28 Eylül 2014 08:29

Filmekimi’nde kaçırılmayacak filmler

Sonbaharı filmlerle karşılamak, ödüllü filmleri ülkemizde ilk kez izleyecek olmak, ödül sezonunda muhtemelen adını sıklıkla duyacağımız yeni filmleri keşfetmek için Filmekimi bizleri bekliyor.

Filmekimi’nde kaçırılmayacak filmler
Paylaş

Seçil TOPRAK

12 yıldır ekim ayları Filmekimi’yle daha bir güzelleşti daha bir heyecanla beklenir hale geldi. 13. kez aynı heyecanı sinemaseverlere yaşatmak için kırk üç filmi bir araya getiren İKSV yine dopdolu bir program serdi önümüze. Sonbaharı filmlerle karşılamak, ödüllü filmleri ülkemizde ilk kez izleyecek olmak, ödül sezonunda muhtemelen adını sıklıkla duyacağımız yeni filmleri keşfetmek için Filmekimi bizleri bekliyor. Biz de bu güzel programın içinden on tane filmi bir kenara ayırmak ve sizlere “Sakın bu filmleri kaçırmayın” demek istedik. Sebeplerimiz bazen duygusallıkla bazen beklentilerin yüksekliğiyle şekilleniyor tabiî. Ancak ismi bile yeten oyuncular, yönetmenler ve ödül referansları yetmez mi heyecanlanmaya? İşte Filmekimi’nde kaçırmayın dediklerimiz:
(Filmler beğeni, beklenti sırasına göre değil, alfabetik sıraya göre sıralanmıştır. Filmlerin isimleri uluslar arası arenada kullandıkları İngilizce isimlerdir.)


A Pigeon Sat on a Brandh Reflecting ob Existence:  Venedeik’ten Altın Aslan (En iyi film) ödülüyle dönen ve mekan tasarımlarıyla dikkat çeken filmi sadece bu sebepten bile kaçırmamak gerek. Yönetmen Roy Andersson, İkinci Kattan Şarkılar (2000) ile başladığı “Yaşayanlar” üçlemesini bu filmle tamamlamış.

Boyhood: Yönetmen Richard Linklater’ın on iki yılda tamamladığı gerçek zamanlı bir büyüme öyküsünü kim kaçırmak ister ki? Eleştirmenler birliğinin bu yılın en iyi filmi olarak nitelendirdiği Boyhood ülkemizde vizyona girmeyecek. Dolayısıyla İf Film Festvialinde kaçırdıysanız bu son şansınız olabilir.

Leviathan: Adını Dönüş (2003) filmiyle duyduğumuz ve bir daha da unutmadığımız Rus yönetmen Andrey Zvyagintsev, yeni filmi Leviathan’ın senaryosunu  Oleg Negin ile birlikte yazdı ve Cannes’da ödül altı bu yıl. Bu dahi yeterli bir izleme sebebiyken filmin bir cinayet hikâyesine odaklanarak toplum portresi çıkaran yapısı filme ilgiyi artırıyor.

White God: Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünün en iyi film ödülünü alan film köpekler üzerinden alegorik bir hikâye anlatma yoluna gidiyor. Cüretkâr filmlerin yarıştığı Belirli Bir Bakış’ın galibi olmak ayrı bir izleme sebebi olsa gerek.

Force Majeure: Cannes Film Festivali, Belirli Bir Bakış bölümü ödüllüsü Force Majeure İsveçli bir aileyi odağına alıyor. Yönetmen Ruben Östlund’un  Batılı aile anlayışını sorguladığı filmine epey övgü yağdı. İsveç de filmi “en iyi yabancı film” dalındaki Oscar yarışına gönderecek.


Two Days, One Night: Dardenne kardeşlerin yeni filmi güzel ve yetenekli Fransız oyuncu Marion Cottilard’ın adından söz ettiren oyunculuğuyla övüldü. Ülkeleri Belçika’daki işçi sınıfına ve dertlerine değinen kardeşler bu son filmlerinde yine geleneklerinden kopmadılar.

Pasolini: Yönetmen Abel Ferrara, konu yine yönetmen Pier Paolo Pasolini olunca ortaya çıkan film izlenmez mi? Sinema dünyasının gizemli ölümlerinden biri olarak kalan Pasolini cinayetine odaklanan film sadece bu nedenden ötürü de izlenmeli.

Human Capital: İtalya’nın Oscar yarışındaki adayı olacak Human Capital, stilize bir sınıf eleştirisi olarak tanımlanıyor. Ülkesindeki Donatello ödüllerinin çoğunu toplayan filmin yönetmeni Paolo Virzi.

Mr. Turner: Mike Leigh’nin yeni filmi… Özellikle başrolündeki Timothy Spall’ın oyunculuğuyla övülen Mr. Tuner yarıştığı Cannes’dan en iyi erkek oyuncu ödülüyle döndü. 19. Yy ressamlarından J.W.M Turner’ın son yirmi beş yılına odaklanan filmi Spall’ın performansı için bile izlemek gerekir.

Miss Julie: Dönem filmi sevenlerin kaçırmayacakları bir film Miss Julie. Öykü 1890’larda geçiyor, tek gecelik bir aşk hikâyesini sınıfsal süslemelerle anlatıyor ve oyuncu kadrosu yıldızlardan oluşuyor. Yönetmenliğini de Bergman filmlerinin unutulmaz oyuncusu Liv Ullmann yapıyor. Sizce de bunlar izlemek için yeterli sebep değil mi?

ÖNCEKİ HABER

Kobanê: Satranç oyununun en kritik safhası

SONRAKİ HABER

Ferguson\'da bir polis vuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...