24 Eylül 2014 06:00

Bu düzeni yıkmalıyız

Ben Autoliv direksiyon fabrikasında çalışan bir işçiyim. Burada yaşadığımız sorunlardan bahsetmek istiyorum. Yoğun iş temposunun olduğu işçinin değerinin olmadığı, sağlıksız koşullarda işçilerin çalıştırıldığı, her gün mobbing uygulaması ve hakaretlerin olduğu bir çalışma ortamı.

Bu düzeni yıkmalıyız
Paylaş

Autoliv İşçisi
Gebze

Merhaba arkadaşlar;

Ben Autoliv direksiyon fabrikasında çalışan bir işçiyim. Burada yaşadığımız sorunlardan bahsetmek istiyorum. Yoğun iş temposunun olduğu işçinin değerinin olmadığı, sağlıksız koşullarda işçilerin çalıştırıldığı, her gün mobbing uygulaması ve hakaretlerin olduğu bir çalışma ortamı. Her gün sayı baskısıyla işçilerin sağlıklarını hiçe sayarak, sayı yapamayanlara tutanak tutulan, disipline göndererek diğer işçi arkadaşlarımıza gözdağı vermek amaçlı bu politika yıllarca sürdürüldü. Aldığımız ücretler, Türkiye’de geçim koşulları ortada ve de işsizlik hat safhada olduğu için kimse bu olanlara ses çıkaramayıp kendilerini zorlayarak sağlıklarını hiçe sayarak, molalarını kullanmayarak patronların istedikleri sayıyı zor da olsa yapan arkadaşlarımızın burada geldikleri son nokta dokuz işçi arkadaşımızın meslek hastalığına yakalanması oldu. İşyerine getirdikleri raporlara inanmayan işveren hastaneye giderek raporları kontrol etmeye çalıştılar. Bu dokuz arkadaşımızı iki ay boyunca oyaladılar ve aynı koşullarda çalışmaya zorladılar. İki ayın sonunda dokuz arkadaşımıza bölüm sunuldu. Ama sağlıklarına uygun bir bölüm sunulmadığı için arkadaşlarımızı çıkışa zorladılar. Sağlıkları artık bu çalışma koşullarında daha kötüye gittiği için, sağlık sebeplerinden dolayı iş akitlerinin fesihlerini istemek zorunda kaldılar. Ellerine üç beş kuruş tazminat tutuşturulup çıkartılan arkadaşlarımıza bu işyerinde yakalandıkları ciddi rahatsızlıklar hediye kaldı. 

Sendikamız Türk Metal ise yıllarca bu olayları odasının camından sadece izledi. Sendika, işçileri hem kendi sömürüyor hem de patrona sömürtüyor. Anlayacağınız patronlar bizim sırtımızdan servetlerine servet katarken lüks içinde yaşarken biz işçiler sağlığımızdan oluyoruz.

Bu böyle gitmemeli. Tüm sektördeki işçiler örgütlenmeli. Bu insan dışı çalışma koşullarına dur deyip kapitalist sömürü düzenini yıkmalıyız.

ÖNCEKİ HABER

Bizim şantiyemizde 4 işçi öldü

SONRAKİ HABER

Sendikalar katliama neden sessiz kalıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...