25 Eylül 2014 19:07

Hak ihlallerine karşı Ankara’ya yürüyorlar

Aleviler, zorunlu din derslerine, öğrencilerin imam hatip liselerine yönlendirilmesine, eğitimdeki gericileştirmeye karşı Ankara’ya yürüyor.

Hak ihlallerine karşı Ankara’ya yürüyorlar
Paylaş

Mustafa MAYDA
İstanbul


Aleviler, zorunlu din derslerine, öğrencilerin imam hatip liselerine yönlendirilmesine, eğitimdeki gericileştirmeye karşı Ankara’ya yürüyor.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi (AKD), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ortak bir açıklama yaparak Ankara’ya yürüyeceğini duyurdu. Osmanlı’dan cumhuriyete ve AKP hükümetiyle birlikte eğitimdeki dayatmaların ve hak ihlallerinin devam ettiği belirtilen açıklamada, her yıl değişen eğitim sistemiyle eğitimin dinselleştirilmeye çalışıldığı vurgulandı.

'MEB İDEOLOJİK BAKIYOR'

Milli Eğitim Bakanlığının, Türk-İslam sistemini esas aldığına dikkat çekilen açıklamada, “İdeolojik bakışını zorunlu din dersleri, 4+4+4, TEOG gibi tekçi ve egemen inanç sistemiyle dayatan MEB, öğrencileri zorla özel okullara, meslek liselerine ve imam hatip liselerine yönlendirmeye çalışmaktadır” denildi.

Son olarak bu yıl uygulanan Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin eğitimdeki ayırımcılığı derinleştirdiği belirtilen açıklamada “Eğitimde yaşanan hak ihlallerine dur demek için biz Aleviler, Alevi ocaklarından Ankara’ya yürüyoruz” ifadeleri yer aldı.

12 EKİM’DE SIHHİYE’DE

Açıklama şu şekilde devam etti: “12 yıldır ülkeyi yeniden inşa etmeye çalışan, tüm sistemleri kendi lehine değiştiren bu hükümet karşısında elbette sessiz kalmayacağız. Duyarlı tüm kesimleri alanlara davet ediyoruz. Alevi Kültür Dernekleri Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfının ortaklaşa düzenlediği bu yürüyüş için Alevi dergahlarından yola çıkarak 12 Ekim’de Ankara Sıhhiye Meydanı’nda büyük bir mitingle eğitimde yaşanan hak ihlallerine karşı haykıracağımızı basına ve kamuoyuna duyururuz.”

TEKÇİ EĞİTİM SİSTEMİNE HAYIR'

Adana Alevi Platformu 12 Ekim’de yapılacak miting öncesi İnönü Parkı’nda bir araya gelerek Atatürk Parkı’na yürüyüş düzenledi. Burada yapılan açıklamayı okuyan Alevi Kültür Derneği Şube Başkanı Murtaza Moroğlu, TEOG ile gençlerin yeteneklerine bakılmaksızın melek liselerine, inançlarına bakılmaksızın imam hatip liselerine yerleştirildiğine dikkat çekti. Moroğlu, bu eğitimi kabul etmeyen gençlerin açık liselere yönlendirilerek aktif öğretim hayatının dışına itildiğini belirtti.

Moroğlu, yoksul emekçi çocuklarının meslek liseleri ve imam hatip liselerine zorlamanın veli ve öğrencilerin tercihlerini yadsıyan asimilasyon amacı taşıdığını ifade etti. Bu sistemle sadece Alevi çocuklarının değil farklı uluslardan, inançlardan halkların da Türk-İslam ekseninde asimilasyona uğrayacağını ifade etti. Moroğlu, “Bu dayatmalar son bulana kadar birlikte mücadele edeceğiz” dedi.

AİHM’NİN KARARI UYGULANSIN

Hatay Samandağı’da bulunan Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda velisi olduğu kızı Fevziye Mayla Oruç’un Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden ve sınavlarından muaf tutulmasını isteyen Mevlüt Oruç, önce okul idaresine sonra da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe verdi.

Mevlüt Oruç, çocuğunun zorunlu din eğitiminden muaf tutulması için okul müdürlüğüne ve ilçe milli eğitim müdürlüğüne dilekçe verdi. Konuyla ilgili müvekkili adına okul önünde açıklama yapan Avukat Adnan Eryılmaz, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 14 Alevi vatandaşımızın başvurusu üzerine zorunlu din dersinin kaldırılması ve daha fazla geciktirmeden, ailelerin dini ve felsefi inançlarını açıklamak zorunda bırakılmadıkları bir muafiyet sistemi gibi, sorunun giderilmesine dönük imkânları ortaya koymak zorunda olduğu yönünde karar verdi” dedi. Eryılmaz, toplumun sağlıklı bireylerden oluşması, kültürler arası anlayış ve saygının geliştirilmesi için devletin ayırımcılık içeren politikalarından bir an önce vazgeçmesini istedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kobanê düşmeyecek

SONRAKİ HABER

E-okul sistemi okulsuz bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...