30 Eylül 2014 06:00

Okul kantini değil sanki Nişantaşı mekanı!

Mamak’ta büyük oranla yoksul gençlerin eğitim aldığı Suzan Mehmet Gönç Ticaret Meslek Lisesi’nin kantin fiyatları öğrencileri isyan ettirdi. Tostun 4, tavuk dönerin 4,5, çayın 1 liradan satıldığı okulda öğrenciler kantin boykotu yaptı. Boykot yapan öğrenciler, okul idaresi tarafından okuldan atılmakla tehdit edildiklerini söylediler.

Okul kantini değil sanki Nişantaşı mekanı!
Paylaş

Mamak’ta büyük oranla yoksul gençlerin eğitim aldığı Suzan Mehmet Gönç Ticaret Meslek Lisesi’nin kantin fiyatları öğrencileri isyan ettirdi. Klasik tostun 4 liradan, tavuk dönerin 4,5 liradan, suyun 75 kuruştan, çayın ise 1 liradan satıldığı okulda öğrenciler dün kantin boykotu yaptı. Boykot yapan öğrenciler, okul idaresi tarafından okuldan atılmakla tehdit edildiklerini söylediler.

Suzan Mehmet Gönç Ticaret Meslek Lisesi öğrencileri kantin fiyatlarının yüksek olması nedeniyle eğitim öğretim yılının başından itibaren sık sık okul yönetimiyle görüştü ancak bir sonuç çıkmadı. Bunun üzerine öğrenciler Liseli Emek Gençliği’nin çağrısıyla dün kantin boykotu yaptı. Sabah, okul kapısında bildiri dağıtarak, sınıfları dolaşarak hazırlık yapılan boykota katılım yoğun oldu. Gazetemize bilgi veren öğrenciler boykotun etkisiyle sadece su fiyatında 25 kuruşluk indirim yapıldığını belirtti. Öğrenciler, evden getirdikleri yiyecekleri imece usulü paylaştıklarını anlattılar.

ÖĞRETMENLERDEN DESTEK

Öğrenciler, “Okul ticarethane, öğrenciler müşteri değildir. Kantini boykot ediyoruz” başlıklı bildirilerini öğretmenlerine de verdiklerini, kimi öğretmenlerin kendilerinin de bu durumdan rahatsız olduklarını ve öğrencilerin yanında olduklarını bildirdiğini aktardı. “Öğretmenlerimizin bile bu kantinden ekonomik nedenlerden dolayı alışveriş yapamazken, bizim alışveriş yapmamız neredeyse mümkün değil” diyen öğrenciler, eğitim emekçileriyle karşı karşıya gelmek istemediklerini, okul idarecilerinin bu durumu yetkililere ileterek çözüm getirilmesini istedi.

Ailelerinin dar gelirli olduğunu belirten öğrenciler “Okula gidecek yol parasını dahi zor bulurken, bu fiyatlar bizim için çok pahalı. Okul kantini değil mübarek Nişantaşı mekanı. Evden peynir ekmek getirip yiyoruz. Bu dert değil, yeriz ama sonuçta canımız da çekiyor. Öğrenciyi destekleyen bir proje ile Bakanlığın bu durumu çözmesi gerekirken bizler kantinci ve öğretmenlerimizle karşı karşıya geliyoruz. İdarecilerimiz dükkan sahibi gibi yaklaşmaya başladı bize” dediler.

Dışarıdan yiyecek içecek sokulmasının da denetlendiğini ve müsaade edilmediğini belirten öğrenciler, okul idaresinin öğrencilere hitaben konuşma yaptığını aktardı. Öğrenciler, idarecilerin, yapılan eylemin haklılığının olmadığını sonlandırılmaması halinde boykotu örgütleyenlerin okuldan atılacağını bildirdiğini ifade etti. Öğrenciler, “Biz de boykot yapmak zorunda kaldık. Bu şekilde de aç kalıyoruz. Boykot yapınca da. Değişen bir şey yok. Okul idarecileri okuldan atmakla tehdit etsin, biz demokratik hakkımızı kullandığımızı ve bu tavrımızdan geri adım atmayacağımızı belirtiyoruz” dediler.

İDARECİ: KALİTE BİZİM İÇİN ÖNEMLİ!

Konuya ilişkin görüştüğümüz okulun Müdür Yardımcısı Zafer Tekkelioğlu ise öğrencileri tehdit etmediklerini, eylem yapmalarının da demokratik hakları olduğunu dile getirdi. Tekkelioğlu şu şekilde devam etti: “Kalite bizim için önemli. Fiyatlar, Kantinciler Odası’nın belirlediği fiyatlardır. Altına düşemeyiz. Tostun içerisine giren malzemelerden, satılan ürünlere kadar hepsi birinci sınıf kalitededir. Ben bizzat fiyatları da ürünleri de inceledim. Gayet de ucuz veriyor kantincimiz. Normal şartlarda Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın ve Kantinciler Odası’nın fiyat listesinin altına düşülmez ama kantincimiz bile düşürmüş. Kantinci de sonuçta buradan ekmek yiyor. 4 bin lira kira ödeyen bir esnaf şimdi biz ona ne diyelim” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aleviler: Çocuklarımızın geleceği için yürüyoruz

SONRAKİ HABER

Geçmişimizi aldılar sıra zeytinlerimizde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...