21 Eylül 2014 09:16

Irmak : Amacımız Kobanê halkının çığlığını dünyaya duyurmak

BM binası önünde açlık grevine başlayacaklarını duyuran DTK Eş Başkanı ve HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, HDP milletvekilleri Kemal Aktaş, Sebahat Tuncel ve DTK İcra Kurulu Üyesi Feleknaz Uca İstanbul'dan Cenevre'ye hareket etti. Gidiş öncesi açıklamalarda bulunan Selma Irmak, eylemlerinin amacının Kobanê halkının çığlığını tüm uluslararası kamuoyuna ve kurumlara duyurmak olduğunu belirtti.

Irmak : Amacımız Kobanê halkının çığlığını dünyaya duyurmak
Paylaş

Kobanê'de incelemelerde bulunduktan sonra Cenevre'ye giderek BM binası önünde açlık grevi eylemi yapacaklarını açıklayan ve aralarında DTK Eş Başkanı ve HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, HDP milletvekilleri Kemal Aktaş, Sebahat Tuncel ve DTK İcra Kurulu Üyesi Feleknaz Uca'nın da bulunduğu heyet sabah saatlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Cenevre'ye hareket etti.

DTK Eş Başkanı Selma Irmak, yolculuk öncesi DİHA'ya eylemlerinin amacına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Eylem programlarının Cenevre'ye gittiklerinde netleşeceğini kaydeden Irmak, birtakım görüşmeler yapacaklarını ve taleplerini ileteceklerini söyledi. Eylemlerinin amaçlarının Kobanê halkının çığlığını başta BM olmak üzere tüm uluslararası kurum ve kuruluşlara duyurmak olduğunu belirten Irmak, öncelikli çağrılarının BM'ye olacağını söyledi.

'BM GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEDİ'

Irmak, "BM önünde bir protesto eylemi olacak. Açlık grevi eylemi olacak. Biliyorsunuz günlerdir Kobanê'de müthiş bir direniş var ve karşısında ise korkunç bir saldırı var. Aldığımız haberler şehre çok yakın bir mesafeye kadar geldiklerine dair. Burada Kobanê halkının kırımla karşı karşıya gelme tehlikesi var. Ve ne yazık ki soykırım tehlikesine karşı önlem almakla mükellef olan BM hala bu konuda bırakın müdahil olmayı açıklama bile yapmış değil. Halkın yaşam güvencesinin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması ve elbette uluslararası güçlere çağrı yaparak oraya askeri destek başta olmak üzere her türlü desteğin sağlanması için her türlü girişimlerde bulunması gerekiyor. Ne yazık ki bu görevini şimdiye kadar yerine getirmedi" diyerek BM'nin sessizlik tutumunu eleştirdi. Bu anlamda eylemlerinin hem BM'nin tutumunu protesto etmek hem de BM'ye görevlerini hatırlatmak olduğunu dile getiren Irmak, bunun yanı sıra Kobanê'deki direnişi, sarf edilen çabayı ve meşru iradeyi de dünyanın tanıması için de BM önünde olacaklarını söyledi.

Irmak, "Bütün dünya IŞİD'i terör örgütü olarak görüyor. Onlara karşı mücadele yürütülmesi gerektiğini söylüyor. Ama sadece söylüyor" diyerek dünyanın IŞİD saldırıları altındaki Kobanê halkına duyarsızlığını eleştirdi. Irmak, "Hala Afrin, Cizire kantonları da içerisinde olmak üzere Kobanê kantonu da meşruiyeti tanınmış, üzerindeki ambargo kaldırılmış ve yeterli desteği almış bir durumda değil. Hala dünya burayı fiili bir yapılanma olarak görüyor. Oysaki 2 yılı aşkın süredir burada bir yönetim oluşturulmuştur. Burada bir irade beyanı vardır. Burada yönetim kurumları oluşmuştur. Gerçekten burada bir inşa süreci var. Buna rağmen tanınmamasında ısrar var. Böyle olunca bir destek de sağlanmıyor. Ve kendini savunması için gerekli teçhizatlara da sahip olamıyor. Örneğin ağır silahları yok. Eğer ağır silahları olsa gerekli teçhizatları olsa üzerinde bu ambargo olmasa zaten hiçbir şeye ihtiyacı olmayacak kendisini savunacak. Bu konuda da biz gerekli girişimlerde bulunmak istiyoruz" diye konuştu.

Uluslararası güçlerin Kürtlere destek sağlayacaklarını söylediklerini ama bundan sadece peşmerge güçlerinin anlaşıldığını belirten Irmak, "Kuşkusuz burada da gerekli desteğin sağlanması gerekiyor. Bunun da çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Nitekim bir süre önce Kerkük'e varan bir IŞİD saldırısı vardı ve bütün Ortadoğu'yu tehdit eden bir durum söz konusu. Ancak Kürtler sadece peşmerge güçleri değildir. Bunun Rojavası da var Şengali'de var. Gerekli silah ve lojistik desteğin sağlanması gerekiyor. Kapıların geçişlere daha rahat olanak sağlanması gerekiyor" dedi.

Durumun ciddiyeti açısından "Şengal'deki tehlike Kobanê için de söz konusu" diyen Irmak, "Oturup toplantı yapacak, görüş alacak zaman geçmiştir. Halk kıyımla karşı karşıyadır. Şengal'deki tehlike Kobanê için de söz konusu. Burada halk direniyor ama tehlike yaklaştıkça da binlerce insan sınır kapısında. Türkiye'nin de bunu tekrar gözden geçirmesi gerekiyor. Türkiye IŞİD'i görüntü vermeden destek verme eyleminden vazgeçmelidir. Kobane halkına desteğini sunmalıdır. Bütün halkların düşmanı IŞİD'dir. Türkiye'nin de düşmanı IŞİD'dir. Türkiye bunu görmek zorunda ve Kobanê halkına gerekli desteği sağlamak zorunda" şeklinde konuştu.(İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Kobanê sınırında asker ve polis saldırısı: 70\'e yakın yaralı

SONRAKİ HABER

Melda Onur: IŞİD\'e karşı tüm kamuoyu birleşmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...