22 Eylül 2014 11:35

Orhan Doğan Barış Ödülü Eren Keskin'e verildi

Türkiye Barış Meclisi tarafından verilen Orhan Doğan Barış Ödülü insan hakları savunucusu Eren Keskin verildi.

Orhan Doğan Barış Ödülü Eren Keskin\'e verildi
Paylaş

Türkiye Barış Meclisi tarafından verilen Orhan Doğan Barış Ödülü insan hakları savunucusu Eren Keskin verildi.

Türkiye Barış Meclisi (TBM) tarafından ikincisi bu yıl ikincisi verilen Orhan Doğan Barış Ödülü, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle sahibine verildi. Törene, Barış Meclisi üyelerinin yanı sıra HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, HDP İstanbul Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yazar Mete Çubukçu, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Yazar Hüda Kaya, gazeteci Murat Çelikkan, gazeteci Cengiz Çandar, gazeteci Mithat Sancar ve RECOM İnisiyatifi'nin kurucularından Hırvat Profesör Zarko Puhovski, Barış Anneleri Meclisi üyeleri BİKG aktivistleri ve çok sayıda akademisyen, siyasetçi ve sanatçı katıldı.

'İMRALI GÖRÜŞMELERİ İÇİN GÖZLEMCİ GRUP OLUŞTURULMALI'


Gecenin açılış konuşmasını yapan TBM Sözcüsü Hakan Tahmaz, IŞİD'in Kobanê'ye dönük saldırılarına değinerek IŞİD'in küresel güçlerce beslendiğini söyledi. Tahmaz, "Çözüm sürecinin doğru bir yöne evirilebilmesi için hükümet ilk olarak Haziran ayında çıkarılan 'çözüm süreci' yasasının gerekliliği yerine getirilmeli ve hemen ardından İmralı görüşmelerini kayıt altına koyacak gözlemci bir grubun oluşturulması sağlamalı" dedi. Çözüm sürecinin tüm Türkiye halkları için büyük bir fırsat olduğunun altını çizen Tahmaz, barışın toplumsallaşması için herkese harekete geçme çağrısı yaptı.

' ULUSAL GÜVENLİK POLİTİKALARI ULUSAL LİDERLERİN GÜVENSİZLİKLERİNİ GİDERİR'

Ardından RECOM İnisiyatifi'nin kurucularından Hırvat Profesör Zarko Puhovski Balkanlar'daki barış mücadelelerinin deneyimlerini paylaştı. Barışın sadece şiddetin önüne geçmeyeceğini aynı zamanda adaletin varlığını da kanıtlayacağını ifade eden Puhovski, "Adalet ise mutlak güvenliği getirir. Ulusal güvenlik politikaları, genellikle ulusal liderlerin güvensizliklerini gidermek için oluşturulmuştur. Ama sivil toplumlardan gelen bizler, sıradan insanların gündelik güvensizliklerine odaklanırız" dedi.

'KÜRTLER İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ'

Dünyanın birçok yerinde savaşa dair birçok mit, roman, şiir ve destanın olduğuna işaret eden Puhovski, öte yandan barışın normalliğine dair hiçbir destanın olmadığını belirtti. Puhovski, "Süper güçlerin ya da galip tarafın dışında kalan uluslar veya Kürtler gibi kendi devletlerini kurma şansı ve hakkı verilmemiş olanlar çağdaş dünyada bugün belki yeni bir başlangıç için bu daha az imtiyazlı konumu kullanmaya başlayabilir. Gerçekçi olmak gerekirse devleti olmayan bir ulus içinde bir yurttaşlık hareketinden daha zorlu bir mücadele yok. Bu nedenle Kürt halk hareketi, yeni sonuçlar elde etmek için çıktığı bu yeni yolda siyasal olarak Irak gibi görünse de ahlaki olarak oldukça yakın bir şans ile karşı karşıya" diye konuştu.

KESKİN ÖDÜLÜNÜ ESEYAN VE CANSIZ'A ADADI

Puhovski'nin konuşmasının ardından gecede Orhan Doğan anısına kısa bir belgesel gösterildi. Belgesel filminin ardından, ödüle layık görülen kişinin kim olduğunu açıklamak üzere jüri adına Prof. Dr. Ayşe Soysal kürüyse çıktı. Soysal, ödülün yıllardır insan hakları konusunda mücadele vermiş insan hakları savunucusu Avukat Eren Keskin'e layık görüldüğünü açıkladı. Ödülünü almak üzere sahneye çıkan Keskin ödülünü, felsefeci Prof. Dr. İoanna Kuçuradi'den aldı. Kürsüde kısa bir konuşma yapan Keskin, " 1915'te soykırım gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti'ne devrim dendiği bir ülkede yaşıyoruz. Bazılarımız bu anlayıştan arınmış olarak yaşamımızı ve çalışmalarımızı sürdürdük. Hala sağcısıyla solcusuyla ittihatçı anlayışlar içimizde hüküm sürmekte. Her ödül birilerine atfedilir. Ben de ödülümü iki kadına adamak istiyorum. Bunlardan biri kendisinden çok etkilendiğim yazar Zabel Eseyan ve arkadaşım olan devrimci Sakine Cansız'a adıyorum" dedi.

Ödül töreni Ahmet Aslan ve Yasemin Göksu'nun sahne almasıyla devam etti. (İstanbul/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Faiz ve not gerginliğiyle dolar 2.23 liranın üzerinde

SONRAKİ HABER

En zengin, en fakirden 7,7 kat fazla kazanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...