker çekilmedi” dedi.

KARAKOLDAN SİNYAL VE KARARTMA İDDİASI

Gece boyunca askerin boşalttığı sınır kapısında kendilerinin nöbet tuttuğunu söyleyen Ayhan, askerin çekilmesinden sonra, sınırın karşı tarafından bir IŞİD konvoyunun Kobanê’ye yöneldiği iddialarını hatırlatmamız üzerine, “Burada görüştüğümüz yurttaşlar böyle iddiaları gündeme getirdi. Sınırın karşı tarafında bir hareketlilik olduğunu anlattılar. Biz de gece boyu nöbet beklerken sınırın bu tarafından araçlarla öbür yakaya geçen şüpheli kişilere tanık olduk. Bazılarını durdurup, nereye gittiklerini sorduk. Bu kişiler geçip gittiler” dedi. Ayhan’ın önceki gece sınırda yaşananlara ilişkin verdiği en çarpıcı bilgi ise askerlerin çekildikten sonra bölgedeki ışıkların kapatılmasıydı. Ayhan, “Burada bulunan arkadaşlar, askerlerin sınır bölgesini terk edip karakola çekildikten sonra, karakoldan sinyal şeklinde ışıkları açıp kapattığını, bir süre sonra da karakolun ve oradaki ışıkların tamamen kapandığını aktardılar” dedi.  

BU YÜZDEN NÖBETTEYİZ

Askerlerin sınırı tamamen boşaltmasını skandal olarak niteleyen HDP’li Ayhan, “Bu çok olağanüstü bir durum. Burada karanlık  şeyler oluyor. Zaten bizim tüm saldırılara rağmen nöbet eylemlerinde ısrar etmemizin nedeni de bu” dedi.

Sabaha kadar halkla birlikte sınır kapısında nöbet tuttuklarını söyleyen Ayhan, “Burada uluslararası güçlerin, bölge egemenlerinin, Türkiye ve IŞİD’in özel bir konsepti devreye soktuğunu ve Kobanê’ye yönelik saldırıların da bu çerçevede geliştiğini hep söyledik. Biz sonuna kadar bu sınırlarda bekleyip, nöbet tutmaya devam edeceğiz. Gece burada yaşananlar bu eylemlerimizin ne kadar haklı olduğunu gösterdi” dedi.

KOBANÊ’DE 7’DEN 70’E HERKES DİRENİYOR

Görüştüğümüz sırada Selahattin Demirtaş’la birlikte Kobanê tarafındaki kanton yetkilileriyle görüşme halinde olan Ayhan, oradaki duruma dair de şu bilgileri verdi; “Yetkililer, büyük bir inanç ve kararlılıkla mücadeleye devam ettiklerini aktarıyor. Burada 7’den 70’e eli silah tutan herkes IŞİD’e karşı direniyor. Moraller çok yüksek ama çok dengesiz bir savaş var. IŞİD’in ağır silahlarına, tanklarına, toplarına karşı hafif silahlarla direnmenin zorluğunu yaşıyorlar.”
 

ÖNCEKİ HABER

Şengal\'e giden Dr. Çayan: Ölümleri kanıksamış durumdalar

SONRAKİ HABER

İlk Ebola hastasını antibiyotikle eve yollamışlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...