19 Eylül 2014 17:22

Türk: IŞİD ile işbirliği içindeki Türkiye ateşle oynuyor

Norveç Büyükelçisi Janis Bjorn Kanavın, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk'ü makamında ziyaret etti. Müzakere süreci ve Rojava ile Şengal'de yaşananların görüşüldüğü ziyarette Türk, IŞİD ile işbirliği içinde olduğu yönünde güçlü bir algının var olduğu Türkiye'nin büyük bir ateşle oynadığını söyledi.

Türk: IŞİD ile işbirliği içindeki Türkiye ateşle oynuyor
Paylaş

Norveç Büyükelçisi Janis Bjorn Kanavın, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk'ü makamında ziyaret etti. Başbaşa yapılan özel görüşme öncesi Türk ve Kanavın, basın mensuplarının önünde kısa bir sohbet gerçekleştirildi. Yapılan sohbette Türk ve Kanavın, Rojava ile Şengal'de yaşanan çatışmalar üzerine konuştu. Türk, Şengal'de yaşanan çatışmalar nedeniyle Mardin'e yerleşen 3 bin Êzidî yurttaşın olduğunu belirterek, iki gündür Kobanê'de de yaşanan çatışmalar üzerinde durdu. Bunun kendilerini ciddi anlamda üzdüğünü dile getiren Türk, "Ama ne yazık ki Kürt halkına yapılan bu kadar olaya tüm devletler sessiz kalmaktadır. Halbuki Kürt halkı hiçbir devlete saldırmadı, hiçbir toprağı ele geçirmedi. Sadece kendi kutsal topraklarında özgür bir şekilde yaşamak istiyor" dedi.

Türkiye'nin IŞİD ile işbirliği içinde olduğunu da ifade eden Türk, bu konuda şunları söyledi: "Bugün devletin, IŞİD ile işbirliği içinde olduğuna ilişkin bir algı var. Ve bu algı halklar arasında devam ederse bu büyük bir felaketin başlangıcı olur. İşte bizler dünyanın bunu demesini istiyoruz. Bunun önünün kapatılmasını istiyoruz. Türkiye adeta büyük bir ateşle oynuyor."

Türk, Kürt halkı olarak hiçbir zaman savaş istemediklerini, sadece halkların kardeşliği, özgürlüğü ve eşitliği için mücadele ettiklerini kaydederek bunun halkların menfaati için olduğunu vurguladı. Türk, büyük devletlerin Kürt sorununu artık dile getirmesi ve bunu çözmeye çalışmaları gerektiğine de değinerek, "Bizler artık devletlerin kulağına Kürt halkına yapılanların gitmesini istiyoruz. Kürt sorununun çözümü konusunda Sayın Öcalan büyük çabalar harcadı. Bizler aynı şekilde sorunun çözümü için Türkiye'nin de daha çözümcül ve akılcıl bir şekilde davranmasını istiyoruz. Bugün Türkiye bir yandan barış diyor. Diğer yandan da IŞİD çetelerine yardımcı oluyor. İşte devletler bunu sorgulayabilir. Dünya bu sorunu çok iyi araştırmalıdır" dedi.

Sözlerinin devamında Kobanê'de yaşanan çatışmalarında üzerinde duran Türk, sözlerini şöyle noktaladı: "Bugün Kobanê'de insanlar canlı canlı çukurlara konularak üzerine dökülen benzinle yakılıyor. Peki bunlar insan değil mi? Amacımız halklara karşı düşmanlık değildir. Bizler sadece sınırları aşarak halklar arasında beraberlik sağlamak istiyoruz. Kürt halkı kendi özgürlüğüne kavuşmayıncaya kadar bir demokrasiden bahsedilemez. Bir istikrardan bahsedilemez. Bunu söylemek isteyenler ilk önce Rojava'da yaşananlara baksın."

Norveç Büyükelçisi Janis Bjorn Kanavın ise barış sürecinde kendilerine düşen görevi yerine getireceklerini ve gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi.
Kanavın, barış sürecine ilişkin heyetlerle de görüşmeler yapacaklarını belirterek "Bizlerde tabi ki demokrasinin öncülüğünü yapıyoruz. Bu konuda bize düşen görevleri her zaman yapmaya hazırız" dedi.

Yapılan görüşmenin ardında Türk ve Büyükelçi Kanavın görüşmelerini sonlandırarak vedalaştı. (Mardin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Soma Holding patronu için yeniden suç duyurusunda bulunulacak

SONRAKİ HABER

Ala’ya IŞİD soruları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...