25 Eylül 2014 14:09

Sanat alanı mezunları istihdam edilmeyi bekliyor

Müzeciler, arkeologlar, sanat tarihçileri, restoratörler ve görsel sanatçılar, sanat derslerine öğretmen ataması yapılmamasını protesto ettiler.

Sanat alanı mezunları istihdam edilmeyi bekliyor
Paylaş

Kültür-Sanat Emekçileri Derneği, kültür ve sanat alanında yaşanan sorunlara dikkat çekmek için, Ankara’da bulunan Devlet Personel Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Müzeciler, arkeologlar, sanat tarihçileri, restoratörler ve görsel sanatçılar dernek önünden “İşsizlik nereye kadar”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atarak Devlet Personel Başkanlığı önüne geldiler. Eylemde, Devlet Personel Başkanlığı sorunlarının çözümü için adım atmaya çağrıldı. 

Dernek Başkanı Hızır İnan, Kültür Sanat Emekçileri Derneği'nin Türkiye’nin estetik algısının eğitilerek, duyarlığının artırılmasına katkı sağlamak amacıyla kurulduğunu belirtti. Geçmişte zorunlu okutulan ama bugünkü sistemde seçmeli dersler arasında yer alan sanat tarihi dersinin yok denecek kadar az olduğunu söyleyen İnan, bu derslere de sanat tarihi öğretmeninin değil resim öğretmenlerinin girdiğini vurguladı. Her yıl üniversitelere binlerce sanat tarihçisi, arkeolog, müzeci alındığını hatırlatan İnan, “Bu insanlar mezun olduklarında atanamadıkları için hayal kırıklığıyla hayata başlıyorlar. Üniversite öğrencileri okudukları sürece verilen öğrenim kredisiyle bir de borçlandırılarak, işsiz, umutsuz hayata atılıyorlar. Bu durum özellikle de halk çocukları için geçerli oluyor” dedi. 

'BİLİMSEL EĞİTİME TAHAMMÜLÜ YOK'
Kültür ve sanat politikalarına yön veren yöneticilere seslenerek “Kaçak kazılar, terihi eser kaçakçılığı, yanlış restorasyonlar ve yetersiz kadro gibi sorunlardan rahatsız olmuyor musunuz?​” diye soran İnan, üniversitelerde bile bilimsel ve çağdaş eğitim verme mücadelesine tahammülü olmayan devletin Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Güner Coşkunsu’yu görevden alarak yerine bir tarihçi atamasını da eleştirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığının talep ettiği 234 sözleşmeli müze araştırmacısı alımının acilen onaylanmasını talep eden İnan, “Sanat tarihçileri müze araştırmacıları değil sanat tarihçisi olarak tanımlanmalıdır. Arkeologlar ve sanat tarihçilerinin sanat tarihi öğretmeni, müze personeli, gibi alanlarda ve ihtiyacın olduğu birçok kurumda istihdam edilmesini istiyoruz” dedi. Devlet ve hükümet yetkililerini bu konuda sorumluluğa çağıran İnan arkeologları, sanat tarihçilerini, müzecileri, restoratörleri ve görsel sanatçıları da beraber mücadele etmeye davet etti. Dernek üyeleri basın açıklamasından sonra da Devlet Personel Başkanlığı önünden YKM önüne kadar alkışlarla yürüdü. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kredi kartı borcunu ödeyemeyenler 1 milyonu aştı

SONRAKİ HABER

HDP heyeti, çözüm sürecine dair 3 talebi hükümete iletti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...