20 Eylül 2014 20:58

Kurtulmuş: Sınırı geçenler 60 bini aştı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, IŞİD’ten kaçan ve dünden itibaren Türkiye'ye alınan Kobanêlilerin sayısının 60 bini aştığını söyledi.

Kurtulmuş: Sınırı geçenler 60 bini aştı
Paylaş

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, IŞİD’ten kaçan ve dünden itibaren Türkiye'ye alınan Kobanêlilerin sayısının 60 bini aştığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş öğleden sonra beraberinde İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile birlikte Suriye sınırında incelemelerde bulunmak üzere Urfa'ya geldi. GAP Havaalanına indikten sonra helikopter ile Kobanêlilerin geçiş yaptıktan sonra ilk durağı olan Suruç ilçesine gelen Kurtulmuş, Kobanêlilerin dün geceden itibaren yerleştirildiği Yatılı Bölge Okulu'na geçti. Burada kalan Kobanêlilerle görüşen ve AFAD yetkililerinden bilgiler alan Kurtulmuş daha sonra okul bahçesinde toplanan kalabalığa hitap etti.

Dünden itibaren sığınmacı kabulüne başladıklarını ve şu ana kadar sınırı geçenlerin sayısının 60 bini aştığını ifade eden Kurtulmuş şöyle konuştu:

"Dün saat 13.00'te IŞİD güçlerinin yaklaşmasıyla sınırın karşı tarafında birikmiş olan Kobanili kardeşlerimizin can güvenliğini sağlamak bakımından onların hızla içeriye alınması kabul edilmesi süreci başladı. Dün akşam itibariyle 5 bin civarında olan bu sığınmacı, göçmen kardeşlerimiz bugün itibariyle 60 bini aşmıştır. Şu anda bulunduğumuz bölgede Yatılı Bölge Okulu'nda 600 Suriyeli, Kobani köylerinden gelmiş olan kardeşlerimiz var. Girenler kayıt altına alınmaya çalışılıyor, kontrollü bir şekilde sınırdan alınıyorlar. Maalesef IŞİD'in Kobani bölgesine yapmış olduğu saldırılar sonunda yaklaşık 20 köyün IŞİD kuvvetleri tarafından ele geçirilmesiyle birlikte oradan çok hızlı bir şekilde sınırımıza doğru bir göç dalgası geldi. Önceki gün başlayan bu hareketlilik karşısında ilgili birimlerimizce en iyi senaryodan en kötü göç senaryosuna kadar hepsine hazırlıklı olduk. Bu çerçevede 100 bini aşkın bir göçmen kitlesinin buraya gelmesi olasılığı dahi masadaydı. Dün itibariyle saat 13.00'te IŞİD güçlerinin yaklaşmasıyla sınırın karşı tarafında birikmiş olan Kobanili kardeşlerimizin can güvenliğini sağlamak bakımından onların hızla içeriye alınması kabul edilmesi süreci başladı. Biz, bize yardım çığlığı atarak elini uzatan herkese karşı elimizi uzatmak, evimizi açmak durumundayız. Suriye'den gelen kardeşlerimizin etnik kökeni, mezhebi, dini ne olursa olsun hepsini kabul etmek durumundayız."

Türkiye sınırları içerisinde 1 milyon 250 binin üzerinde Suriyeli göçmenin olduğunu söyleyen Kurtulmuş; “Bir gün içerisinde Kobani bölgesinden 60 bin kişiyi Türkiye, sınırları içerisine aldı. Ayrıca yaklaşık 30 bin civarında Yezidi, Türkiye sınırları içerisine kabul edildi. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz ama esas beklediğimiz hiçbir kardeşimizin göçmen durumuna düşmemesidir" diye konuştu. (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Kağıthane\'de inşaatta göçük : 1 kişi toprak altında kaldı

SONRAKİ HABER

Tema işçileri toplantılarını sürdürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...