22 Eylül 2014 16:37

Soma’da iki şirkete 4 milyarlık kıyak!

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, ihalesiz ve yönetim kurulu kararı olmaksızın Soma’da iki şirkete en az 4 milyar liralık ihale verildiğini iddia etti.

Soma’da iki şirkete  4 milyarlık kıyak!
Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, ihalesiz ve yönetim kurulu kararı olmaksızın Soma’da iki şirkete en az 4 milyar liralık ihale verildiğini iddia etti.

Kuşoğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, “Soma Anonim Şirketi’ne 30 milyon tonluk İmbat Anonim Şirketine de 39 milyon tonluk kömür işi ihalesi verilmiş, yönetim kurulu kararı olmaksızın verilmiş, usulsüz verilmiş. Soma A.Ş.’de 10 yıl için bu tutar bu kömürlerin tutarı en az 1 milyar 590 milyon lira ediyor. İmbat Anonim Şirketinde ise 13 yıl bir uzatma söz konusu 2 milyar 457 milyon. En az toplam 4 milyar lira. Bu 6-7 milyar lira da olabilir kömür fiyatlarına göre. Soma’daki iki şirketin şöyle bir özelliği var. TKİ tarafından alım garantisiyle sözleşme yapılmış. Dolayısıyla Zonguldak’taki gibi kömür çıkaran firmaların iş sıkıntısı söz konusu değil.”

ÖLEN 301 MADENCİYİ HATIRLATTI

Yolsuzluk ve kanuna yönetmeliklere, mevzuata uymadan yapılan üretimin olduğunu savunan Kuşoğlu, şöyle dedi: “Bu iki şirketin anormal bir biçimde 1 milyon ton yılda üretim yapmaları gerekirken normal koşullarda 4 milyon 5 milyon tona yakın üretim yapabiliyorlar. Ve bunu işçinin canını tehlikeye atma pahasına yapıyorlar. 301 kişinin ölmesiyle sonuçlanan facianın sebebi de budur, bu aşırı üretim hırsı, aşır kazanma hırsıdır.”

Kuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a konuya ilişkin bir mektup yazdığını da ifade etti. Basın toplantısında savcılara da suç duyurusunda bulunduğuna işaret eden Kuşoğlu, “Ayrıca kendilerine de durumu bildireceğim” açıklamasını yaptı.

SOMA KOMİSYONU OCAĞA GİRECEK

Meclis Soma Komisyonu facianın yaşandığı Eynez Ocağına girecek. Soma Komisyonu 25 Eylül 2014 Perşembe günü Eynez ve Işıklar Maden Ocağı’nda inceleme ziyaretinde bulunacak. Heyet, Soma Eynez Maden Ocağı’ndaki son durum hakkında Soma A.Ş. Genel Müdürü Haluk Evinç’ten bilgi alacak. Milletvekilleri 12 kişilik heyetle kazanın meydana geldiği Eynez Ocağına girecek ve incelemede bulunacak. Komisyon üyeleri Cuma günü de kazayı yaşayan tanıkları dinleyecek. Maden kazası sırasında kaza mahallinde olup, doğrudan olayın tanığı işçiler ile görüşecek. (ANKARA)

 
 

ÖNCEKİ HABER

Sahipsiz olduğumuz için ölüyoruz

SONRAKİ HABER

Erdoğan’ın ‘örtülü’ harcamalarına soru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa