19 Eylül 2014 17:38

Altın Koza kısalarını seçti

Altın Koza Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen “Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması” ve “Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması”nın sonuçları açıklandı.

Altın Koza  kısalarını seçti
Paylaş

Altın Koza Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen “Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması” ve “Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması”nın sonuçları açıklandı.

Filmlerin kurmaca, belgesel, deneysel ve canlandırma dallarında değerlendirildiği yarışmada, kurmaca dalında en iyi film ödülü, Fransa’dan Lionel Kaplan’ın “Lucie’nin Sorunu” (Trouble with Lucie) isimli filminin oldu. Film, yönetmen olmak isteyen bir aktristin gerçekle kurguyu buluşturan hikayesini anlatıyor. Yarışmada Türkiye’den Turgay Kural’ın yönettiği “Cibik” (Reed) ise belgesel dalında en iyi film ödülüne layık görüldü. Film, zor koşullarda yaşayan sazlık işçilerinin çok düşük ücretlerle geçimlerini sağlama ve borçlarını bitirme mücadelelerini anlatıyor. Deneysel dalında en iyi film ise, Yunanistan’dan Rinio Dragasaki’nin yönettiği “Okul Bahçesi” (Schoolyard) oldu. 1983 yılının Arjantin’ininde kendisini hasta babasının bakımına adayan ve gün geçtikçe kendi içine daha çok kapanarak gerçeklikle yüzleşmeyi reddeden bir kadının hikayesini anlatan Fransız-Arjantin ortak yapımı, “Baba” (Father), yarışmanın en iyi canlandırma filmi seçildi. Juri Özel Ödulu ise,  tatil için ciktiklari kara yolu üzerinde beklenmedik olaylarla karşılaşan bir ailenin başına gelenlerin anlatıldığı “Ailevi Heyecanlar” (Family Thrill)’in oldu. Bu filmin yönetmeni Dimitri Stratakis.

ÖĞRENCİ FİLMLERİ KOZA’DA YARIŞTI

Festival kapsamında gerçekleştirilen Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda ise, kurmaca dalında en iyi film, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Mahmut Telci’nin yönettiği “Tatmin” oldu. Hayatındaki tatminsizlikleri görevini kötüye kullanarak kapatmaya çalışan komiser Cemil’in hikayesini anlatan film, Cemil’in arkadaşlarıyla, meslektaşlarıyla, üsleriyle, sıradan insanlarla ve kadınlarla arasındaki ilişkiyi gözetlerken toplumdaki erkeksi yapıyı irdeliyor. En iyi belgesel seçilen film ise, yönetmenliğini Mehmet Emre Gül’ün yaptığı “Benden Önce”. Selçuk Üniversitesi yapımı olan film, zihinsel engelli 56 yaşındaki oğlunun, kendisinden önce ölmesini isteyen 76 yaşındaki İfakat’ın öyküsünü anlatıyor. En iyi deneysel dalında ise Selçuk Üniversitesi’nden Naci Anıl Konya’nın yönetmenliğini yaptığı “O2 (Oksijen)” seçildi.

Canlandırma dalında en iyi film ödülü ise, Ethem Onur Bilgiç’in yönettiği Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi yapımı “Salkım Söğüt” un oldu. Film, Nazım Hikmet’in ‘Salkımsöğüt’ filminin serbest canlandırma uyarlaması… Yarışmada, belgesel dalında yarışan “Heykel A.Ş” ise, jüri özel ödülüne layık görüldü. Yönetmenliğini Tuna Tetik’in yaptığı film, Bahçeşehir Üniversitesi yapımı. Bu film, Kent yaşamı içinde her gün önlerinden yüzlerce kişinin geçtiği ‘alışılmışın dışında’ heykeller ve onlarla beraber yaşayanların samimi ve özgün yorumlarını içeriyor.

ULUSAL YARIŞMA SONUÇLARI YARIN AÇIKLANACAK

Altın Koza Film Festivali’nde “Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması”nın sonuçları yarın açıklanacak. Festivalde sona yaklaşılırken 12 filmin finalist olarak yarıştığı “Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması” sonuçları için heyecanlı bekleyiş başladı.

Filmleri, başkanlığını yönetmen Reha Erdem’in yaptığı jürideki yapımcı Nida Karabol, yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, oyuncular Ahu Türkpençe ve Ayberk Pekcan, müzisyen Tamer Çıray ile görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki değerlendiriyor.

En iyi film seçilecek esere 350 bin lira ödül verilecek yarışmada yer alan film ve yönetmenleri şöyle: Balık (Derviş Zaim), Beni Sen Anlat (Mahur Özmen), Deniz Seviyesi (Nisan Dağ-Esra Saydam), Firak (Halil Özer), Gittiler: Sair ve Meçhul ( Kenan Korkmaz), İçimdeki Balık (Ertan Velimatti Alagöz), Neden Tarkovski Olamıyorum? (Murat Düzgünoğlu), Nergis Hanım (Görkem Şarkan), Silsile (Ozan Açıktan), Toz Ruhu (Nesimi Yetik), Yağmur-Kıyamet Çiçeği (Onur Aydın), Yola Çıkmak (Evren Erdem) (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Fransa’dan IŞİD’e ilk hava saldırısı

SONRAKİ HABER

Yolları kapanan köylüler, ulaşımı durdurdu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...