26 Eylül 2014 16:39

Bir günlük asgari ücret 1 kilo ete bile yetmiyor

Türk-İş, aylık açlık ve yoksulluk sınırı raporunda günlük net asgari ücretin bir kilogram et almaya yetmediğini vurgulayarak, bir kişinin yaşama maliyetinin asgari ücretin bir buçuk katını aştığını ifade etti.

Bir günlük asgari ücret 1 kilo ete bile yetmiyor
Paylaş

Türk-İş, aylık açlık ve yoksulluk sınırı raporunda günlük net asgari ücretin bir kilogram et almaya yetmediğini vurgulayarak, bir kişinin yaşama maliyetinin asgari ücretin bir buçuk katını aştığını ifade etti. Ayrıca raporda söz konusu durumun ekonomik ve toplumsal kırılganlıklar yarattığına dikkat çekildi. Raporda Eylül ayı açlık sınırı bin 190 TL, yoksulluk sınırı ise 3 bin 876 TL olarak hesaplandı.

Türk-İş Eylül ayı açlık ve yoksulluk sınırı raporunu açıkladı. Başta çalışanlar olmak üzere, dar ve sabit gelirli kesimlerin yaşama koşullarındaki olumsuzluğun, devletin resmi verilerine de yansıdığının belirtildiği raporda söz konusu durumun ülkedeki milyonlarca yoksulun daha da görünür bir hal aldığı ifade edildi. Günlük net asgari ücretin bir kilogram et almaya yetmediği vurgulanırken, bir kişinin yaşama maliyetinin asgari ücretin bir buçuk katını aştığı vurgulandı. Raporda dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesi için yapması gereken gıda harcamasının bin 190,4 lira olduğu vurgulanırken, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarının ise 3 bin 876,37 lira olduğu kaydedildi.

İnsan onuruna yaraşır bir yaşam seviyesinin sürdürülebilmesi için haneye girmesi gereken geliri edinebilenlerin sayısının sınırlı olduğunun belirtildiği raporda, yaşam koşullarındaki olumsuzlukların çalışma hayatına da doğrudan yansıdığı ifade edildi. Söz konusu faktörlerin ekonomik ve toplumsal kırılganlıkların artmasına neden olduğu kaydedildi. Raporda şu ifadelere de yer verildi: "Haneye girmesi gereken gelir ile ele geçen gelir arasındaki fark arttıkça geçim koşullarının yükü de artmaktadır." (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul için saat 18.00 uyarısı

SONRAKİ HABER

Asker ve polis sınırın iki tarafına da saldırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa