22 Eylül 2014 12:25

Abdülkadir Selvi: IŞİD’le takas yapıldı

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi dünkü köşesinde rehineler için “IŞİD için çok ama çok önemli olan birkaç isim takasta kullanılmış” diye yazdı.

Abdülkadir Selvi: IŞİD’le takas yapıldı
Paylaş

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi bugünkü köşesinde rehineler için “IŞİD için çok ama çok önemli olan birkaç isim takasta kullanılmış” diye yazdı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye giderken gazetecilerin “Türk rehinelerin kurtarılması için takas yapıldı mı?​” sorusunu “Velev ki olsa dahi böyle bir takas olmuş olsa bile ben şuna bakarım: Benim 49 vatandaşımızın karşılığı hiçbir şeyle değişmez, hamdolsun ailelerine kavuştu diye düşünürüm” diye cevaplamıştı

Yeni Şafak gazetesi yazarı ve Ankara temsilcisi Abdülkadir Selvi de, köşesinde konuyu araştırdığını söyleyerek şu ifadelere yer verdi: “Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’ye giderken, rehinelerin kurtarılması için takas yapılıp yapılmadığı yönündeki soruya, ‘Velev ki takas oldu’ şeklinde verdiği karşılık, bu konuda merakları kamçıladı.

Bu durum Erdoğan’ın, başörtüsü konusundaki, ‘Velev ki’ demesine benzemiyor ama biraz işin perde arkasını araştırdım, mutfakta bir şeyler olmuş. IŞİD için çok ama çok önemli olan birkaç isim takasta kullanılmış. Bu MİT’in çok önemli bir operasyonel başarısı. Her türlü imkan devreye sokulmadan, böylesine muazzam bir başarı elde edilebilir miydi?​”

MİT YASASI KULLANILDI

Selvi’nin de açıkladığı rehineler için yapılan takas olayında, 17 Nisan 2014’te kabul edilen ve kamuoyunda MİT yasası olarak bilinen kanun yatıyor. Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Yasası’nın 26. maddesine şu fıkra eklenmişti: “Türk vatandaşları hariç olmak üzere, tutuklu veya hükümlü bulunanlar, milli güvenliğin veya ülke menfaatlarının gerektirdiği hallerde dışişleri bakanının talebi üzerine, adalet bakanının teklifi ve başbakanın onayı ile başka bir ülkeye iade edilebilir veya başka bir ülkede tutuklu ve hükümlü bulunanlar ile takas edilebilir.”

TAKAS EDİLEBİLECEK İSİMLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Velev ki takas oldu” sözlerini ve Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi’nin köşesinde rehineler için “IŞİD için çok ama çok önemli olan birkaç isim takasta kullanılmış” diye yazması 49 konsolosluk çalışanının karşılığında Türkiye’nin IŞİD’e hangi tutuklu ve hükümlüyü verdi sorusunu ortaya çıkardı.

Takas için ise akıllara ilk olarak Niğde’de ikisi güvenlik görevlisi, biri vatandaş olmak üzere 3 kişiyi öldüren IŞİD üyesi geliyor. Niğde’nin Ulukışla ilçesindeki saldırı sonucu üç kişi tutuklanmıştı. Bu kişiler Almanya vatandaşı Benjamin Xu, İsviçre vatandaşı Çendrim Ramadani ve Makedonyalı Muhammed Zakiri’ydi. Saldırının faillerinden Ramadani, mahkemede ifade vermeyi reddedip “İfade vermem, hepiniz müşriksiniz. Jandarmayı öldürerek sevap işledim” demişti.

İstanbul’u 2003 yılında bombalı saldırıları düzenleyen ve onlarca kişinin ölümüne neden olan Luis Sakka da takasta kullanılabilecek isimler arasında. Sakka, şu an Kandıra Cezaevi’nde bulunuyor.

Erdoğan’ın reddetmediği takas olayı doğruysa bu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun talebi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın teklifi ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun onayıyla gerçekleştirilebilir. (HABER MERKEZİ)

 

 



 

ÖNCEKİ HABER

En zengin, en fakirden 7,7 kat fazla kazanıyor

SONRAKİ HABER

Vekiller Ban Ki-mun\'dan randevu istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa