19 Eylül 2014 11:41

Kobanê'de direniş sürüyor

IŞİD'in saldırılarından kaçan ve sınırda bekletilen Kürtlerin, çatışmaların sınıra yaklaşması üzerine hedef olmamaları için geçişlerine izin verilmeye başlandı.

Kobanê\'de direniş sürüyor
Paylaş

SON GELİŞME: 00.05 ANF: YPG kaynaklarından alınan bilgilere göre Serêkaniyê'nin güneyindeki El Nugra ve Temad köylerinde IŞİD'e ait iki askeri araca YPG savaşçıları tarafından eylem düzenlendi. Çıkan çatışmalarda araçlar imha edilirken, en az 25 IŞİD'linin öldürüldüğü bildirildi.

23.55 HATİP DİCLE: KOBANÊ ASLA DÜŞMEYECEK

23.42 DİHA: Aralarında DTK Eş Başkanı Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP milletvekilleri Ayla Akat ve İbrahim Binici'nin de bulunduğu heyet, Kobanê'de gerçekleştirdikleri bir dizi görüşmenin ardından Suruç'a döndü. Heyet adına açıklamada bulunan Selma Irmak, YPG ve YPJ güçlerinin büyük bir direniş sergilediğini, çatışmaların yer yer devam ettiğini dile getirdi. Bazı yayın organlarında "Kobanê düşüyor" tarzında haberler yayınlandığına değinen Irmak, bu söylemlerin tamamen yalan olduğunu dile getirdi. YPG ve YPJ güçlerinin Kobanê'yi savunduğunu kaydeden Irmak, halkın moralli olduğunu aktardı.

23.05 DİHA: Pek bölge ilinden yurttaşlar Kobanê sınırına doğru yola çıktı. Hakkari de bu kentlerden biri. Hakkari'den çok sayıda yurttaş, IŞİD'in saldırısı altında bulunan Kobanê için sınıra hareket ederken, Kobanê'de geçen aylarda yaşamını yitiren YPG Kobanê komutanlarından Fazıl Kapalak'ın (Kendal Dewran) ailesi de sınıra hareket edenler arasında yer aldı.

22.42 Mutlu Çiviroğlu: Kobanê'den gelen habere göre yeni bir grup HPG gerillası şehre ulaşmış. Halk kutlamalar için sokaklarda.

20.34 DİHA: IŞİD'in Kobanê Kantonu'na yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda yaralanan 3 kişi Urfa'daki hastanelerde tedavi altına alındı.

Ahmet Mustafa (22), Ömer Hamo (18) ve Delil Hiso (21) ile sınırda çıkan olaylara yaralanan 8 yaşındaki Mihriban Bozan ilk müdahaleleri yapılmak üzere Suruç Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yapılan müdahalenin ardından yaralılar ambulanslarla Urfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Yaralılardan Ahmet Mustafa'nın durumunun kritik olduğu öğrenildi.

Ayrıca gün içersinde IŞİD saldırılarından dolayı zorunlu göçe maruz kalan Kobanêliler sınırda beklerken, polis ve askerin saldırısı sonucu gazdan etkilenen Emine Bozan mayınlı araziye girerek mayına basmıştı. Bozan'ın sol ayağını kaybettiği patlamada kızı Mihriban Bozan da bacağından ve yüzünden yaralandı.

15 Eylül'den bu yana Urfa'ya getirilen yaralıların sayısı 12'ye çıktı.

20.02 CİHAN HABER AJANSI: IŞİD'DEN KAÇANLAR YİBO'LARA YERLEŞTİRİLİYOR

IŞİD tehdidinden kaçan ve dün öğleden itibaren geçmek için bekledikleri Suruç sınırından bugün valilik tarafından verilen izinle Türkiye'ye alınan Suriyeli Kürt sayısının yaklaşık 6 bine yaklaştığı öğrenildi. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine geçen ve sınır hattına yakın bir noktada bekleyen yaklaşık 600 Suriyeli Kürt, burada hazır bekletilen dolmuşlara gruplar halinde bindirilerek Suruç'a bağlı Aligör Mahallesi'nde bulunan Aligör Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'na götürüldü.

Suruç-Mürşitpınar sınır hattında bekleyip burada dolmuşlara bindirilen Suriyeliler polis ve jandarmanın eşlik ettiği konvoylarla YİBO’ya götürülürken, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkilileri ve Birleşmiş Milletler'e ait iki cipin keşif ve gözlem yaptıkları görüldü. Ayrıca Kızılay yardım TIR'ı da Suriyeli Kürtlere dağıtılmak üzere YİBO’ya erzak ve gıda getirdiği görüldü.

Suriyeli Kürtlerin YİBO'da isim kayıtları yapıldıktan sonra referans olan yakınlarının yanına gitmelerine izin verileceği öğrenildi. Yakını ve referans olmayanların ise YİBO ve ilçedeki spor salonu ile resmi kurumların misafirhanelerine yerleştirileceği belirtildi.

19.12 IŞİD'in saldırılarına karşı direniş halinde olan Kobanê halkı ile dayanışma göstermek amacıyla on binlerce yurttaşın akın ettiği Urfa'nın Suruç ilçesinde, Kobanê sınırında kurulan çadıra polis ve askerlerce müdahalede bulundu. Müdahale üzerine çatışmalar başladı.

İKİ GÜNDE 86 IŞİD'Lİ ÖLDÜRÜLDÜ

IŞİD'in saldırılarından kaçan ve sınırda bekletilen Kürtlerin, çatışmaların sınıra yaklaşması üzerine hedef olmamaları için geçişlerine izin verilmeye başlandı.

IŞİD tehdidinden kaçan yüzlerce insanın toplandığı Suruç Dikmetaş köyünün karşısındaki köylerden çatışma sesleri duyulmaya başladı. Çatışmaların sınırda bekleyenlere yaklaşması üzerine sınırda bekleyenlerin hedef olmaması için sınırdaki kürtlerin geçişlerine, saat 13.00'den itibaren izin verilmeye başlandı.

Sınırdan geçmelerine yönelik verilen kararın ardından bölgede güvenlik güçlerince yoğun önlem alındı ve koridor oluşturuldu. Koridorun oluşturulmasının ardından sınır telleri kesildi ve sınırda bekleyen Kürtlerin geçişine izin verildi. Yanlarındaki eşyalarıyla sınırı geçen çoğunluğu kadın ve çocukların, AFAD görevlilerinin bölgede kurulu çadırlarda kayıtlarının yapılmasının ardından Türkiye'deki yakınlarının yanına gitmelerine izin verileceği ya da kampa yerleştirileceği bildirildi.

MERMİLER SINIRA DÜŞTÜ

Suriyelilerin geçişi sırasında IŞİD’in ilerleyişini sürdürdüğü ve bu sırada sık sık çatışma seslerinin geldiği duyuldu. Sınır hattına yakın bölgedeki Suriye köylerinde duyulan patlama ve silah sesleri tedirginliğe yol açarken, bazı mermilerin ise sınırı aşarak Türkiye topraklarına düştüğü görüldü.

Geçişlerin halen devam ettiği sınır hattında Türkiye'ye gelen Suriyelilerin bitkin ve yorgunlukları göze çarparken, bazı Suriyelilerin gözyaşı döktüğü, bazılarının ise teşekkür ettiği görüldü.

DAVUTOĞLU: SURİYELİLERİN TÜRKİYE'YE GEÇİŞİ İÇİN TALİMATI VERDİK

Başbakan Davutoğlu, Suriye'den 4 bin kişinin Türkiye sınırına geldiğini belirterek, "Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Suriye'den veya herhangi bir ülkeden ölüm karşısında sığınacak bir yer olarak Anadolu'yu gören kardeşlerimiz sınırımıza geldiğinde, etnik ve mezhebi ayrım göztemden hepsini aldık, alıyoruz ve alacağız" dedi.

Davutoğlu şunları söyledi, "Biz çözüm sürece toplantısında zaten muhtemel senaryolar üzerinde durmuştuk ve gerek AFAD'dan sorumlu başbakan yardımcımız Numan Bey'e, gerekse İçişleri bakanımıza, Savunma bakanımıza, bütün ilgili arkadaşlara bu konuda her türlü tedbirin alınması ve orada mahsur kalan, güvenilir bir sığınak arayan kardeşlerimize yardımcı olunması talimatını vermiştik.
Olayların bu kadar tırmanması ihtimalini gözettik ama ilk aşamada ihtiyaç hissedilen şey, insani yardımdı. Valilerimiz dün akşam itibariyle talimatlandırılmışlardı. Her türlü ihtiyaçların giderilmesi için, bugün iki saat kadar önce yoğun bir talep olması, yoğun bir göç dalgası olabileceği ihtimali ortaya çıktığında, yaklaşık 4 bin kişilik Suriyeli kardeşimizin sınıra dayandığı bilgisi gelince biraz önce hem İçişleri bakanımızla konuştum, hem de AFAD'dan sorumlu Başbakan yardımcımız Numan Bey'le bu haberler gelir gelmez, bir buçuk saat önce görüştük ve gerekli talimatları verdik. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da, Suriye'den ya da herhangi bir ülkeden, ölüm karşısında sığınacak bir yer olarak Anadolu'yu gören kardeşlerimiz sınırımıza geldiğinde etnik ve mezhebi ayrımı gözetmeden hepsini alıyor, alacağız. Şu anda da bu girişler başladı. Tabii çok ani bir gelişme olduğu için süratle arkadaşlarımız organize olmaya çalışıyorlar”

TEPKİ GÖSTERENLERE SALDIRI OLMUŞTU

IŞİD saldırıları sonucu Kobanê’den kaçan ve geçişlerine izin verilmediği için sınır hattında bekleyen Kürtlerin, sınırdan alınmamasını protesto eden halk tellerin olduğu bölgeye yönelince asker ve polis saldırdı. Biber gazlı ve tazyikli suyla yapılan saldırının ardından kalabalık, sınır hattından uzaklaşınca asker ve polis Suriyelilerin beklediği bölgeye 200 metre uzaklıkta barikat oluşturarak, sınır hattına geçişlere izin vermedi.

BİR KADIN MAYINA BASTI

Bu gerginlik sırasında sınıra doğru gelen 50 yaşlarındaki bir kadının bastığı mayın infilak etti. Patlamada yaralanan kadın, battaniye ile sınır tellerinden geçirildi ve otomobille Suruç Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Sınırda yaşanan gerginlik ve sınır hattında bekleyiş devam ediyor.

IŞİD'E KATILMAK İSTEYEN 11 KİŞİ YAKALANDI

Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinden Serekaniyê'ye geçmeye çalışan ve IŞİD'e katılmaya çalıştıkları ortaya çıkan 6 kişinin, sınırda nöbet tutan askerler tarafından yakalandığı belirtildi. M.A. (23), A.İ. (20), S.M. (19), S.B. (19), İ.Z. (23) ve A.Y. (18) adlı kişiler sağlık kontrolünden geçirilmek amacıyla Ceylanpınar Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

Öte yandan Urfa'nın Akçakale ilçesi yakınlarında sınırdan Til Ebyad kentine geçmeye çalışan 5 kişi yurttaşlar tarafından fark edildi. Yurttaşların 5 kişinin yakalanması için polise haber vermesi üzerine polisler tarafından yakalandığı öğrenildi. Urfa'ya götürülen 5 kişinin polisler tarafından Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sakladığı belirtildi. Durumu haber alan çok sayıda yurttaş, polislerin onları hastanede saklamalarına tepki gösterdi. Yurttaşların hastane önündeki bekleyişleri devam ederken, polis çok sayıda zırhlı araçla hastanenin önünde geniş önlem aldı.

SINIRA GİDEN YURTTAŞLARA SALDIRI



Urfa'nın Suruç ilçesine bağlı Oğan (Dikmetaş) köyünde, IŞİD'in saldırısı altındaki Kobanê Kantonu'nda direnen halkla dayanışmak ve verilen direnişe destek olmak için kurulan çadır alanına giden yurttaşlara polis ve askerlerce müdahalede bulunuldu. Bölge'nin birçok merkezinden gün boyu insanların aktığı, aralarında HDP milletvekilleri İbrahim Ayhan, İbrahim Binici, Faysal Sarıyıldız, Selma Irmak, Ayla Akat ve DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek'in de bulunduğu kitleye, bölgeye sevk edilen yüzlerce polis ve asker tarafından hiçbir uyarıda bile bulunulmadan biber gazı bombaları atılıp, tazyikli su sıkılarak müdahale edildi.

Polis ve askerlerin müdahalesi üzerine kitlenin içerisinde yer alan gençler taşlarla karşılık vererek kendilerini ve kitleyi savunmaya başladı. Atılan yoğun gaz bombaları yüzünden aralarında yaşı ilerlemiş yurttaşların da bulunduğu birçok kişi etkilendi. Atılan gazdan ve sıkılan tazyikli sudan korunmak için yurttaşların geri çekilmesi üzerine kurulan çadır alanının tamamı polis ve askerlerce ablukaya alındı.

DİHA'nın haberine göre gençler ile polis arasındaki çatışmalar devam ederken, müdahalenin Oğan köyünün karşısında yer alan Rojava'nın Karemok köyünün IŞİD'in eline geçmesi üzerine sınırın bu tarafına geçmek zorunda kalan köylülerin sınırın öte tarafında bırakmak zorunda kaldıkları araçlarının IŞİD tarafından rahat bir şekilde alınması için yapıldığı konuşuluyor.

'PKK BAYRAĞI' MÜDAHALESİ

CİHAN'ın haberine göre müdahale nöbet çadırına PKK bayrağı asıldığı gerekçesiyle yapıldı. Bölgeye gelen Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük bayrağın indirilmesi talimatını verdi, ancak bayrak indirilmedi. Bunun üzerine polis ve jandarma nöbet çadırında bekleyen gruba müdahale etti.

IŞİD'DEN KAÇANLAR YİBO'LARA YERLEŞTİRİLİYOR

IŞİD tehdidinden kaçan ve dün öğleden itibaren geçmek için bekledikleri Suruç sınırından bugün valilik tarafından verilen izinle Türkiye'ye alınan Suriyeli Kürt sayısının yaklaşık 6 bine yaklaştığı öğrenildi. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine geçen ve sınır hattına yakın bir noktada bekleyen yaklaşık 600 Suriyeli Kürt, burada hazır bekletilen dolmuşlara gruplar halinde bindirilerek Suruç'a bağlı Aligör Mahallesi'nde bulunan Aligör Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'na götürüldü.

Suruç-Mürşitpınar sınır hattında bekleyip burada dolmuşlara bindirilen Suriyeliler polis ve jandarmanın eşlik ettiği konvoylarla YİBO’ya götürülürken, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkilileri ve Birleşmiş Milletler'e ait iki cipin keşif ve gözlem yaptıkları görüldü. Ayrıca Kızılay yardım TIR'ı da Suriyeli Kürtlere dağıtılmak üzere YİBO’ya erzak ve gıda getirdiği görüldü.

Suriyeli Kürtlerin YİBO'da isim kayıtları yapıldıktan sonra referans olan yakınlarının yanına gitmelerine izin verileceği öğrenildi. Yakını ve referans olmayanların ise YİBO ve ilçedeki spor salonu ile resmi kurumların misafirhanelerine yerleştirileceği belirtildi.

19.12 IŞİD'in saldırılarına karşı direniş halinde olan Kobanê halkı ile dayanışma göstermek amacıyla on binlerce yurttaşın akın ettiği Urfa'nın Suruç ilçesinde, Kobanê sınırında kurulan çadıra polis ve askerlerce müdahalede bulundu. Müdahale üzerine çatışmalar başladı.

MÜSLÜM: ÇETECİLER KOBANÊ'YE GİREMEYECEK

Kobanê Kantonu Eş Başkanı Enver Müslüm ise DİHA'ya yaptığı açıklamada "İkinci Şengal" ile yüz yüze bırakıldıklarını, dünya insanlığının derhal Kobanê halkına gereken yardımı yapması gerektiği çağrısında bulundu. Müslüm, "Demokrat tüm insanlar bize destek vermelidir. IŞİD, Kobanê'de insanlığı katletmek istiyor. Eğer teröre karşıysalar, katliama karşıysalar bugünden tezi yok bize destek sunsunlar. Kimse bizim teslim olmamızı ya da topraklarımızı terk etmemizi beklemesin. Kanımızın son damlasına kadar direneceğiz. Çeteciler Kobanê'ye giremeyecek. Gerekirse onları kanımızda boğarız" dedi. Kuzeyli Kürtlere de seslenen Müslüm, "Tüm Kürtler yönünü Kobanê'ye çevirsin. Biz direneceğiz. Kobanê'yi vermeyeceğiz. Yanımızda saf tutmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yılın ilk 8 ayında 2 bin 364 kişi kaza yerinde öldü

SONRAKİ HABER

Türk-İş taşeron eylemine katılma kararı aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...