01 Ekim 2014 06:00

Birleşirsek kölece çalıştıranları alaşağı edebiliriz

Bizler Kroman Çelik’te çalışan, Birleşik Metal-İş Sendikasına üye işçileriz. TİS taslağı açıklandığından bu yana 20 gün geçmesine rağmen işçi arkadaşlar arasında pek fazla tartışılamıyor.

Birleşirsek kölece çalıştıranları alaşağı edebiliriz
Paylaş

Kroman Çelik’ten Bir İşçi*

Bizler Kroman Çelik’te çalışan, Birleşik Metal-İş Sendikasına üye işçileriz. TİS taslağı açıklandığından bu yana 20 gün geçmesine rağmen işçi arkadaşlar arasında pek fazla  tartışılamıyor. Bunun sebebi de bu taslağın geçeceğine inanmıyorlar. Türk Metal ile sendikamızın taslağının arasındaki çok açık fark. Türk Metal bir gece vakti imzayı atarsa yüzde 6 ya da yüzde 7’ye biter gibi bir görüş hakim işçiler arasında.
Evet sanki bir anda ölü toprağı serildi üzerimize. Daha seçimlerin havasını atamadık üzerimizden (30 Mart, 10 Ağustos). Tek tek, onar onar her gün işçiler ölürken iş cinayetlerinde, sanki bu ölümler uzayda oluyormuş gibi ses çıkarmadı sendika ağaları. 301 işçi arkadaşımızın ölümü adeta geliyorum diyen bir katliamda kaybettik. Buna rağmen sıcağı sıcağına bir iki açıklamanın dışında bir tepki gelişmedi. 1 saatlik iş bırakmayı bile elimize yüzümüze bulaştırdık. Bunun birinci sebebi sendika ağalarıysa, ikinci sebebi de bizleriz. Tek tek bölümlerde, fabrikalarda bu da yetmez tüm havzada bir araya gelemezsek bu ölümleri durduramayız. Sendikalı fabrikalarda bile taşeron sistemi olduğu bir ortamda ne ücretlerimizi insanca yaşayacağımız seviyeye çekebiliriz, ne de bu iş cinayetlerini durdurabiliriz.
Yanı başımızdaki fabrikalarda sendika yoksa bizler iyi bir TİS imzalayamayız. Taşeronlaştırma her tarafı bir ur gibi sarmışsa, bu illetten kurtulmadan bize rahat olamamalı.
Şimdi de bizi Suriyeli göçmen kardeşlerimizle karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar. Düşük ücretle çalışmamızın sebebi göçmen kardeşlerimiz değildir. İşsizliğinde nedeni bunlar değildir. Düşük ücretle çalışmamızın da, işsizliğinde tek sebebi açgözlü kana doymaz sermayedarlardır.
Nasıl ki, Zonguldak’taki ocak işleten patronlar çıkarlarına dokununca en ufak bir kayba tahammül edemiyorlar ve kendi karları için bizleri aç susuz bırakıyorlarsa, bizler de kendi çıkarlarımız için hiçbir ayrım gözetmeden bir araya gelip, bu kölece çalışma yaşamımıza sebep olanları alaşağı edebiliriz. Yeter ki, bu onurlu iradeyi ortaya koyabilelim. O zaman Kent Gıda’daki gibi işçi iradesine rağmen sözleşme imzalayamazlar.
Bu toplusözleşmenin yolu var olan taslakları yırtıp atmak, bunun yerine ortak bir taslakla patronların karşısına çıkmaktır. İş kolunda üç sendika Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş ortak bir taslakla masaya oturmalıdır. Bu taslakta işçiler tarafından hazırlanan taslak olmalıdır. Bunu başarabiliriz. Yeter ki, bu ölü toprağını üstümüzden atalım.
Bizler birleşerek daha da genişleyerek ve örgütsüz çalışan arkadaşlarımızı da bu sürece dahil ederek güçlerimizi birleştirirsek önümüzde ne patronlar ne sendika bürokrasi si ne de hükümetler  durabilir.
Bitirirken kafama takılan bir soruyu sorarak bitireyim. Sendikalar greve çıkmadan işçilerin haklarını alacaklarını düşünüyorlar mı?Yoksa bütün düşünceleri korkuları koltukları mı?

*GEBZE


4 YIL ÇALIŞMA VE TECRÜBE NEREDE?

Kroman Çelik’ten Bir İşçi

4 yıllık Kroman Çelik işçisiyim. Ağır sanayide çalıştığım halde 1350 lira ücret alıyorum. Fabrikaya giriş ücreti 1250 lira. Aradaki 4 yıl çalışma ve tecrübe nerede?
Ağır sanayi olduğu halde neden 1. grup olamıyoruz. Sözleşme başlayalı 20 gün olduğu halde neden ses çıkmıyor?
Birleşik Metal-İş Sendikası olarak  sarı sendika dediğimiz Türk Metal’in yaptığı sözleşmenin aynısına imza atmak istemiyoruz. 2010-2012 sözleşme dönemindeki gibi mücadele ederek kazanacağımıza inanıyoruz. Taleplerimizi bu süreçte daha iyiye taşıyabiliriz. Bunları ancak grevle alacağımızı bilerek yola çıkacağız.
Ücret farklılıklarının kaldırılmasını istiyoruz . Eşit işe eşit üçret istiyoruz. Sağlıklı güvenli çalışma koşulları istiyoruz. Aidat ödediğimiz sendikaların bizlerin sendikası olduğunu hissetmek istiyoruz. Çok şeymi istiyoruz?
 

ÖNCEKİ HABER

Nakış işçilerinden İŞKUR işçilerine: \'Mücadelenizi selamlıyoruz\'

SONRAKİ HABER

Şengal\'e giden Dr. Çayan: Ölümleri kanıksamış durumdalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...