21 Eylül 2014 16:00

TTB'den 'Aile Hekimliği Nöbet Düzenlemeleri' yasasına boykot

Türk Tabipler Birliği (TTB), torba yasayla birlikte hayata geçirilen Aile Sağlı Merkezleri'nde (ASM) 24 saatlik nöbet tutma zorunluluğuna ilişkin açıklama yaptı. TTB, Sağlık Bakanlığı'nın acil hizmetlerini güçlendirmek yerine, acil eğitimi almamış hekimleri bu hizmeti vermeye zorladığına dikkat çekti.

TTB\'den \'Aile Hekimliği Nöbet Düzenlemeleri\' yasasına boykot
Paylaş

Türk Tabipler Birliği (TTB), torba yasayla birlikte hayata geçirilen Aile Sağlı Merkezleri'nde (ASM) 24 saatlik nöbet tutma zorunluluğuna ilişkin açıklama yaptı. TTB, Sağlık Bakanlığı'nın acil hizmetlerini güçlendirmek yerine, acil eğitimi almamış hekimleri bu hizmeti vermeye zorladığına dikkat çekti.

TTB Genel Merkezi'nde, bugün, gerçekleşen basın toplantısına   24 ilden gelen Aile Hekim Komisyon Temsilcileri katıldı. Hekimler adına ortak açıklamayı yapan  TTB Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Yaşar Ulutaş, aile hekimlerinin vatandaşa hizmet vermekten kaçmadığının altını çizerek, acil hizmeti veren hekimlerin özel olarak eğitimden geçirildiğini ancak aile hekimlerinin böyle bir eğitim almadığına dikkat çekti. "Sağlık Bakanlığı acilleri güçlendirmek yerine buradaki görevi ASM'lere yıkmaya çalışıyor" diyen Ulutaş, aile hekimliğinin koruyucu hizmet verdiğini, bu yüzden acil gibi anında müdahale ve tedavi hizmeti veren bir görevde çalışmayacaklarını açıkladı. Ulutaş, kendilerinin vatandaşın sağlığı için bu görevi reddettiklerini ve torba yasayla gelen bu uygulamayı boykot edeceklerini duyurdu.    

'HASTANIN DA HEKİMİN DE CANI TEHLİKEDE'

Açıklamada diğer illerden gelen Aile Hekim Komisyon Temsilcileri'nden hekimlerde düzenlemeye neden itiraz ettiklerini anlattı. ASM'lerde iş yükünün oldukça fazla olduğunu söyleyen hekimler, vatandaşlara "Siz günde 24 saat çalışarak 150 hasta bakan bir doktorun, 151. hastası olmak ister miydiniz? " diye sordu. Sağlık Bakanlığı'na tepkili olan hekimler, "İş cinayetleri sadece maden ve inşaatlarda gerçekleşmiyor, sağlık hizmetinde de olabiliyor. İstanbul'daki inşaattaki iş cinayetinden önce burada '24 saat çalışma sonucu bir kaza olabilir' diye uyarmıştık, maalesef oldu. Şimdi de sağlık çalışanları için uyarıda bulunuyoruz. Üstelik bu uyarı dikkate alınmazsa hem sağlık çalışanın canı hem de hastasının canı risk altında olacak" diye ifade ettiler.

HALKTAN TALEP YOK!

Yeni torba yasayla hayata geçecek olan nöbet uygulamasıyla ilgili Adana'da yapılan örnek çalışmanın sonucu paylaşıldı ve toplumdan ASM'lerin 24 saat açık olması gibi bir talep olmadığı sonucuna varıldığı açıklandı. Adana'da yapılan örnek uygulamaya göre ASM'lerdeki 530 nöbetin 227'sine nöbet yazılan doktorlar gitmiş ve sadece 22 hasta bakmışlar. Gidilen nöbetlerle tedavi edilen hasta sayısı oranlandığında ise nöbet başına 0,096 hastaya bakılmış. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar katledilen göçmen işçi için sokaktaydı

SONRAKİ HABER

Ataması yapılmayan branş öğretmenleri isyan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...