01 Ekim 2014 06:00

Maziyi arıyor

2007’de Güney Amerika U-20 Şampiyonası’nda Uruguay üçüncü olurken dikkatleri üzerine çeken iki forvet vardı. Turnuvayı 5 golle kapatan Alexandre Pato’nun yaptıkları dikkat çekerken asıl ön plana çıkan oyuncuysa Uruguay gibi çok da güçlü olmayan bir takımı üçüncülüğe taşıyan Edinson Cavani’ydi.

Maziyi arıyor
Paylaş

Emre ÖZCAN
İstanbul


2007’de Güney Amerika U-20 Şampiyonası’nda Uruguay üçüncü olurken dikkatleri üzerine çeken iki forvet vardı. Turnuvayı 5 golle kapatan Alexandre Pato’nun yaptıkları dikkat çekerken asıl ön plana çıkan oyuncuysa Uruguay gibi çok da güçlü olmayan bir takımı üçüncülüğe taşıyan Edinson Cavani’ydi. Organizasyon sonrasında birçok Güney Amerikalı oyuncu gibi özellikle İtalyan takımların dikkatini çeken Uruguaylı, aynı yıl Palermo’nun aykırı ama bu konularda yetenekli patronu Maurizio Zamparini tarafından 4.5 milyon euro karşılığında transfer edildi.

Takımdaki üçüncü senesiyle birlikte etki yaratmaya başlayan ve son senesinde şu anki takım arkadaşı Javier Pastore’yle birlikte ligin tozunu atmaya başlayan Cavani, 2010’da bir üst seviyeye çıktı ve Napoli’ye transfer oldu. Burada Walter Mazzarri’nin 3-4-3’ünde en uçta forma giyen ve takımın geçiş hücumlarında hız, dayanıklılık ve bitiriciliğiyle merkezde yer alan Edinson Cavani üç sezonda 78 gole imza attı ve sadece ligin değil, aynı zamanda da dünyanın en iyi forvetlerinden biri haline geldi. Fakat golcü oyuncu bir süredir eski formunda oldukça uzakta. Uruguay’ın 2014 Dünya Kupası’nda yarattığı hayal kırıklığında etkisiz performansıyla ana etkenlerden biri olan Cavani, iki sezondur Paris St. Germain formasıyla yine benzer şekilde beklentileri karşılayamıyor.

ŞANSSIZLIĞIN ADI ZLATAN

Peki bunun nedeni ne? Geçtiğimiz sezonun başında Paris St. Germain tarafından 65 milyon euro’luk bir bedel karşılığında Ligue 1 rekorunu kırarak Napoli’den transfer edilen Edinson Cavani, şu anda tam anlamıyla bir ikinci plan oyuncusu haline geldi. Yine dünyanın en iyi forvetlerinden biri olan Zlatan Ibrahimovic’in üzerine transfer edilmesi ilk etapta zaten pek de mantıklı görünmüyordu. Parisli yöneticilerin aklında muhtemelen yavaş yavaş yaşını almaya başlamış olan Zlatan’ın yerine Cavani’nin monte edileceği düşüncesi vardı. Fakat sahaya yansıyan durum şu ana kadar oldukça farklı görünüyor. Egosu yüksek Zlatan, Cavani’nin transferiyle birlikte performans vitesini bir kademe daha yukarı attı ve geçtiğimiz sezon ligde attığı 26 golün yanında yine jeneriklik birkaç müthiş skorla 1 numara benim demeye devam etti.

BLANC DA BAŞARISIZ

Sık sık iki oyuncuyu bir arada kullanmak istediğini ve planlarını buna göre yaptığını açıklayan Laurent Blanc ise ortaya çıkardığı yapıyla bunu doğrulayabilmiş değil. Boyuna göre hızlı ve güçlü bir oyuncu olmasına rağmen driplingi yeterli görünmeyen ve kenara uygun olmayan Cavani’nin 4-3-3’ün kanatlarına yerleştirilmesi oyuncunun performansını ciddi anlamda düşürmüş durumda. Her ne kadar golcü meziyetleri ve ceza sahası koşularıyla geçtiğimiz sezon ligde 16 gol atsa da oyuncunun performansı yeterli görülmüyor. Bunun yanında Paris St. Germain’in yaptığı başarısız transfer planlamasının sonucu olarak da kenarda forma giyebilecek yetenekli Lucas Moura, sırf bu nedenle yeterli forma şansını bulamıyor ve Lavezzi – Zlatan – Lucas üçlüsüyle çok daha efektif olabilecek PSG hücumu Cavani’nin yapıya entegre edilmeye çalışılmasıyla ciddi anlamda sekteye uğruyor.

SADECE TRANSFERLE OLMUYOR

Zlatan Ibrahimovic lige 5 maçta 5 golle başladı ve bir süredir sakat. Onun yokluğunda son üç maçta merkez forvete geçiş yapan Edinson Cavani’yse hala kendini bulabilmiş değil. Bu sezon şu ana kadar 8 maçta 3 golle oynuyor ve bu üç golü de sol kenarda oynadığı maçlarda kaydetti. Merkez forvet melekelerini yavaş yavaş kaybetmeye başladı ve bu durum onun geleceği adına endişe yaratmaya devam ediyor. Son dönemde futbol piyasasına giren Arap sermayesiyse Manchester City’deki kurumsal yapının aksine Paris dolaylarında transfer görgüsüzlüğü yapmaya devam ediyor. City’nin sahibi Khaldoon Al-Mubarek bu anlamda iyi bir örnek olarak dikkat çekerken PSG’nin patronu Nasser Al-Khelaifi’nin de yavaş yavaş İngiltere dolaylarından kopya çekmeye başlaması, sadece transfer yaparak bu işin olmayacağını anlamasını sağlayabilir.

ÖNCEKİ HABER

Yaşlanmak

SONRAKİ HABER

İşçinin oğlundan en ‘Baba’ film

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...