24 Eylül 2014 23:06

Kışlık hazırlarken dikkat edilecek püf noktalar

Kış mevsiminin ayak sesleri duyulmaya başlandı. Yaz mevsiminde yetiştirilen taze sebze ve meyveleri konserve, dondurma, kurutma, tuz veya şeker ile koruma yöntemleriyle kışa hazırlanken dikkat edilmesi gereken noktaları Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Merve Çapaş’a sorduk.

Kışlık hazırlarken dikkat edilecek püf noktalar
Paylaş

Kış mevsiminin ayak sesleri duyulmaya başlandı. Yaz mevsiminde yetiştirilen taze sebze ve meyveleri konserve, dondurma, kurutma, tuz veya şeker ile koruma yöntemleriyle kışa hazırlanken dikkat edilmesi gereken noktaları Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Merve Çapaş’a sorduk. Diyetisyen Çapaş, konserve yönte-minin anne, anneannelerden de görülen en eski kışa hazırlık yöntemlerinden birisi olduğunu hatırlatarak, “Isı uygulaması yöntemiyle yiyeceklerin bozulması engellenmiş olur.

Konserve yeterli miktarda ısıtılmış ve kapağı sıkıca kapa-tılmışsa konservelerde bozulma söz konusu olmaz ama yüksek derece-lerde sterilize edildiği için, besin değerinde azalma olur” dedi.

KURUTMA

Diyetisyen Merve Çapaş, kurutma yönteminin geleneksel olarak kullanıldığını, özellikle patlıcan, biber, domates gibi sebzeler ile kayısı, erik, elma gibi meyvelerin sıklıkla bu işlemden geçirildiğini vurguladı. Çapaş, şöyle konuştu: “Burada amaç; mikroorganizmaların ihtiyacı olan nem oranını düşürmektir. Fakat sebze ve meyvelerin su içeriğini yüzde 10-20’nin altına düşürülürken önemli ölçüde C vitamini kaybının olduğu unutulmamalıdır. Bazı B vitamini kayıpları ise güneşe maruziyet derecesine bağlıdır. Bu nedenle yiyecekler gölgede kurutulmalıdır. Kurutulan sebze ve meyveler karanlık ve serin yerde saklanırsa vitaminlerindeki kayıp daha da az olur. Bir başka örnek olarak, tarhana da güneşte kurutularak kışa hazırlanan besinlerdendir. Güneşte kurutulursa başta B2 olmak üzere birçok vitamin kayba uğrar. Bu nedenle gölgede ve üzerine bir örtü örtülerek kurutulmalıdır.”

TUZ VE ŞEKERLE KORUMA

Yiyeceklerin korunmasında tercih edilen bir başka yol da tuzdur. Tuz ile korumanın yıllardır yiyeceklerin korunmasında kullanıldığını kaydeden Diyetisyen Merve Çapaş, bu yöntemle özellikle turşu yapımında, salamura yaprakta tuz ile mikroorganizmanın çoğalmaması için gerekli olan nemin düşürüldüğünü kaydederek, şöyle devam etti: “Bu yiyeceklerin besleyici değeri çok az olup; kullanımından özellikle hipertansif kişilerin kaçınması gereklidir. Şeker ile koruma yöntemi de tuz yöntemi ile benzerdir. Bu yöntem çoğunlukla reçel, marmelat yapımında kullanılır.

DERİN DONDURMA

Sık kullandığımız yöntemlerden bir diğeri dondurma yöntemidir. Yiyeceklerin derin donduruculara konulmasıyla taze kalması amaçlanmaktadır. Burada önemli bir nokta, dondurulmaya uygun taze sebzeler paketlenmeden önce kaynatılmakta olan suya 1-2 dakika süre ile daldırılıp, çıkartılır. Bu işlem sebzelerde vitamin kaybına neden olan enzim aktivitelerinin durdurulmasını sağlar. Uygun süre ile haşlanan sebzeler, akan soğuk su altında veya buzlu su içinde hemen soğutulmalıdır. Bekletmeden paketlenmeli ve dondurucuya yerleştirilmelidir. Ayrıca dondurulmuş sebzeler çözdürülmemelidir. Direkt kaynar suya atılarak pişirilmelidir. Bu belirtilen püf noktalara uyulursa dondurma yöntemi besinin özelliğini diğer saklama yöntemlerine göre tazeye en yakın koruyan ve tercih edilmesi gereken yöntemdir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘AKİT THY seferlerinde dağıtılmasın’

SONRAKİ HABER

Ses kaydı bardağı taşırdı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa