19 Eylül 2014 06:00

Rojavalı kadınlar Ortadoğu için mücadele edecek

Rojava bugünlerde en büyük IŞİD saldırısıyla karşıkarşıya. IŞİD, Kobanê’de bir çok köye ağır silahlarla saldırmaya devam ederken YPG/YPJ köylerini savunmak için direniyor. Kadınlarda kimi zaman ellerinde silahla cephede savaşıyor, kimi zamanda köylerini IŞİD’e karşı savunuyor.

Rojavalı kadınlar Ortadoğu için mücadele edecek
Paylaş

Özlem TEMENA
İstanbul


19 Temmuz 2012 yılında özerkliğini ilan eden Rojava’da bugün kadınlar IŞİD’e karşı verilen mücadelenin en önlerinde yer alıyorlar. YPJ isminde bir kadın ordusu kuran kadınlar köylerini savunuyor, aynı zamanda da kendi toplumsal cinsiyet mücadelelerini veriyorlar. Yekitiya Star çatısı altında örgütlenen Rojavalı kadınlar, 2005 yılından bu yana silah eğitimi alıyorlar, kendi meclislerini kuruyorlar. Eylem Amed de Afrin Kent Kadın Meclisinde görevli olan kadınlardan birisi. Eylem’e göre Rojava devrimi kadını en üst aşamaya getirdi. Amed ayrıca, Rojavalı kadınların mücadelesinin Ortadoğu’da şeriatçı örgütlerini de korkuttuğunun altını çiziyor.

Rojavalı kadınlar kimlik mücadelesinin yanında, bir cinsiyet mücadelesi de yürüttüler, Rojava’da gerçekleşen devrim kadınlara ne kattı?
Hem kimlik mücadelesi, hem de kadın mücadelesi kadını en üst aşamaya getirdi. Kadınlar orada köleliğe karşı mücadele etti. Bu zamana kadar yani devrim gerçekleşene kadar kadın özgür değildi, bu devrilme birlikte kadınlar özgürleşti.
Kadınlar IŞİD’e karşı mücadele verirken aynı zamanda da şiddete, tacize tecavüze karşı da mücadele verdi. Biz özellikle kadın kimliğinin alçaltılmasının karşısında durduk.

Rojavalı kadınlar IŞİD’le mücadele etmek için ne yapıyor?
IŞİD gibi örgütler şehit düşen kadınların cenazesinden dahi korkuyor, onların cenazelerine dahi zarar veriyor. Cenazelerimizi tecavüz ediyor, tahrip ediyorlar. Bunu yaparak bizi aşağılamak istiyorlar. Bu aslında yükselen kadın mücadelesinin Ortadoğu’da şeriatçı örgütleri nasıl korkuttuğunu gösteriyor.

Peki Rojava içerisinde de tacize, şiddete karşı bir mücadeleniz var mı?
Kadın mücadelesiyle erkeği ezdi ve kendi mücadelesiyle hakkı olan haklarını geri aldı. Tabi ki bu da Kürt özgürlük mücadelesinin bir getirisidir. Erkek kadının varlığını kabul etmek zorunda kaldı. Ayıca düşmana karşıda erkeğe karşıda mücadelemiz devam edecektir. 5000 yıllık erkek egemenliğini kırmak kolay değil, şu anda bunun bir aşamasındayız. Rojavalı kadınlar Ortadoğu için mücadeleye devam edecek.

Rojava devrimi bir kadın devrimi olarak tanımlanıyor, nedeni nedir?
Kadın erkeklerden daha iyi savaşıyor, kendi taktiklerini buluyor kendisi yöntemini geliştiriyor. Bölgeyi ve kendini daha iyi koruyor, bu da beraberinde bir kadın devrimini getiriyor. Ne kadar saldırı olursa olsun bizler IŞİD’i yeneceğiz dört parça Kürdistan’ı kuracağız.

Son günlerde IŞİD saldırılarını arttırdı ve YGP karşılaştığımız en şiddetli saldırı açıklaması yaptı, peki kadınlar nasıl önlemlerii alıyor, nasıl savaşıyor?
Dünya alem gelse YPJ’yi yenemez, tüm dünyanın desteklediği güçler geldi saldırdı fakat bizi yenemedi. Bizler onların silahlı güçlerini kırdık, hatta onların bizler karşısında ağladığını bile gördük.

ÖNCEKİ HABER

Meğer gizlice altın çıkarıyorlarmış

SONRAKİ HABER

IŞİD\'in elindeki İngiliz rehine: Sözlerime kulak verin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...