17 Eylül 2014 23:08

Kobanê, IŞİD'e direniyor!

IŞİD, bir yıldan bu yana abluka altında tutuğu Kobanê Kantonu'na üç cepheden saldırı dalgası başlatarak kantonu düşürmeye çalışıyor. Kanton halkı ile savunma birlikleri, IŞİD'in geçişine izin vermiyor.

Paylaş

IŞİD, bir yıldan bu yana abluka altında tutuğu Kobanê Kantonu'na üç cepheden saldırı dalgası başlatarak kantonu düşürmeye çalışıyor. Kanton halkı ile savunma birlikleri, IŞİD'in geçişine izin vermiyor.

14 Eylül'den bu yana doğu, batı ve güney cephelerinden Kobanê köylerine saldıran IŞİD,  bu sabah Kobanê merkezini füzelerle bombaladı. Saat 08.30'da gerçekleşen saldırıda 3 Gratt füzesi kent merkezine isabet etti. Çevrede büyük bir yıkıma neden olan füze saldırısında can kaybı yaşanmadı.

IŞİD, saldırılarını Perşembe sabahı da sürdürüyor. Hamiş'e çok sayıda takviye kuvvet getirildiği, Kobanê'nin tüm cephelerinde çatışmaların sürdüğü aktarıldı. Tanklar ve ağır silahlarla saldıran IŞİD'e karşı Cizire kantonundan da dayanışma çağrısı yapıldı. Açıklamada tüm askeri olanakların seferber edileceği belirtildi.

IŞİD'İN HEDEFİ NE?

IŞİD'in hedefinin Kobanê'yi düşürerek, Cerablus ile Grê Spi'yi birleştirmek ve halk devrimini kırmak olduğu belirtiliyor. Ancak son günlerde özellikle "Fırat Volkanı" ismi ile Suriyeli muhalif silahlı gruplarla ortak bir merkez oluşturan YPG'nin başlattığı saldırılarda IŞİD'in ağır darbe alması da operasyonun başlatılmasında etkili oldu. IŞİD'in Kobanê'nin çevresinde bulunan Arap aşiretlerinin de desteğini aldığı belirtiliyor. IŞİD, stratejik öneme sahip olan bölgelere saldırarak, elinde bulunan ağır silahların menzilini arttırmaya çalışıyor. Ağır silahların kullanımına yoğunluk veren IŞİD'in elinde bulunan bu silahların özellikle IŞİD'e destek veren ülkeler üzerinden sağlandığı ifade ediliyor. Rojava halk devrimi açısından en önemli stratejik coğrafya olan Kobanê'yi düşürmeyi hedefleyen ve IŞİD'in tüm saldırılarına karşılık veren savunma güçlerinin en büyük destekçisi ise kanton halkı oluyor.

Seferberliğe uyan kanton halkı savunma güçleri ile birlikte mevzilerde nöbet tutup çatışmalara giriyor. Üç taraftan IŞİD'in saldırıları ve Türkiye tarafından ise ambargoya maruz bırakılan Kobanê'de halkın direnişi günlük yaşamın tüm alanlarında kendisini gösteriyor.

Saldırıların bir haftadan bu yana yoğunlaştığı Kobanê'de, YPG ve YPJ güçleri ile IŞİD arasında şiddetli çatışmalar devam ediyor. Kantonu savunan güçler üç cepheden saldırıları engellerken, bütün güçlerini kantona yığan IŞİD'in geçişine izin verilmiyor.

SINIRDA IŞİD BAYRAKLARI

Saldırılar devam ederken IŞİD, Kobanê'nin batısında Türkiye sınırına 50 metre mesafeye bayrak dikti.

Fırat'ın dibindeki Zareta Binxet köyünü elinde tutan IŞİD, sınıra 50 metre mesafede siper kazıp bayrak dikti. Bayrak, kuzeydeki Zaret, Aşme, Zêrî köylerinden çok rahat görülebiliyor. DİHA, köylülerin  "Bugün sınıra bayrak diken çeteler, yarın köylerimize de bayrak diker" dediğini aktarıyor.

'MİSLİYLE KARŞILIK' KİME VERİLDİ?

Çatışmaların ardından Türkiye'deki sınır hattında zırhlı araçlarla yoğun önlem alınırken, dün sınırı aşan 2 havan mermisine TSK tarafından angajman kuralları kapsamında karşılık verildi. "Misliyle karşılık verildiği" söylenen hedeflerin IŞİD hedefleri mi yoksa YPG hedefleri mi olduğu konusunda bir açıklama yapılmadı.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle; "3'üncü Hudut Alay Komutanlığı (Şanlıurfa) Gültepe Hudut Karakol Komutanlığı sorumluluk bölgesinde, Suriye tarafında meydana gelen çatışmalar esnasında; a. Saat 11.10 sularında, sınırın 650 metre Türkiye tarafına, Akçakale / Yağmuralan köyü bölgesinin bir km kadar kuzeybatısına boş araziye bir adet 23 mm.lik Uçaksavar mermisi;  Saat 13.35 sularında, sınırın 1.5 km Türkiye tarafına, yine Akçakale / Yağmuralan Köyü'nde boş bir araziye bir adet 81 mm.lik havan mermisi düşmüştür. Angajman kuralları gereği, belirlenen hedeflere misliyle mukabelede bulunulmuştur. Türkiye tarafına seken mermiler neticesinde herhangi bir can ve mal kaybı olmamıştır. "

IŞİD'DEN KAÇANLAR SINIRA GELDİ

IŞİD'in saldırılarından kaçan yaklaşık 3 bin kişi, Türkiye sınırına yığılmaya başladı. Aralarında kadın ve çocukların bulunduğu kalabalık grup için asker sınır hattında zırhlı araçlarla dizildi.

DHA'nın haberine göre çatışmaların yoğunlaştığı köylerden traktör veya yaya olarak kaçan Suriyeliler, Suruç’un Dikmetaş Köyü yakınlarında bulunan sınır hattında toplanmaya başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren sınır hattına gelen yaklaşık 3 bin Suriyeli için 3'üncü Hudut Karakolu Komutanlığına bağlı askerler, zırhlı araçlarla güvenlik önlemi alarak, kaçak geçişlere izin vermedi.

SURUÇ'TA BİNLER CENAZELERİ TESLİM ALDI

Kobanê’de IŞİD'e karşı 3 gündür yaşanan şiddetli çatışmalarda yaşamını yitiren 3 YPG savaşçısı ve 2 köylü son yolculuklarına uğurlandı.

YPG'li Ömer Deniz ve Uğur Yürekli'nin cenazeleri Kobanê Sınır Kapısı'ndan binlerce yurttaş tarafından bayrak ve sloganlar ile teslim alınırken, YPG'li Abdullah Hesen'in cenazesi ise, aynı kapıdan Kobanê halkına teslim edildi. Cenazelerden dolayı yaşamı durduran Suruçlular, kepenklerini de açmayarak DBP ilçe binasının önüne akın etti. Sayıları binleri bulan yurttaşlar uzun araç konvoyu ile Kobanê Sınır Kapısı'na geldi. Ellerinde YPG, PKK, KCK bayrak ve flamaları bulunan yurttaşlar sık sık YPG, PKK ve Lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı. Sınır kapısının karşı tarafında da biriken binlerce Kobanêli yurttaş da yüksek binalara çıkarak bayrak sallayıp slogan attı. Kobanê halkının omuzunda sınıra getirilen Deniz ve Yürekli'nin cenazelerini Suruçlular teslim alırken, Suruçlular da omuzlarına aldıkları YPG'li Abdullah Hesen'in cenazesini Kobanêlilere teslim etti.

Yürekli ve Deniz'in cenazelerinin Urfa Adli Tıp Kurumu'na gönderileceği öğrenildi. Cenazeler otopsi işleminin ardından Yürekli'nin cenazesi Suruç'a bağlı Midêba Biçuk köyünde, Deniz'in cenazesi ise Diyarbakır Lice'de toprağa verilecek.

KOBANÊ SINIRINDA NÖBET TUTULACAK

Kobanê Kantonu'na IŞİD'in tank ve toplarla doğu, batı ve güneyden düzenlediği saldırılara karşı sınırın kuzeyinde bulunan Kürtler çadır nöbetine başlıyor. Urfa Valisi İzettin Küçük ile görüşen HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Kobanê'ye yönelik saldırılara dikkat çekerek, "Halkımızın talebi doğrultusunda çadır nöbetine başlıyoruz. Kobanê Halkı'nın kahramanca direnişine kuzeyli Kürtler de destek olmak istiyor. Bu kapsamda Kobanê'nin doğusunda yoğunlaşan çeteci saldırılarına karşı, saldırıların yapıldığı köylerin karşısına yer alan Ovan (Dikmetaş) Köyü'nde çadır kuracağız. Tüm kuzeyli Kürtleri destek vermeye ve Kobanê'yi korumaya çağırıyoruz. Herkese Kobanê'ye yapılan saldırıyı kendimize yapılmış olarak kabul ettiğimizi gösterme zamanıdır. Herkes Suruç'a akmalı ve nöbet tutmalıdır" dedi.

IŞİD DÜN AĞIR KAYIPLAR VERDİ

Rojava'nın Kobanê Kantonu'na doğu, batı ve güneyden tank, havan ve ağır silahlar ile saldıran IŞİD güçleri YPG ve YPJ'nin direnişi karşısında ağır kayıplar verdi. Yerel kaynakların verdiği bilgilere göre, batıda Cibnê, Cibilferec, güneyde Sirrin ve Girê Sêvê, doğu da Kopirlik, Zerzurê etrafında şiddetlenen çatışmalarda IŞİD'in ağır kayıplar verdiği, 2 tankın imha edildiği, 1 tankın darbelendiği ve batı ile güneyde çetelerin çok sayıda cephaneyi bırakıp kaçtıkları öğrenildi.

Kantonun doğusunda yer alan Kopirlik köyünde YPG, YPJ güçlerinin direnişi Akçakale ilçesinin Güvenç (Hamiş) köyünden çıplak gözle görülüyor. Dün sabah saatlerinde IŞİD güçlerinin attığı havan topunun düştüğü Yağmuralan (Xirbê Berena) köyünün hemen yanında bulunan Hamiş köyündeki yurttaşlar, IŞİD saldırısı ve YPG, YPJ güçlerinin direnişini izleyebildi.

Yine aynı kaynaklar, IŞİD'in Musul'a düzenlediği saldırının 3 katı bir güçle saldırdığını, ancak YPG, YPJ direnişi karşısında ağır kayıplar vererek geri püskürtüldüğünü bildirdi.

KARAYILAN'DAN YPG'YE KATILIN ÇAĞRISI

MÜSLİM'DEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Kabonê Kantonu Başbakanı Enwer Müslim, IŞİD'in Kobanê kantonuna yönelik 3 koldan başlattığı saldırılara ilişkin açıklama yaptı. IŞİD'in insanlık dışı bir örgüt olduğunu hatırlatan Müslim, ağır silahlarla sivillerin bulunduğu köylere saldırıldığını ifade etti. IŞİD'in bu saldırılarla Kürt halkının iradesini hedef aldığına dikkat çeken Müslim, YPG ve YPJ savaşçılarının bu saldırılar karşısında destansı bir direniş sergilediğini kaydetti. Müslim, "Bu insanlık dışı çetenin, bu mikrobun hiçbir dini ya da ahlaki değere saygısı yoktur. Yaşlı, genç, çocuk, kadın demeden eline geçen herkesi öldüren bu çete, girdiği yerde katliam yapıyor" dedi. 

Kobanê'nin Kürt halkının onuru olduğunu belirten Müslim, Kürt gençlerini YPG ve YPJ saflarına katılmaya çağırdı. IŞİD'in 3 koldan saldırılarla kente girmeyi amaçladığını dile getiren Müslim, Kürt gençlerine şu çağrıda bulundu: "Kahraman Kürt gençleri bu mikrobu topraklarımızdan söküp atması için savunma güçlerimize katılması gerekir. Bu gün namus günü ve onurunu koruma günüdür. Kürdistan'ın dört parçasından gençlerin YPG ve YPJ saflarında yer alarak bu onura ortak olmalı ve Kürdistan'ı savunmalıdır."

Kobanê'ye saldırının sadece bir bölgeyi ele geçirmek amacıyla yapılmadığına işaret eden Müslim, saldırının asıl amacının devrimi boğmak ve Kürt iradesini kırmak olduğunu belirterek, "Buna karşı dört parçadaki Kürt halkı ve Kürt parti ile oluşumların Kobanê halkının yardımına koşması gerekir" dedi. Müslim, IŞİD'e karşı Birleşmiş Milletler başta olmak üzere dünya kamuoyunu da Kobanê direnişine destek vermeye çağırdı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

OSB\'yi su bastı, 2 işçi iş makineleriyle kurtarıldı

SONRAKİ HABER

Müslüman Kardeşler ortaya çıkabilecek mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa