18 Eylül 2014 14:26

Zeytin ağacı savunması şirketi kovdu

Soma’da termik santral yapmak isteyen Kolin İnşaat firmasına ait araçlar, Yırca köyünde zeytin ağaçlarının bir kısmını söktü. Köylülerin müdahalesi ve tepkisi üzerine sökümler durduruldu ve araçlar köyü terk etmek zorunda kaldı.

Zeytin ağacı savunması şirketi kovdu
Paylaş

Uygar ELMAS
Soma


Soma’da termik santral yapmak isteyen Kolin İnşaat firmasına ait araçlar, Yırca köyünde zeytin ağaçlarının bir kısmını söktü. Köylülerin müdahalesi ve tepkisi üzerine sökümler durduruldu ve araçlar köyü terk etmek zorunda kaldı.

Termik santral yapımı gerekçesiyle acele kamulaştırma kararı alınmış, karar Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Köylüler, kamulaştırma kararı ile ilgili tebligatların kendilerine henüz ulaştığını, 7 günlük itiraz süresi dolmadan kepçelerle arazilerine girildiğini söylediler. “Tapular hala bizde, paralarımızı almadık. Mahkemede yürütmeyi durdurma davası sürerken; şirket nasıl oluyor da bunları gerçekleştirmeden araziye giriyor” diye sordular.

Emekli işçi Mustafa Okçu, “490 dönüm arazi var burada. Toplam 190 parsel. Bu 190 kişinin hemen hepsi karşı çıkıyor. Karşı çıkmayan birkaç kişi var. Onlara da şirket, çeşitli vaatlerde bulundu” diye konuştu.

Yırca köylülerinden maden işçisi Oktay Uyan ise, “AKP önce malımızı, arazimizi elimizden alıp madene zorluyor. Madende de yeterli iş güvenliğini tedbirlerini almayıp canımızı alıyor. AKP'nin politikaları hem köylüyü hem işçiyi ezmek için var resmen” diyerek tepkisini gösterdi. Uyan, “Bu şirket arkasında hükümet olmasa bu işi yapabilir miydi?​” diye sordu.

‘KOLAY KOLAY BIRAKMAYIZ’

Termik santralden emekli Ceylan Eker, 4 dönüm arazinin bulunduğunu, geçen yıl bu zeytinlerden 6 milyar gelir elde ettiğini belirterek, “Ben sonuçta emekli biriyim, üniversitede çocuğum okuyor. Gelirlerimizi elimizden alıyorlar. Kesinlikle buna izin vermeyeceğiz. Bu sökülen 13 ağaç benim arazimden. İçim yandı bu ağaçların söküldüğünü görünce. Yırca Köyü bir bütün olduk, kenetlendik. Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi. Köy kahvesini işleten Cengiz Demirok da, tarlalarını vermeme kararı aldıklarını belirterek, “Buraları kolay kolay bırakmayız” dedi.

Soma Maden İşçileri Komitesi Üyesi Taner Yıldırım da, Yırca köylülerinin Kolin için yapılmak istenen kamulaştırma kararına ve ağaçlarının sökülmesine karşı çoluk çocuk kararlı bir tutum içinde olduğunu belirterek, “Biz de maden işçileri olarak anların mücadelesinin yanındayız” dedi.

CHP’Lİ ÖZEL: ZEYTİN KANUNU KALDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

AKP’nin Zeytin Kanununu kaldırmaya çalıştığını ancak Meclis’teki tepkiler nedeniyle kaldıramadığını hatırlatan Özel, “Zeytin kanununa rağmen o arazilerdeki acil kamulaştırma bizce meşru değil hatta şöyle söylenebilir; kanuni ama hukuki değil. Danıştay 6. Dairenin her an bir yürütmeyi durdurma kararı verebilir. Her bir ağaç zeytin yüklü. Bir ay sonra hasat yapılacak. Geçen yıl verimsizdi. Köylü bir ay sonra zeytini toplayacak. Ağacını kesiyorlar böyle bir rezillik yok” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Topbaş: Bakanlıkların İstanbul üzerinde plan yapma yetkisi kalkmalı

SONRAKİ HABER

Arhavi’de can suyu ‘sahtekarlığı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa