25 Eylül 2014 22:27

Gençler yazıyor, anne babalar anlamıyor

Türkiye’de 13-17 yaş arası gençlerin günde ortalama 222 dakikası İnternet’te, çoğunlukla da sosyal medyada geçiyor. Sosyal medyada hızlı iletişim kurmak için adeta yeni bir dil geliştiren gençleri anlamak ise eski kuşaklar için oldukça güç.

Gençler yazıyor, anne babalar anlamıyor
Paylaş

Türkiye’de 13-17 yaş arası gençlerin günde ortalama 222 dakikası İnternet’te, çoğunlukla da sosyal medyada geçiyor. Sosyal medyada hızlı iletişim kurmak için adeta yeni bir dil geliştiren gençleri anlamak ise eski kuşaklar için oldukça güç. Uzmanlarsa gençleri hem anlamanın hem de onları sosyal medyanın tehlikelerinden korumanın yolunun, sosyal medya okuryazarlığından geçtiğini savunuyor.

2000’li yılların başında yazdıkları kısa mesajlarda (SMS) sesli harflere ihtiyaç duymamaya başlayan gençler, sosyal medyada çıtayı bir adım ileri taşıdı. ‘favlamak’, ‘mentionlamak’, ‘wth’, ‘bro’, ‘omg’, ‘rt’ gibi pek çok bilinmez kısaltmaları ve sözcükleri İnternet’te yazışma diline soktu. Sosyal medyada gençlerin dil kullanımını değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Ayda Sabuncuoğlu, “Bizler sosyal medya nedeniyle dilde yaşanan yozlaşmayı açık bir şekilde görüyoruz. Gençlerin psikolojik sağlığını ve kişisel itibarlarını da olumsuz etkileyecek çok ciddi bir tehlike söz konusu” dedi.

HAYATLARI İNTERNET BAŞINDA GEÇİYOR

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) “6-15 Yaş Grubu Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Medya” araştırmasına göre 6-15 yaş arası çocukların yüzde 38.2’si İnterneti günde 2 saat, yüzde 47.4’ü 3-10 saat, yüzde 11.8’i 11-24 saat kullanıyor. Ayrıca yüzde 79.5’i oyun oynamak, yüzde 56.7’si bilgi aramak ve yüzde 53.5’i ise sosyal medya ağlarına katılmak amacıyla kullanıyor.

NE YAPMALI?

Ebeveynlerin, çocuklarını İnternet’ten uzak tutmak yerine sosyal medya okuryazarlığı konusunda eğitim alması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ayda Sabuncuoğlu, “Sosyal medya okuryazarlığı, İnternet temelli teknolojilerin kullanıldığı ortamlarda doğru iletişim kurma yeteneği, sorumluluğu ve konuşmaları değerlendirme yetileridir. Türkiye’de medya okuryazarlığı eğitimi verilse de artık çağımız, sosyal medya okuryazarlığına geçmemiz gerektiğini gösteriyor. Anne ve babalar ile öğrenciler bu konuda mutlaka bilgilendirilmeli, çünkü ebeveynler ancak böyle, çocuklarını birer sosyal medya bağımlısı olmaktan çıkarıp onların daha üretken, doğru dil kullanımı konusunda bilgi sahibi ve sanal zorbalıktan korunmuş bireyler olarak yetişmelerini sağlayabilirler” dedi.

GENÇLERİ ANLAMA KLAVUZU
* Bro: Abi, kardeş, birader
* OMG (Oh My God): Aman tanrım
* RT’leme: Retweet’lemek
* WTH! (What the Hell): O ne be!
* Favlamak: Favorilere almak
* KİB: Kendine iyi bak
* Gusel: Güzel
* K.b.: Kusura Bakma
* S.a.:Selamün Aleyküm
* Way be:Vay be
* Kahv6: Kahvaltı
* U: Sen
* Aeo: Allah’a emanet ol
* 1 Şey: Bir şey
* Tşk/ Thanks/Thanx: Teşekkür ederim
* Gg: Güle güle
* Kont: Kontürüm yok
* X: Sır vermem
* S:Kafası karışmış nI : İlgisiz (İzmir/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

‘Davanın ertelenmesi hukuk skandalı’

SONRAKİ HABER

Emek Partisi’nden Avcılar’da Kobanê eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...