20 Eylül 2014 22:09

Asırlık sinemada telif hakkı yok

Bu yıl Türkiye sinemasının 100. yılı. Bir asırlık sinema geçmişi olan Türkiye’de TV veya başka platformlarda tekrarı yayınlanan filmlerinden medya patronları milyonları bulan gelirler elde ederken oyuncular yıllardır bu filmler için telif hakkı alamadı.

Asırlık sinemada telif hakkı yok
Paylaş

Bu yıl Türkiye sinemasının 100. yılı. Bir asırlık sinema geçmişi olan Türkiye’de TV veya başka platformlarda tekrarı yayınlanan filmlerinden medya patronları milyonları bulan gelirler elde ederken oyuncular yıllardır bu filmler için telif hakkı alamadı. Bu tabloyu değiştirmek için 2009’da kurulan Sinema Oyuncuları Meslek Birliği BİROY,  5 yıllık süreçteki çalışmalarını aktardığı basın toplantısında Altın koza Film Festivali için Adana’da bulunan sinema sanatçıları ile Hilton Oteli’nde bir araya geldi. Yıllardır rol aldıkları film ve dizilerin tekrar yayınlarından telif alamayan oyuncuların teliflerini alarak aynı zamanda oyuncuların geleceklerini koruyacak çalışmalar yürüten BİROY, çalışmaları için oyunculardan daha fazla destek istedi.  

Uluslararası alanda telif sorununu çözmüş telif örgütleri ile sözleşmeler yaptıklarını aktaran BİROY Başkanı Janset Paçal,  yurt içinde telif hakkı için çeşitli platformlara ve TV’lere açtıkları davaların devam ettiğini aktardı. Bu konularda geç bile kalındığının altını çizdi.

Uluslararası alandaki çalışmaları aktaran BİROY Genel Sekreteri Aslı Şahin, İspanyol İcracı Sanatçılar Telif Örgütü AISGE’nin kendilerine destek olduğunu, ilk telifin İspanya’dan geldiğini belirtti.

‘HUKUKSAL ALANDA MESLEK TANIMI ÖNEMLİ’

Türkiye’deki hukuki süreçlerle ilgili bilgileri aktaran Av. Sedef Erken, bir yıl içerisinde somut sonuçlar almaya başlayacaklarını ifade etti. Geçen yıla kadar oyunculuk mesleğinin tanımının olmadığına dikkat çeken Erken, Oyuncular Sendikası’nın çalışması ile mesleklerin tanımlarının yapıldığını ifade etti. Oyuncu Eşref Kolçak, “Bugüne kadar beni niye bulmadınız? 33 yıllık telifimi istiyorum.” diye şaka ile karışık sinema dünyasına sitem etti. (Adana/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

‘Her ezilen Yılmaz Güney’de buldu kendini’

SONRAKİ HABER

Yazarların sendikası 40. yaşında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...