20 Eylül 2014 08:04

Serbest kalan konsolosluk personeli Ankara'da

Irak'ın Musul kentinde IŞİD militanları tarafından kaçırılan Musul Başkonsolosu ile beraberindeki 48 rehine bu sabah Türkiye güvenlik güçlerine teslim edildi. Rehineler, Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla birlikte Ankara'ya geldi.

Serbest kalan konsolosluk personeli Ankara\'da
Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD tarafından rehin tutulan Musul Başkonsolosu ve 48 çalışanının bu sabah saat 05.00 sıralarında Türkiye'ye giriş yaptığını söyledi.

Temaslarda bulunmak için Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Musul başkonsolosu ve çalışanları bu gece sabaha karşı ülkemize getirdik" dedi. Davutoğlu, Urfa sınırından Türkiye'ye giriş yapan Musul Başkonsolosu ve çalışanlarının kent merkezine götürülerek sağlık kontrolünden geçirileceğini ifade etti. 

DAVUTOĞLU'YLA BİRLİKTE ANKARA'YA GİTTİLER

Başbakan Davutoğlu, kurtarılan rehinelerle buluşmak için Azerbaycan gezisini yarıda keserek Şanlıurfa GAP Havalimanı'na geldi. Kurtarılan konsolosluk çalışanlarıyla tek tek kucaklaşan Davutoğlu, küçük rehineler Kuzey ve Ela'ya yakın ilgi gösterdi. Davutoğlu, ''Devletinize güvendiniz, hükümetinize ve bizlere güvendiniz, biz de size güvendik. 'İki bayramı birden yapacağız inşallah' demiştim, Allah nasip etti yaptık. Allah sizi bir daha ailelerinizden ayırmasın.'' dedi.

Davutoğlu, daha sonra uçağa rehinlerle birlikte yürüyerek gitti. Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, en küçük rehine Ela Ercan'ı uçağa kadar kucağında taşıdı. Şanlıurfa GAP Havalimanı'ndan özel uçak 'TUR' ile yola çıkan rehineler, Davutoğlu ve beraberindeki heyetle birlikte Ankara Esenboğa Havalimanı'na gitti.

DAVUTOĞLU: BUGÜN BAYRAM GÜNÜ

Başbakan Davutoğlu, IŞİD'in elindeki konsolosluk görevlisi 49 kişinin serbest kalmasıyla ilgili Esenboğa Havalimanı'nda konuştu. Davutoğlu'nun açıklamasından satır başları şöyle;

"- Bugün bir bayram günüdür.

- Sadece Musul'dan gelen vatandaşlarımızın ve aileleri için değil bütün milletimiz için bir bayram günüdür.

- Baş eğmediler, dim dik durdular. Neyi temsil ettiklerinin bilinciyle devletlerine ve milletlerine güvendiler.

- Hepsine teşekkür ediyorum, hepsini sizler adına bağrıma basıyorum.

- Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve Hükümetine güvenin dedik, güvendiler.

- Bu zaman zarfında ailelerimizi provoke etmek için çok çalışan oldu. 

- Bugün bu manzara dünyaya ve o provokatörlere gösterdi ki, bu devleti idare eden yetkililer kendi vatandaşının bir tek saç telini bile dünyaya değişmez.

- Onların bir tek saç teline zarar gelmesinden bütün makamları terk ederiz, bütün mevkilerden fedakarlık ederiz, canımızdan bile fedakarlık ederiz ki, tek bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kılı bile incinmesin.

- Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Başbakanlığı döneminde bu meseleyi doğrudan takip etti.

- Onların çocuklarını kendi çocuklarımız, kendi torunlarımız gibi öptük. Onların kokusunda Musul'daki kardeşlerimizin kokusunu duyduk.

- Bütün güvenlik güçlerimize, dışişleri, içişleri ve emniyet camiasına teşekkür ediyorum.

- MİT teşkilatımıza teşekkür ediyorum.

- Öyle isimsiz kahramanlar var ki bu yolda... O isimsiz kahramanları selamlıyorum. Allah onlardan razı olsun. 

- Ve onlara diyorum ki; sizler o millet adına hareket ettiniz. Bütün bu emeği sarf eden her bir kardeşimizin hukukunu sonuna kadar koruyacağız. 

- Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük bir devlettir. Büyüklüğünü her zaman göstermiştir, şimdi de göstermektedir.

- Son mesajımda uluslararası topluma. Biz ayrılığın ne olduğunu son 3 ayda derinden hissettik. Kaygıyla beklemenin nasıl bir ızdıraplı süreç olduğunu hissettik. Zulme sessiz kalanlara sesleniyorum. Biz güçlü bir devlet olarak bu kardeşlerimizi buraya getirdik. Ama ya vatanlarına evlerine kavuşamayanlar? Onlara kim sahip çıkacak? Onlara sahip çıkmanın vaktidir. O yetimlere sahip çıkmanın vaktidir.

- Bizi bu kardeşlerimize sınırlarımızı açtığımız için tenkit edenlere sesleniyorum. Nasıl bu kardeşlerimizin canı bizim için önemliyse, Suriye ve Irak'ta yaşayan kardeşlerimizin canı azizdir. Bize doğru Anadolu topraklarına sığınmaya gelen kim olursa kimsin diye sormayız, mezhebin ne diye sormayız.

- Anadolu topraklarıyı ana kucağıdır gelir deriz. Çünkü biz insanı yaşat ki devlet yaşasın felsefesinden geliyoruz. Mazlumlara sahip çıkanın duası kabul olur.

- Dünyanın neresinde olursa olsun tek bir mazlumun gözyaşını silmek bize nasipse, o gözyaşını silmek için bir dakika bile beklemeyeceğiz.

- Allah devletimize zeval vermesin. Milletimizi aziz eylesin. Allah bir daha milletimize böyle ayrılıklar yaşatmasın. Allaha emanet olun."

TWİTTER HESABINDAN DUYURDU

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Musul'da rehin tutulan 49 vatandaşın serbest kalması ile ilgili olarak Twitter hesabından da açıklama yaptı.

Davutoğlu, "Aziz milletimin gözü aydın. Irak'ta alıkonulan vatandaşlarımızı bugün sabah 5'te ülkemize getirdik. Bu süreçte vakur duruşunu bozmayan ailelere kalpten teşekkür ediyorum. Hepsine büyük geçmiş olsun. Bu süreçte büyük çaba gösteren başta MİT Müsteşarımız Hakan Fidan olmak üzere tüm görevlilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Çok zor bir dönemin geçiren ve bugün ülkelerine dönen vatandaşlarımı gönülden kucaklıyorum. Tekrar gözümüz aydın" dedi.

Irak'ta rehin alınmalarının ardından Suriye'ye geçirildiği bildirilen 49 rehine bu sabah Akçakale Sınır Kapısı'na giden Urfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, MİT Bölge Başkanı'nın da aralarında bulunduğu görevliler tarafından teslim alındı. Güvenlik önlemleri arasında teslim alınan 49 rehine araçlarla kent merkezindeki bir kamu kurumu binasına getirildi. Rehinelerin tutulduğu kamu kurumu binası çevresinde önlemler artırılırken, rehin tutulanlardan bir kişinin yakını da bölgeye geldi. Yeğeninin özel harekatçı olduğunu ve Irak'ta rehin alındığını ifade eden ismini açıklamayan kişi, rehinelerin serbest bırakılmasının ardından beklemeye başladığını ifade etti.

YENİ KIYAFETLER GETİRİLDİ

Vali Küçük'ün ayrılması ardından rehinelerin götürüldüğü kamu kurumuna bir araçla yeni kıyafetler de getirildiği de görüldü. Polisler tarafından otomobillerle getirilen yeni kıyafetler görevliler tarafından rehinelerin bulunduğu binaya götürüldü.

11 HAZİRAN'DA REHİN ALINMIŞLARDI

Özel Harekat polisleri tarafından korunan Musul'daki Türkiye Başkonsolosluğu, 11 Haziran'da 900'den fazla IŞİD militanı tarafından ablukaya alınmış, olayın akabinde de Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 49 konsolosluk çalışanı rehin alınmış ve binadaki Türkiye bayrağı indirilmişti..

ERDOĞAN: BAŞARILI BİR OPERASYON YAPILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD örgütünün elindeki 49 Türkiyeli rehinin Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Erdoğan, "Milli İstihbarat Teşkilatımız, alıkonulma hadisesinin başlamasından bugüne kadar meseleyi çok hassas şekilde sabırla, özveriyle takip etmiş; nihayetinde başarılı bir kurtarma operasyonu yapmıştır" dedi.

Erdoğan'ın yazılı açıklaması şu şekilde:

"Önceden planlanmış, tüm detayları hesap edilmiş, tam bir gizlilik içinde bugün gece boyu devam ederek, sabaha karşı başarıyla tamamlanan bu operasyondan dolayı, Sayın Başbakan ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum.

Milli İstihbarat Teşkilatımız, alıkonulma hadisesinin başlamasından bugüne kadar meseleyi çok hassas şekilde sabırla, özveriyle takip etmiş; nihayetinde başarılı bir kurtarma operasyonu yapmıştır. Müsteşarımızdan sahada operasyona katılan görevlilerimize kadar Milli İstihbarat Teşkilatımızın her bir mensubuna da şahsım, ülkem ve milletim adına teşekkür ediyor; bu büyük başarılarından dolayı kendilerini yürekten tebrik ediyorum"

"AİLELERE ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM"

"Elbette, en başından itibaren sabırla ve metanetle bekleyen Musul Başkonsolosluğu personelimiz ve aileleri en büyük teşekkürü hakediyorlar. Şu anda ülkemize intikal etmiş olan personelimize de geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, teşekkür ediyor; ailelerine, uzun ve sabırlı, aynı zamanda inançlı ve umutlu bekleyişlerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum.

Hadisenin vuku bulmasından itibaren ne yazık ki ülkemiz içinde ve dışında hadiseyi istismar etmek, bu hassas süreci sabote etmek için çeşitli girişimler olmuş; özellikle bazı çevreler ve bazı medya kuruluşları tarafından son derece sorumsuz tavır sergilenmiştir. Buna rağmen, süreç boyunca sorumlu, soğukkanlı ve sağduyulu yayıncılık yaparak alıkonulan vatandaşlarımızın can güvenliğine hassasiyet gösteren tüm medya kuruluş ve çalışanlarına da teşekkür ediyorum"

"OPERASYON SON DERECE BAŞARILI BİÇİMDE YÜRÜTÜLDÜ"

"Operasyonun son derece başarılı biçimde yürütülmüş, vatandaşlarımızın Türkiye'ye intikal ettirilmiş olması, Büyük Türkiye'nin ulaştığı seviyeleri göstermesi bakımından da son derece önemlidir ve değerlidir.

Rabbim, ülkemizi ve milletimizi bir daha böyle büyük imtihanlara düçar etmesin diye dua ediyorum.

Tekrar kurtarılan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor; Sayın Başbakanımıza, Hükümetimize, Milli İstihbarat Teşkilatımıza, katkısı olan tüm dost ve kardeşlerimize teşekkür ediyor, milletimizin gözü aydın diyorum."

3 REHİNENİN YAKINI: BİRİLERİ ZAFER ÇIĞLIĞI ATMASIN

REHİN POLİS: BU HAFTA SERBEST BIRAKACAKLAR

Konsolosluk görevlilerinden Yozgatlı polis memuru Doğan Yıldız'ın anne ve babası müjdeli haberi alır almaz Ankara’ya gitti. Doğan Yıldız'ın kayınpederi ve amcası Ömer Yıldız, "Dün 7 dakikalığına bir müsaade vermişler, telefonda ailesiyle konuşmuş. 'Bu hafta içerisinde bizi bırakacaklar, korkmayın, merak etmeyin.' demiş. Bu hafta içinde bırakacaklar derken, bu gece bıraktılar. Çok mutluyuz, Allah razı olsun." dedi.

KILIÇDAROĞLU: ÖZGÜRLÜĞE VE ÜLKENİZE HOŞ GELDİNİZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kurtarılan rehinelere "Özgürlüğe ve ülkenize hoş geldiniz" dedi. Yazılı açıklama yapan Kılıçdaroğlu mutluluğunu ifade ederken operasyonda emeği geçen herkesi de kutladı. Kılıçdaroğlu, "IŞİD terör örgütü elinde 101 gün rehin kaldıktan sonra kurtarılan kardeşlerimize, vatandaşlarımıza ‘özgürlüğe, vatanınıza hoş geldiniz’ diyorum. Rehinelerimizin kayıpsız ve sağlıklı kurtarılmış olmalarınndan büyük bir mutluluk duydum. Vatanımızın özgür topraklarına, ailelerine, yakınlarına ve özgürlüklerine kavuşan vatandaşlarımıza geçmiş olsun, aileleriyle milletimize de gözünüz aydın diyor, kurtarma operasyonunun düşünülmesi, planlanması, uygulanması ve tam istediğimiz gibi sonuçlandırılmasında payı, katkısı, emeği olan herkese teşekkür ediyor, sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum" dedi. 

ŞAMİL TAYYAR: CIA HAMLESİ

AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ise, IŞİD tarafından rehin alınan Musul Başkonsolosu ve 48 çalışanın serbest bırakılmasının bir CIA hamlesi olduğunu ileri sürdü. Şamil Tayyar, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "IŞİD operasyonuna Türkiye'nin katılmama gerekçelerinden biri rehinelerdi. Bu kritik süreçte serbest bırakılması CIA'nın bir hamlesidir.” dedi. 

Tayyar, şunları paylaştı: “Türkiye'ye getirilen diplomatlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum, hepimizin gözü aydın. IŞİD operasyonuna Türkiye'nin katılmama gerekçelerinden biri rehinelerdi. Bu kritik süreçte serbest bırakılması CIA'nın bir hamlesidir. Türkiye ile IŞİD arasında irtibat kuran geri zekalılar herhalde yeni oyunu fark etmiştir. IŞİD tuzağına sazan gibi atlamayıp ABD'yi köşeye sıkıştıran ve diplomatları kurtaran hükümetimiz ve MİT'i kutluyorum.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Rezalete beş kala!

SONRAKİ HABER

IŞİD’ten kaçanların aklı, geride bıraktıklarında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...