30 Eylül 2014 10:26

Elektriğe ve doğal gaza zam!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız elektirik ve doğal gaza zam yapılacağını açıkladı

Elektriğe ve doğal gaza zam!
Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önümüzdeki aydan itibaren elektrik ve doğal gaza yüzde 9 zam yapılacağını açıkladı.

Ortak basın toplantısında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji maliyetlerinin çok fazla arttığını doların 2,28'leri - 2,29'ları gördüğünü öne sürerek; “Enerji sektörü için doların değerinin artmış olması çok önemli bir dezavantaj. Türkiye son 24 aydır bu yana herhangi bir fiyat artışına gitmedi. Onu yerli kaynaklarımızla, su ve rüzgar kaynaklarımızla telafi etmeye çalıştık. Ancak bu yıl içerisinde su rejimindeki düzensizlikler ve yağış azlığı bizi bunları dengelemeyecek bir noktaya da getirmiş bulunuyor. Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında önümüzdeki aydan başlamak kaydıyla Ekim, Kasım ve Aralık aylarını içermek kaydıyla yüzde 9'luk bir fiyat artışına gidiyoruz. Bütün bunlara rağmen konutta Ab ülkeleri arasında en ucuz dördüncü... Bu fiyat artışlarına rağmen. Sanayide en ucuz birinci. Doğalgaz da ise hem konutlarda hem de sanayide hala AB üyesi ülkeleri arasında en ucuz birinci sırada yer alıyor. Bizim HES'lerdeki üretmediğimiz elektriğin, yağış azlığından dolayı üretmediğimiz elektriğin farkı 3 milyar TL'nin üzerinde. Türkiye özellikle elektrik üretiminde yüzde 25'ler seviyesinde su kaynaklarından yararlanırken yıl sonunda belki yüzde 19'larda kapatacağız. Bu aradaki farkı başka kaynaklarla, ithal kaynaklarla ve diğer kaynaklardan karşılamak durumunda kaldık" diye konuştu.

SON 3 YILDA ELEKTRİĞE YÜZDE 39, DOĞAL GAZA YÜZDE 57,9 ZAM YAPILDI

Enerji fiyatlarına bugün gelen zamla birlikte son üç yılda doğalgaza yapılan zam oranı yüzde 57,9'a, elektriğe yüzde ise yüzde 39'a çıkmış oldu.

Doğalgaza; daha önce de Ekim 2011’de yüzde 14,3, Nisan 2012’de yüzde 18,7 ve Ekim 2012’de yüzde 9,8 oranında zam yapılmıştı. 2011- 2012 döneminde doğalgaza yapılan zam toplam yüzde 48,9'u bulmuş idi. Bugün yapılan yüzde 9'luk zam ile doğalgaz fiyatları son üç yılda yüzde 57,9 oranında artmış oldu.

Aynı dönemde elektriğe de sırasıyla yüzde 9,57, yüzde 8,10 ve yüzde 9,81 oranında zam yapılmıştı. Elektrik fiyatları üç zamdan sonra yüzde 30 oranında artmıştı. Bu gün yapılan zam ile birlikte elektriğe üç yılda gelen zam oranı ise yüzde 39'a yükseldi. Ekim 2012 tarihinde yapılan zam döneminde dolar 1,78 TL. iken, şimdilerde 2,28 TL'ye tırmanmış durumda.

 İŞTE ZAMLARIN  ENFLASYONA ETKİSİ

Ekim ayından itibaren elektrik ve doğal gazda yüzde 9 oranındaki fiyat artışının enflasyona doğrudan etkisinin yaklaşık 0.4 puan artırıcı yönde olması bekleniyor.
Enerji zamlarının dolaylı etkilerle birlikte yıl sonu enflasyonuna katkının 0.5-1 arasında olacağı öngörülüyor. Bankacılar elektrik fiyatlarının tüketici enflasyonu üzerindeki ağırlığını yaklaşık yüzde 3, doğal gaz fiyatlarının ağırlığını ise yüzde 1.5 olarak hesaplıyorlar.

DEVAMI GELECEK

Hükümetin 2015 yılı bütçe çalışmaları zam mevsiminin açıldığının işareti. Hem 2014 bütçesinde hazirandan itibaren görülen kötüleşmenin giderilmesi hem de dolar kurundaki yükselişin yarattığı baskı zamların peşi sıra geleceğinin göstergesi.

Bütçede özellikle Katma Değer Vergisi (KDV) gelirleri zayıf seyretmesi, elektrik ve doğal gaza gelen zammın ardından vergi artışının yaşanacağının işaretini veriyor. Eğer harcamalardaki artış aynen devam ederse vergilerde de artış kaçınılmaz. Zira, yurt içinde satılan mallar üzerinden alınan ve bütçeye hemen etkisi olan dahilde KDV hem temmuz hem de ağustos aylarında geriledi. Temmuzda dahilde alınan KDV yüzde 8.6, ağustosta ise yüzde 9 oranında düştü. Yılın ilk 8 ayı itibariyle KDV’deki artış binde 4, Özel Tüketim Vergisi’ndeki (ÖTV) artış ise yüzde 4.2 düzeyinde oldu. Söz konusu düşüş içki ve sigaradaki Özel Tüketim Vergisi’nin artırılacağının habercisi gibi...

CHP: İĞNEDEN İPLİĞE ZAMMI TETİKLER

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, 2013 yılının Mayıs ayında FED’in ucuz para dönemini sonlandıracağını açıklamasıyla birlikte, Türkiye dünyanın en kırılgan 5 ekonomisi arasına girdiğine dikkat çeken açıklamasında şu tespitleri yaptı: Geçtiğimiz yılın Mayıs ayından itibaren TL, dolar ve diğer para birimleri karşısında bize benzeyen ekonomilerin birçoğunun paralarından daha fazla değer yitirmiştir. İşte bu ayrışmanın faturası yüzde 9 gibi olağanüstü yüksek elektrik ve doğalgaz zammı şeklinde millete çıkmıştır. Yapılan son zam, yıllık enflasyonu doğrudan 0,50 puan artıracak, yılsonunda da enflasyonu çift hanelere taşıyacaktır. Enerji fiyatlarındaki bu artışlar, önümüzdeki dönemde iğneden ipliğe ciddi bir zam furyasına neden olacak, bu da başta dar gelirli ailelerimiz olmak üzere sayısı 3 milyonu aşan ve bu yıl enflasyon farkı almayacak memurlarımızı enflasyonun altında ezecektir.
(HABER MERKEZİ)

 

 

 


 

ÖNCEKİ HABER

Evlere atılan gaz bombaları 6 yurttaşı zehirledi

SONRAKİ HABER

İstanbul itfaiyesine operasyon: 23 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa