22 Eylül 2014 21:19

'Bize verilen rolleri hemen kabul etmeyeceğiz'

ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin IŞİD'le mücadele hususunda ‘Rehineler kurtarıldı, daha fazla destek bekliyoruz’ açıklamasına, Hükümet adına Arınç’tan cevap geldi. İnsanları yok eden örgütlere karşı mücadelede Türkiye'nin büyük katkısı olacağını iddia eden Arınç, 'Ama bu, bize verilen rollerin hemen kabul edileceği anlamına gelmez' dedi.

\'Bize verilen rolleri hemen kabul etmeyeceğiz\'
Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin IŞİD'le mücadele hususunda ‘Rehineler kurtarıldı, daha fazla destek bekliyoruz’ açıklamasına, Hükümet adına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan cevap geldi. İnsanları yok eden örgütlere karşı mücadelede Türkiye’nin büyük katkısı olacağını iddia eden Arınç, “Ama bu, bize verilen rollerin hemen kabul edileceği anlamına gelmez” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. ABD Dışişleri Bakanı’nın, “Rehineler kurtarıldı, daha fazla destek bekliyoruz.” açıklamasının hatırlatılması üzerine Arınç, Türkiye’nin IŞİD gibi terör örgütleri ile mücadelesinde ortak platformdaki mücadelesinden vaz geçmeyeceğinin altını çizdi. Arınç, “Tam tersine, biz Türkiye’de terör örgütlerinin isimleri ne olursa olsun, bunlarla bir-iki ülkenin beraberce hareket etmesiyle sonuç alacağını düşünmüyoruz. Dünyadaki terörü sona erdirmek için ortak bir platforma ihtiyaç var. Ortak bir tavra ihtiyaç var.” şeklinde konuştu. 

Irak ve Suriye’de yaşanan olayları bildiklerini ifade eden Arınç, bu örgütlerin tamamen etkisiz hale gelmesinin onları ortaya çıkaran sebeplerin ortadan kalkmasına bağlı olduğunu kaydetti. Arınç, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Biz elbette sınırımıza dayanmış bu kadar insanı da gördükten sonra ismi ne olursa olsun, terör örgütleri ile mücadele konusunda Türkiye üzerine düşeni elbette yapacaktır. Ama akılcı bir biçimde yapacaktır. İşin başını ve sonunu düşünerek yapacaktır. Türkiye, faydası veya zararı nerede, ne kadar onu bilerek yapacaktır. Yoksa büyük bir hevesle, önünü arkasını düşünmeden hiçbir şekilde adım atmayacaktır.” 

İnsanları yok eden örgütlere karşı mücadelesinde, Türkiye’nin büyük katkısı olacağını kaydeden Hükümet Sözcüsü Arınç, “Ama bu bize verilen rollerin hemen kabul edileceği anlamına gelmez. Planlaması yapılarak, düşünülerek ve Türkiye’nin çıkarları açısından ne yapacağımızı elbette kararlaştırarak bu noktada yolumuzu, yönümüzü tayin edeceğiz.” şeklinde konuştu. 

'HDP'Lİ VEKİLLER ŞOV YAPIYOR'

Kobanê'ye yönelik saldırıları ve sonrasında yaşanan göç dalgasını da değerlendiren Arınç, "Biz elbette, sınırımıza dayanan bu kadar insanları da gördükten sonra, ismi ne olursa olsun, terör örgütleriyle mücadele konusunda Türkiye üzerine düşeni elbette yapacaktır. Ama akılcı bir biçimde yapacaktır. İşin başını ve sonunu düşünerek yapacaktır" şeklinde konuştu. Bölgede yapılan eylemlere polisin sert müdahalelerini de Arınç, "Maalesef Demokratik Bölgeler Partili veya HDP'li bazı milletvekilleri veya belediye başkanları, sıfır noktasında şov yapmak istiyorlar. Bunlara belediyeler de katılıyor. Onlar, hiçbir kayıt tutulmadan, herkesin üzerindeki silahıyla girip çıkmasını, hiçbir kontrole tabi olmamasını istiyorlar. Bunu Türkiye'de kabul edebilecek hiç kimse olamaz" sözleriyle meşrulaştırmaya çalıştı. 

Arınç, tampon bölge gibi uygulamaların BM karıyla alınabileceğini belirterek, "New York'ta kabul görürse, Türkiye planını yapıyor. Bu tezkere çıktığı zaman şuna da ihtiyacım var demeyeceğimiz kapsamlı bir tezkere üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu. 

KAPSAMI VE SÜRESİ BELLİ BİR TEZKRE GELECEK

1 Ekim’de TBMM’nin açılmasıyla birlikte Suriye ve Irak’la ilgili iki ayrı tezkerenin gündeme alınacağını ifade eden Arınç, “Tezkerelerde bir iki ufak değişiklik olabilecek. Kapsayıcı bir tezkere olmasını düşünüyoruz. Yani bu tezkere çıktığı zaman ‘benim şuna da ihtiyacım vardı’ demeyeceğimiz kapsamlı bir tezkere. Ancak bu tezkerelerin yöntemi, taşıması gerek unsurları esasen Anayasa'da da belirtilmiştir, onlar mutlaka yer alacaktır. Kapsamı, süresi, nerelerde ne görevler yapılabileceği açık açık yazılacaktır. Ama bir yıl önceki tezkerelerden en az birkaç husus bakımından farklılık olduğunu söyleyebilirim.” dedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

\'Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı\' kabul edildi

SONRAKİ HABER

Trabzon ve İstanbul Başakşehir 1-1 berabere kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...