27 Eylül 2014 17:24

Turgut Uyar ödülleri sahiplerini buldu

Bu dizelerin ve Ankara’nın şairi Turgut Uyar anısına Bence Kitap tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Turgut Uyar Şiir Yarışması’nın ödül töreni dün gerçekleştirildi.

Turgut Uyar ödülleri sahiplerini buldu
Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ankara


“İkimiz birden sevinebiliriz göğe bakalım
Şu kaçamak ışıklardan şu şeker kamışlarından
Bebe dişlerinden güneşlerden yaban otlarından
Durmadan harcadığım şu gözlerimi al kurtar
Şu aranıp duran korkak ellerimi tut
Bu evleri atla bu evleri de bunları da
Göğe bakalım...”


Bu dizelerin ve Ankara’nın şairi Turgut Uyar anısına Bence Kitap tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Turgut Uyar Şiir Yarışması’nın ödül töreni dün gerçekleştirildi. İlk üç şair ve dosyaları Gonca Özmen, Gültekin Emre, Hami Çağdaş, Sennur Sezer ve Tarık Günersel’den oluşan seçici kurulun kararıyla belirlenirken, Bence Kitap ofisinde yapılan ödül törenine birçok aydın, sanatçı ve şiirsever katıldı. Bu sene birinciliği Cumali Yılmaz’ın “Gökyüzüne Fırlatılan Pencere” dosyasının, ikinciliği Gözde Dilek Güzel’in “Tanrısal Lekeler” adlı dosyasının aldığı yarışmada üçüncülüğü ise “Şairler Renkli Şort Giyerse Esnaf Kınar” dosyasıyla Umut Göksal aldı. Her üçü de genç olan şairler Bence Kitap tarafından kitaplaştırılan dosyalarını ve ödüllerini, Turgut Uyar’ın oğlu Hayri Turgut Uyar’ın elinden aldılar.

BU SENE ÖDÜLLERİ GENÇ ŞAİRLER ALDI

Ödül töreninde açılış konuşmasını yapan Bence Kitap Genel Yayın Yönetmeni Ceyda Pırıl Köstemher her geçen yıl daha heyecanla ilerleyen bu yarışmanın Usta Şair Turgut Uyar’ın geleneğini yaşatmak adına yapıldığını ifade etti. Bu sene ödül alan şairlerin genç olmasının önemli olduğunu vurgulayan Köstem daha sonra yurt dışında olan Tarık Günersel’in mesajını okudu. Ceyda Pırıl Köstem’den sonra konuşan Hayri Turgut Uyar ise şiir yarışmalarının saygınlıklarının ve değerlerinin jürileriyle belli olduğunu belirterek “Bu yarışmanın gerçekten çok değerli bir jürisi var ve bu da kazananlara ayrı bir değer katıyor.” dedi. Uyar daha sonra genç şairlere ödüllerini ve kitaplarını sundu.

ŞİİR SERÜVENİNDE BAŞLANGIÇ NOKTASI

Yarışmada dereceye giren her üç şairle, ödüllerini aldıktan sonra şiire başlama serüvenleri ve Turgut Uyar üzerine biraz sohbet ettik. Birinciliği alan Cumali Yılmaz Adana’ya bir imza gününe gelen küçük İskender ile birlikte şiire ilgi duymaya başladığını ve onunla birlikte şairleri yavaş yavaş keşfettiğini söyledi. Daha sonra Edip Cansever’i ve Turgut Uyar’ı bulduğunu söyleyen Yılmaz “Bu şiirler daha derin ve daha lezzetliydi” dedi.
İkinci Şair Gözde Dilek Güzel “Annem en büyük şansımdı benim. Annemin babam için yazdığı şiirlerin olduğu kırmızı bir defter var. Bir kuytuda köşede kalmış bilincimde. İlk şiir kitabım Attila İlhan’dan “Ben Sana Mecburum”du. Şiirle ve sonrasında İkinci Yeni’yle Tutgut Uyar’la tanışma serüveni… Derken el birden kalemle buluşuyor. Mürekkep, her şey mürekkep için” dedi.
Üçüncülüğü alan Umut Göksal ise 5. sınıfta not almak için sadece bir kalem ve kağıt ile okula gittiğini ama bu kağıtlara not değil şiir yazdığını dile getirdi. “Şiire nasıl başlanılır bunu ben de düşünüyorum” diyen Göksal “Aslında bu bir çağrışım. Bir dinginliği ya da bir hareketi anlatma ihtiyacı duyuyorsunuz. Cumali ağabeyin dediği gibi ben de İkinci Yeni şairleriyle önce şiire aşık oldum sonra şiir yazdım. ‘İçimin günlüğünü tutma’ diyorum ben şiire” diye ekledi.

İKİNCİ YENİ’NİN İNCE ŞAİRİ: TURGUT UYAR

Turgut Uyar’ın kendilerine ne ifade ettiğini sorduğumda onun çok değerli olduğunu dile getiren Cumali Yılmaz, Turgut Uyar’ın kendi yaşamında çok özel ve önemli bir yeri olduğunu söyledi. Gözde Dilek güzel ise Turgut Uyar’ın isminin kendisine yettiğini vurguladı. En çok da kendisini etkileyenin”Halbuki korkulacak hiçbir şey yoktu ortalıkta, her şey naylondandı o kadar” dizesi olduğunu belirtti. Umut Göksal ise Turgut Uyar adıyla düzenlenen bir şiir yarışmasına katıldığı için üzerine ekstra bir sorumluluk bindiğini ifade etti ve devam etti; “Turgut Uyar sürrealist tarzını en uçta yaşayan bir şair. Şiirlerini her okuduğumda farklı bir duygu farklı bir lezzet hissediyorum. Bugün de burada bu vesileyle Turgut Uyar’ın oğlu Hayri Uyar ile tanışmış olmak daha da ilerletiyor bunu.”

ÖNCEKİ HABER

Mübarek’in kararı erteledi

SONRAKİ HABER

ODTÜ’nün Kuşları kitabı yayımlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa